Tästä koiran aggressiivinen käytös usein johtuu – koiran rotu ja koko vaikuttavat aggressiivisuuteen
Helsingin yliopiston tutkimuksessa on selvitetty syitä, joiden takia koirat käyttäytyvät ihmistä kohtaan aggressiivisesti.
Tutkimuksessa selvisi, että pelokkuudella, iällä, rodulla, lajikumppanien seuralla ja omistajan aiemmalla koirakokemuksella on yhteys ihmisiin kohdistuvaan aggressiiviseen käytökseen. Tutkimuksessa oli mukana yli 9 000 koiraa.
Koiran aggressiivinen käyttäytyminen voi sisältää esimerkiksi murinaa, haukkumista, näykkimistä ja puremista. Helsingin yliopiston mukaan nämä eleet ovat osa koiran normaalia kommunikaatiota ja niitä esiintyy myös aggressiivisten tilanteiden ulkopuolella, kuten esimerkiksi leikin yhteydessä.
Aggressiivinen käytös voi olla kuitenkin liiallista, jolloin koira on terveysuhka niin ihmisille kuin muillekin eläimille. Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Salla Mikkolan mukaan aggressiivisen käyttäytymisen taustatekijöiden tunteminen on tärkeää.
”Millaisissa tilanteissa aggressiivista käyttäytymistä esiintyy ja mikä on juuri kyseisen koiran motiivi kyseiselle käytökselle? Tavallisessa perhekoirassa aggressiivinen käyttäytyminen on usein epätoivottua, mutta osalta virkakäytössä olevista koirista vaaditaan valmius aggressiivisuuteen”, hän sanoo.
”Toisaalta aggressiivisuuden taustalla voi olla myös hyvinvointiongelma, kuten krooninen kipu”, Mikkola jatkaa.
Pelolla vahva yhteys
Tutkimuksessa selvitettiin sekä omistajiin että vieraisiin ihmisiin kohdistuvaa aggressiivisuutta. Koira luokiteltiin aggressiiviseksi, jos se murisi usein ja/tai oli yrittänyt näykätä tai purra ihmistä ainakin silloin tällöin kyselyssä kuvatuissa tilanteissa.
”Koiran pelokkuus oli vahvasti yhteydessä aggressiiviseen käyttäytymiseen. Pelokkailla koirilla oli moninkertainen todennäköisyys käyttäytyä aggressiivisesti”, Mikkola sanoo.
Mikkolan mukaan myös vanhemmat koirat käyttäytyivät nuoria koiria todennäköisemmin aggressiivisesti.
”Tämän taustalla voi olla esimerkiksi sairaudesta johtuva kipu. Aistien heikentyminen voi osaltaan vaikeuttaa lähestyvien ihmisten havaitsemista ja koiralle äkilliset tilanteet voivat aiheuttaa aggressiivisen reaktio”, hän selittää.
Pienikokoiset sekä urokset aggressiivisempia
Helsingin yliopiston mukaan pienikokoiset koirat käyttäytyvät todennäköisemmin aggressiivisesti kuin keskikokoiset tai suuret koirat. Niiden aggressiivista käyttäytymistä ei välttämättä kuitenkaan pidetä yhtä uhkaavana kuin suurikokoisten koirien, joten käytökseen ei puututa.
Myös uroskoirat käyttäytyivät aggressiivisemmin kuin nartut; steriloinnilla ei sen sijaan ollut vaikutusta aggressiivisuuteen. Lisäksi omistajilleen ensimmäiset koirat käyttäytyivät todennäköisemmin aggressiivisesti kuin koirat, joiden omistajilla oli jo aiempaa koirakokemusta.
Tutkimuksessa selvisi myös, että lajitoveriensa seurasta nauttivat koirat käyttäytyvät vähemmän aggressiivisesti kuin yksin elävät kumppaninsa Sama ilmiö on havaittu aikaisemmissa tutkimuksissa, mutta ilmiön syy-seuraussuhde on epäselvä.
”Jos koiralla on jo ennestään taipumusta aggressiivisuuteen, omistaja ei välttämättä halua ottaa riskiä mahdollisesta konfliktista uuden koiran kanssa”, Mikkola pohtii.
Rotujen välillä selviä eroja
Helsingin yliopiston mukaan koirarotujen välillä havaittiin merkittäviä eroja aggressiivisen käyttäytymisen suhteen. Erot rotujen aggressiivisuudessa voivat viitata taustalla vaikuttaviin geeneihin.
”Aggressiivisempaan päähän aineistossamme nousivat pitkäkarvainen collie, villakoira (toy, kääpiö ja keskikokoinen) ja kääpiösnautseri. Aiempien tutkimusten mukaan pitkäkarvaisessa colliessa esiintyy pelokkuutta ja kahdella muulla rodulla on havaittu vieraisiin ihmisiin kohdistuvaa aggressiivista käyttäytymistä”, professori Hannes Lohi Helsingin yliopistosta.
”Toisessa ääripäässä olivat vähemmän yllättävästi suositut rodut labradorin- ja kultainennoutaja. Koiraa harkitsevan kannattaa perehtyä rodun taustaan ja tarpeisiin. Kasvattajien kannattaa jalostusvalintoja pohtiessaan kiinnittää huomiota myös emoehdokkaiden luonteeseen, sillä sekä pelokkuus että aggressiivisuus periytyvät”, hän jatkaa.
Tutkimus on osa laajempaa akatemiahanketta, jossa selvitetään koirien käyttäytymisen epidemiologiaa, ympäristö- ja perintötekijöitä sekä aineenvaihdunnallisia muutoksia. Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmä kartoitti useiden mahdollisten riskitekijöiden yhteyttä aggressiiviseen käyttäytymiseen yli 9 000 koiran aineiston avulla, joka on otos suuremmasta, lähes 14 000 koiran käyttäytymiskyselyaineistosta.
Tutkimus on julkaistu Scientific Reports -journalissa ja voit tutustua siihen tarkemmin täällä.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoonista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi
- Nämä 7 asiaa on hyvä tehdä maanantaisin
- Miehet eivät kerro sinulle näitä 7 asiaa
- Se voi tuntua tai näyttää tältä, jos joku ajattelee sinua – 12 merkkiä
- Näin näytät hoikemmalta – katso kuinka yksinkertaista se on
- Tässä ovat miesten mielestä kreisin naisen merkit