Äidin kirje on samalla osoitettu myös muille äideille muistutukseksi siitä, että on hyväksyttävää pyytää apua.

Usein perheessä pääasiallinen vastuu kodista ja lapsista huolehtimisesta on äidillä, mikä voi välillä saada äidin uupumaan. Apu on tarpeen ja tämän tietää hyvin myös 38-vuotias Celeste Erlach, jolla on 4-vuotias poika ja pieni vauva.

Erlach on kirjoittanut avoimen kirjeen miehelleen, jossa hän käy läpi miten hän on väsynyt ja kaipaa apua.

”Rakas aviomies, tarvitsen enemmän apua”, Erlach aloittaa viraalin kirjoituksensa.

Hän kuvailee kirjeessä iltaa, jolloin oli pyytäny miestään huolehtimaan vauvasta, jotta äiti itse voisi mennä nukkumaan aiemmin. Erlach kertoo kuulleensa vauvan itkun ja miettineensä, pitäisikö hänen tulla ”vapauttamaan” isä vauvan hoidosta vaiko vain sulkea ovi, jotta hän saisi epätoivoisesti kaipaamaansa unta.

”Valitsen jälkimmäisen. Tulit huoneeseen 20 minuuttia myöhmmin, vauva edelleen itkien. Laitoit vauvan sänkyynsä ja hellästi työnsit sen hieman lähemmsä minun puoltani sängystä, selvä ele siitä, että sinä olit vauvan hoitamisen hoitanut”, Erlach kuvailee kirjoituksessa.

”Halusin huutaa sinulle. Halusin aloittaa eeppisen riidan juuri sillä hetkellä. Olin hoitanut vauvaa ja taaperoa koko pirun päivän. Olin heräämässä syöttämään vauvaa läpi yön. Vähintä mitä voisit tehdä, on pidellä häntä pari tunia illalla, että voin koettaa nukkua. Vain muutama tunti arvokasta unta. Onko se liian paljon pyydetty”, hän jatkaa.

Tämä lähes hermojen menettäminen ja riidan aloittaminen sai Erlachin kirjoittamaan avoimen kirjeensä.

”Mieheni kanssa puhumme aiheesta melko usein”, Erlach kertoi Bored Pandalle.

Samaistuttavassa kirjoituksessa Erlach toteaa, miten heidän vanhempansa noudattivat perinteisiä rooleja kotona ja kuinka he ovat ajautuneet samaan tilanteeseen. Hän myös kertoo näkevänsä, kuinka parin ystävät ja muut äidit tekevät asiat perinteisellä tavalla ja tekevät sen hyvin, mikä on saanut Erlachin jopa pohtimaan, että hän ei ole tarpeeksi pätevä äidiksi – ja hän pyytää apua.

”Osa minusta kokee epäonnistuneen, koska vain pyydän apua. Sillä autathan sinä. Olet mahtava isä ja pärjäät mainiosti lasten kanssa. Sitä paitsi tämän pitäisi olla helppoa minulle, vai mitä? Äidilliset vaistot? Mutta olen ihminen ja toimin viiden tunnin yöunilla ja olen helvetillisen väsynyt. Tarvitsen sinua”, Erlach kirjoittaa.

Kahden lapsen äiti käy kirjoituksessa läpi asioita, mitä tarvitsisi mieheltään: kuinka hän auttaisi taaperon kanssa aamulla, saisi edes hieman omaa aikaa ja taukoja äitinä olemisesta viikonloppuisin ja iltaisin äiti saisi hengähtää tietäen, että taapero nukkuu ja isä hoitaa vauvaa.

”Tiedän, että on vaikea kuunnella vauvan itkevä. Usko minua, tiedän. Mutta jos minä vain hoitaa ja rauhoittaa vauvaa suuren osan päivästä, voit sinä tehdä sitä tunnin tai pari illalla. Ole kiltti. Tarvitsen sinua”, äiti pyytää kirjeessään.

”Ja joinakin päivinä, kun olen sopinut uimatunnin ja leikkitapaamisen ja vaikuttaa, että minulla on kaikki hanskassa, tarvitsen sinulta apua. Tai ehdota, että menen lepäämään lasten ollessa päiväunilla. Tai ala laittaa astiat pois ilman, että pyydän. Tarvitsen sinua”, äiti kirjoittaa.

Erlach kirjoittaa myös, kuinka hän tarvitsee kiitosta mieheltään siitä, mitä äiti tekee; että mies huomaa pyykkien olevan pesty ja hyvä illallinen on tehty.

”Toivon, että huomaat miten en koskaan pyydä sinua jäämään kotiin verkostoitumistapaamisista ja urheilujutuista. Koska olen äiti, oletetaan minun olevan kotna koko ajan ja aina valmiina huolehtimaan lapsista, kun sinä olet ulkona ja ruokin tätä oletus olemalla kotona koko ajan”, Erlach huomauttaa.

”Tiedän, että vanhempamme eivät tehneet asioita näin ja vihaan tätä, että edes pyydän. Toivoisin, että voisin tehdä kaiken ja saada sen näyttämään helpolta. Ja toivon, että en tarvitsisi kiitosta asioista, joita suurin osa odottaa äidiltä”, äiti kirjoittaa.

”Mutta heilutan valkoista lippua ja myönnän olevani vain ihminen. Kerron sinulle kuinka paljon tarvitsen sinua ja jos jatkan tällä tahdilla, minä hajoan. Ja se satuttaisi sinua, lapsia ja perhettämme. Koska myönnettävä on: sinäkin tarvitset minua”, Erlach päättää kirjoituksensa.

Erlach kertoi Bored Pandalle, miksi kirjoitti avoimen kirjeen miehelleen.

”Syy miksi kirjoitin avoimen kirjeen on se, että tiedän monien naisten kohtaavan samat ongelmat. Keskustelen aiheesta jatkuvasti ystävieni kanssa. Halusin julkaista tekstin aloittaakseni laajemman keskustelun. Haluan naisten tuntevan rohkeutta pyytää apua. Haluan miesten tietävän, että tarvitsemme enemmän apua”, hän sanoi.

Monet äidit ovat samaistuneet Erlachin kirjoitukseen, joten selvästi sellaiselle oli tilausta. Kirjoitus on lähtenyt leviämään somessa ja kerännyt kommentteja, joissa äidit kertovat kuinka kirjoitus on kuin heidän elämästään tai tuovat ilmi vastaavia tuntemuksia ja esimerkkejä omasta äitinä olemisestaan.

Bored Pandan mukaan ihmiset ovat myös miettineet, miten Erlachin mies suhtautuu tilanteeseen.

”Hän ymmärtää kokonaiskuvan. Hän ei nauti huomiosta, joka kohdistuu häneen, mutta hän tietää minun huoleni ja työstämme niitä päivittäin”, Erlach kertoi.

Bored Pandan mukaan Erlachin mies ilmaisee kiitollisuuttaan nyt enemmän ja he kommunikoivat enemmän tarpeistaan ja koettavat estää turhautumista kasautumasta sisuksiinsa.

”Puhu kumppanillesi. Kerro, että tarvitset enemmän apua. On mahdollista, että hän on halukas tekemään enemmän”, Erlach sanoi.

Voit lukea Erlachin samaistuttavan kirjoituksen kokonaan alta ja jos julkaisu ei näy, löydät sen täältä.

”Dear Husband,

I. Need. More. Help.

Last night was hard for you. I asked you to watch the baby so I could go to bed…

Julkaissut Breastfeeding Mama Talk 17. maaliskuuta 2018

Lähde: Bored Panda