Suomen kesä täyttyy Pride-tapahtumista – tiedätkö, miksi tapahtumia järjestetään?

Kesäkuukausiin kuuluu monenlaisia tapahtumia, joiden joukkoon lukeutuvat myös Pride-tapahtumat, jotka näkyvät värikkäästi ympäri maan.
Alkamassa olevan kesän aikana järjestetään kymmeniä Pride-tapahtumia. Pridet ovat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia.
Pridet kestävät yhdestä päivästä kokonaiseen viikkoon. Seta ry:n mukaan niihin kuuluu usein perinteisen marssin lisäksi puistopiknikkejä, info- ja keskustelutilaisuuksia, perhetapahtumia, ammattilaiskoulutuksia ja/tai sateenkaarimessuja.
Pride-tapahtumien kausi on jo käynnistynyt, kun Pohjois-Karjala Pridea vietettiin 17.-22. toukokuuta Joensuussa. Seuraavana vuorossa on Lahti Pride 23.-29. toukokuuta, minkä jälkeen Pride-tapahtumia on lähes joka viikko jossain päin maata läpi kesän aina syksyyn saakka.
Syyskuussa Prideja on vielä ainakin kolme: Keski-Uudenmaan Pride, Jyväskylä Pride sekä Mäntsälä Pride. Pride-tapahtumia järjestävät Suomessa Setan jäsenjärjestöt ja muut sateenkaaritoimijat, organisaatiot, yritykset, opiskelijaryhmät ja vapaaehtoiset.
Tämän vuoden Pride-tapahtumiin valikoiduissa teemoissa näkyy nykyinen maailmantilanne ja ajankohtaiset ihmisoikeuskysymykset. Teemoja ovat muun muassa Rauhaa ja rakkautta, nähdyksi tuleminen sekä ystävyys ja sosiaalinen hyvinvointi.
Stigmoja ja stereotypioita puretaan yhä
Moni on kuullut Pridesta, mutta sen tausta ja merkitys eivät välttämättä ole yhtä tuttuja. Pride on saanut alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 1969 tapahtuneista Stonewallin mellakoista, joissa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt nousivat ensimmäisen kerran vastustamaan heihin kohdistuvaa viranomaisten vainoa, ja nykyisin Pride on maailmanlaajuinen liike.
Suomessa Pride oli aiemmin nimellä Vapautuspäivät, joita alettiin viettää 1970-luvun puolivälissä. Helsinki Priden sivuilla kerrotaan, että aluksi Vapautuspäivät olivat mielenosoituskokouksia, jotka järjestettiin usein eduskuntatalon portailla tai sen välittömässä läheisyydessä, ja niissä vaadittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille yhdenvertaisia oikeuksia ja vastustettiin syrjintää.
Helsinki Priden sivujen mukaan Vapautuspäivät alkoivat saada 1990-luvulla juhlavampia piirteitä ja värikkäät ilmapallot, rekvisiitat ja banderollit ilmestyivät kulkueeseen. Tapahtuman nimi vaihdettiin kansainvälisen mallin mukaisesti Prideksi vuosituhannen vaihteessa ja ensimmäistä Helsinki Pride -viikkoa juhlittiin vuonna 2000.
Setan mukaan Priden merkitys nykypäivänä on hauskanpidon ja yhteisöllisyyden lisäämisen ohella edelleen poliittinen. Tapahtumilla halutaan lisätä näkyvyyttä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudelle, sekä herätellä yhteiskuntaa sateenkaari-ihmisten yhteiskunnallisen aseman parantamiseen.
”Hyvin pitkään sateenkaari-ihmiset olivat joko rikollisia tai sairaita, eikä heistä saanut julkisesti puhua. Kriminalisoinnin, patologisoinnin ja kehotuskiellon aiheuttamia stigmoja ja stereotypioita puretaan yhä”, Setan tiedotteessa kerrotaan.
Pride on yhä tarpeen
Pride-tapahtumiin liittyen jotkut ihmettelevät, miksi sellainen on tarpeen – tai miksei ole vastaavasti cis-heteroille omaa? Mona Bling on Instagramissaan tehnyt julkaisun, jossa hän on listannut kuusi syytä, miksi cis-heteroille ei järjestetä omaa Pridea.
Jos alla oleva julkaisu ei näy, löydät sen täältä. Klikkaamalla julkaisussa näkyvää pientä nuolta pääset seuraavaan kuvaan.
Suomi voi vaikuttaa maalta, jossa ihmisoikeudet ovat hyvällä tolalla, mutta tuore Euroopan sateenkaarikartta ja -indeksi puhuu hieman toista kieltä. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalaisen kattojärjestö ILGA-Europen vuosiraportissa Suomi on pudonnut 12. sijalle oltuaan aiemmin jaetulla 6. sijalla.
Suomen sijoitus laski, koska muut maat ovat parantaneet lainsäädäntöjään ja Suomessa ihmisoikeustilanne junnaa paikoillaan. Suomessa toteutuu vain 60 prosenttia sellaisista lainsäädännöllisistä toimista, joilla sateenkaari-ihmiset olisivat yhdenvertaisia.
”Suomessa tulee ennaltaehkäistä kouluissa homo- ja transfobista kiusaamista, häirintää ja syrjintää, kieltää sateenkaari-ihmisiin kohdistuvat eheyttämistoimet, korjata translain puutteet erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta, sekä turvata intersukupuolisten lasten kehollinen koskemattomuus kieltämällä näiden lasten terveiden sukuelinten ’normalisointi’ leikkauksilla”, Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo sanoo.
Voit lukea ILGA:n vuosiraportista lisää täällä.
Pelkkä liputus ei riitä
Setan mukaan Pride-tapahtumien tavoitteena on lisätä sateenkaari-ihmisten näkyvyyttä yhteiskunnassa. Monessa kunnassa on väitelty viime vuosina esimerkiksi sateenkaariliputuksesta.
Symbolisena eleenä liputus on edelleen merkittävä, vaikka Seta muistuttaakin, ettei se pelkästään riitä.
”Sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden edistäminen ei ole poliittinen kannanotto eikä se ole vapaaehtoista. Sateenkaari-ihmisten huomioiminen ja syrjinnän ennaltaehkäisy on viranomaisten, koulujen ja työnantajien lakisääteinen tehtävä”, Alatalo toteaa.
”Nyt katseemme kohdistuu erityisesti uusille hyvinvointialueille, joiden vastuulla on myös sateenkaari-ihmisten hyvinvoinnin parantaminen”, hän lisää.
Alla on listattuna tulevat Pride-tapahtumat ja päivittyvän listan tapahtumista löydät Setan sivuilta täältä. Setan sivuilla voit tutustua myös muun muassa sateenkaarisanastoon ja Suomen sateenkaarihistoriaan, kun taas Suomen suurimpaan ihmisoikeustapahtumaan, Helsinki Prideen, voit tutustua täällä.
- Lahti Pride 23.-29.5.2022
- Seinäjoki Pride 6.-12.6.2022
- Manse Pride 6.6.–11.6.2022
- Valkeakoski Pride piknik 8.6.2022
- Kotka Pride 18.6.2022
- Lappeenranta Pride 18.6.2022
- Riihimäki Pride 18.6.2022
- Kokkola Pride 18.6.2022
- Helsinki Pride 27.6.–3.7.2022
- Akaa Pride 9.7.2022
- Lapua Pride 4.-10.7.
- Vaasan Seta ry täyttää 15.7.2022 50 vuotta ja yhdistys järjestää 11.-17.7.2022 juhlaviikon Pride-kulkueineen
- Queerstavi Pride Kustavissa 16.7.2022
- Lohja Pride Piknik 16.7.2022
- Ruovesi Pride 16.7.2022
- Nokia Pride 16.7.2022
- Pori Pride 30.7.2022
- Oulu Pride 1.-7.8.2022
- Sápmi Pride 12.-14.8.2022 Saamenmaalla (Jokkmokk, Ruotsi).
- Porvoo Pride 15. – 21.8.2022
- Lieto Pride 20.8.2022
- Turku Pride 22.-28.8.2022
- Åland Pride 22.-28.8.2022
- Raasepori Pride 24.-28.8.2022
- BorderPride 27.-28.8.2022 Meri-Lapin Pride-kulkueessa ylitetään Suomen ja Ruotsin valtakunnan raja
- Keski-Uudenmaan Pride 3.9.2022 Tuusulassa, Jokelan Tiilitehtaalla
- Jyväskylä Pride 5-11.9.2022
- Mäntsälä Pride 24.9.2022
Kerroimme aiemmin, miten vähemmistöstressi voi nakertaa jaksamista ja voit lukea aiheesta lisää täällä. Lisäksi kerroimme viime vuonna, että sateenkaari-ihmisten syrjintä työelämässä ei ole vähentynyt, ja tästä voit lukea lisää täällä.
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Älä käytä tätä väriä – tekee sinusta epäviehättävän muiden mielestä
- Nämä juomat voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa hampaille: Lue miksi ja miten
- Äiti jakoi niksin, jolla tikun saa pois ihon alta: Vain yhden raaka-aineen avulla
- 5 yllättävää syytä, joiden vuoksi kädet kannattaa upottaa multaan
- 15 outoa syytä, joiden takia painosi nousee ”ilman selitystä”
- Jos kärsit aamupahoinvoinnista, syö tätä kasvia – se poistaa pahoinvoinnin
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- Superhelppo jälkiruoka äitienpäivän kunniaksi – tarvitset vain muutamia aineksia
- Tämä YKSI asia riittää naisille, mutta miksi miehet eivät sitä anna?
- Nainen: Älä tee näitä 20 mokaa treffeillä, tai mies menettää kiinnostuksen
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Jos käytät puhelintasi näillä 8 tavalla, olet todennäköisesti ahdistunut
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- 10 paikkaa, joista flunssa todennäköisimmin tarttuu
- Sinulla on 75 % suurempi riski avioeroon, jos tämä asia on elämässäsi
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- 8 tuttua ruokaa, joita ei saa syödä raskauden aikana