PCOS-viikko järjestetään syyskuussa, joka tunnetaan kansainvälisesti PCOS:n teemakuukautena, eli PCOS Awareness Month -nimellä.

Maanantaina on alkanut Suomen ensimmäinen valtakunnallinen PCOS-viikko. Sunnuntaihin 15. syyskuuta asti kestävän teemaviikon aikana keskitytään jakamaan tietoa PCOS:stä, eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (polycystic ovary syndrome), jotta yhä useampi nainen osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi oireyhtymään liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n mukaan teemaviikon tavoitteena on myös kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti tästä gynekologisesta oireyhtymästä ja siihen liittyvistä oireista. Lisäksi viikolla halutaan tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa PCOS koskettaa.

PCOS-viikon aikana järjestetään erilaisia maksuttommia tapahtumia ja jaetaan aktiivisesti tietoa PCOS:stä. Voit tutustua teemaviikon sisältöön tarkemmin täällä.

Korenty ry:n mukana PCOS on naisten tavallisin hormonihäiriö, jota esiintyy 10-18 prosentilla naisista. Suomalaisnaisista jopa noin puoli miljoonaa kärsiis siitä jonkinasteisena.

Epäsäännöllisiä kuukautisia ja ylipainoa

Terveyskirjaston mukaan PCOS voi aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyyttä tai poisjäämistä, pitkittyneitä vuotoja sekä lapsettomuutta. Oireyhtymään liittyen on tavallista, että naisella on liikakarvoitusta erityisesti ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä, alavatsalla esiliinamaisesti sekä selässä.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymään liittyy myös aknea. Myös painoa voi kertyä erityisesti keskivartalon alueelle ja Korento ry:n mukaan jopa yli 60 prosenttia PCOS-potilaista on ylipainoisia.

PCOS-oireyhtymän omaavilla naisilla on 1,5-2-kertainen laskimotukosriski ja 2-kertainen aivohalvausriski. Terveyskirjaston mukaan heillä on lisäksi suurentunut riski moniin muihin sairauksiin, kuten kilpirauhassairauksiin, masennukseen, ahdistushäiriöihin ja migreeniin.

Korento ry:n mukaan monirakkulaisten munasarjojen ja oireyhtymän kehittymisen taustalla on epäilty olevan todennäköisesti sekä perinnöllisiä että ympäristötekijöitä. PCOS:n on todettu periytyvän äideiltä tyttärille noin 50–70 prosentin todennäköisyydellä.

Voit lukea lisää PCOS:ta Korento ry:n sivuilta tai Terveyskirjaston sivuilta. Teemaviikon viettoon voit ottaa osaa tapahtumien lisäksi sosiaalisessa mediassa käyttämällä viikon aikana hashtageja #korentory #pcosviikko #pcostietoa ja #pcos.

Lähde: Korento ry, Terveyskirjasto