Jos harmaantuminen johtuu muista tekijöistä kuin stressistä, ei palautumista kuitenkaan tapahdu vaikka stressi helpottaisi.

Tutkijat ovat todistaneet, että stressi todella saa hiukset harmaantumaan, kertoo Daily Mail. Tämä ei kuitenkaan ollut tutkimuksen ainoa havainto; harmaantuneet hiukset voivat nimittäin saada väriään takaisin, kun ihminen rentoutuu ja stressi vähenee.

Tutkimuksessa havaittiin, että hiukset ympäri päänahkaa voivat saada väriä takaisin. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että parta- ja häpykarvoitus voivat saada väriä uudelleen, kun ovat alkaneet harmaantua.

Tutkimusta tehneet Columbian yliopiston tutkijat uskovat, että harmaantumisen syy johtuu muutoksista aineenvaihduntareiteissä, jotka muodostavat proteiinia elimistössä. Stressin aikana tuotetut hormonit vaikuttavat suuresti näihin reitteihin ja stressin lievittäminen voi kumota tämän prosessin.

Daily Mail kertoo, että esimerkiksi yksi tutkimukseen osallistunut meni lomamatkalle ja tämä korreloi muutoksessa valkoisista hiuksista takaisin värillisiin. Tutkimus ei voi todistaa, että stressin poistaminen aiheuttaa harmaantumisen “peruuntumisen”, mutta tutkijat uskovat, että se on todennäköisin selitys.

Harmaantunut hius alkoikin saada taas väriä

Harmaantumisen keskiössä ovat siis proteiinit. Tutkijat kehittivät tavan tutkia hiuksia samaan tapaan kuin tutkijat tutkivat puiden vuosirenkaita.

Tätä tapaa hyödyntäen tutkijat pystyivät selvittämään, mitä proteiineja ja minkä verran niitä sekä hiuksille niiden värin antavaa melaniinia löytyi eri kohdista hiusta. Tutkijat myös vertasivat hiusten valkoisia osia värillisiin osiin tutkiakseen niiden eroa.

Daily Mailin mukaan tutkijat odottivat näkevänsä hiusten harmaantuvan juuresta eikä latvasta. Tutkijat ottivat lähes 400 hiusta 14 ihmiseltä ja löydös olikin päinvastainen: osa hiuksista oli harmaita latvasta ja värillisiä juuresta.

Tutkijoiden mukaan tämä tarkoittaa sitä, että hius on harmaantunut ja sitten – selittömästi – lopettanut harmaantumisen ja palannut normaaliin väriin.

Muutos takaisin väriin tapahtui, kun stressi helpotti

Hyödyntämällä tunnettua hiusten kasvunopeutta tutkijat pystyivät jäljittämään, missä vaiheessa ihmisen lähihistoriaa hius harmaantui. Tutkijat havaitsivat, että harmaat kohdat sopivat yksiin lisääntyneiden stressitasojen kanssa ja muutos harmaasta värilliseen tapahtui, kun stressi helpotti.

Daily Mailin mukaan tutkimuksessaan tutkijat totesivat, että hiuksista löydetyt proteiinit suoraan yhdistävät aineenvaihduntareitit hiusten harmaantumisen syypääksi. Tutkijoiden mukaan nämä reitit ovat luonnostaan käännettäviä ja herkkiä stressiin liittyville neuroendokriinisille tekijöille.

“Tämä löydös tarjoaa todennäköisen biologisen pohjan harmaantumisen peruuttamiselle ja sen kytkökseen psykologisiin tekijöihin sekä tupee mahdollisuutta, että tähän prosessiin voisi puuttua farmakologisesti”, tutkijat totesivat viitaten siihen, että tulevaisuudessa voi olla mahdollista pitää harmaantumista loitolla lääkityksellä.

Tutkijat kuitenkin huomauttivat, että vaikka stressi vaikuttaa aiheuttavan harmaantumista, voi väriä saada takaisin vain hiuksiin, jotka ovat vasta harmaantuneet. Harmaantumista voi perua vain perumalla stressiin liittyvän vaalenemisen vaikutuksia.

Muillakin tekijöillä voi olla roolinsa määrittelemässä, milloin ihmisen hiukset menettävät väriään, kuten geeneillä ja tupakoinnilla. Jos nämä tekijät aiheuttavat harmaantumista, ei stressin helpottaminen silloin saa väriä tulemaan takaisin.

Tutkimus julkaistiin bioRxiv-julkaisussa, mutta sitä ei ole vielä vertaisarvioitu. Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Daily Mail