Sipuli ansaitsee ylistyspuheensa: Moneen sopiva syötävä suojaa myös terveyttä

Viikolla 4, eli 24.-30. tammikuuta vietetään valtakunnallista sipulin teemaviikkoa.
Moni käyttää ruoanlaitossa sipulia, jolla on monipuolisia käyttötapoja ja se sopii mitä erilaisimpiin ruokiin. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) mukaan kokkauksen vakioaineikseen kuuluva sipuli onkin ansainnut kaikki ne ylistyspuheet, joita siitä on kuultu.
Sipuli voi olla ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta, minkä lisäksi siitä on myös hyötyä terveydelle. MTK:n mukaan lukuisat tutkimukset oat osoittaneet, että sipuliaa voi pitää terveysruokana.
Sipuli on myös ekologista, edullista ja sitä tuotetaan lähellä. Kotimaista sipulia voi nauttia kautta vuoden.
Sipulin teemaviikon kunniaksi alla on listattu sipulin monia hyviä puolia sekä käyttövinkkejä.
Monenlaisia sipuleita, monenlaisia vaikutuksia
MTK:n mukaan sipuli antaa täyteläisyyttä ruoan makuihin: se toimii tukimakuna, piristää ja korostaa makuja. Sipuliin ei kyllästy, koska pelkästään Suomessa viljellään tyypiltään toista kymmentä erilaista sipulia.
Ruoanlaitossa voi valita tuoreeltaan käytettävää, kuten ruohosipulia. Pitkään haudutettaviksi käy esimerkiksi keltasipuli – se tavallinen ruokasipuli – ja nopeaan kypsennykseen sopii purjo.
Punasipuli piristää värillään, kun taas valkosipuli kuuluu MTK:n mukaan ruokasipulin rinnalle ihan jokapäiväiseen käyttöön.
Terveydelle hyväksi
MTK:n mukaan sipulin tehokkain antioksidantti on nimeltään kversetiini. Käytännössä moni on voinut todeta, kuinka sipuli avaa tukkoista hengitystä ja helpottaa flunssaista oloa.
Sipulin suojaravintoaineilla ja flavonoideilla on merkitystä kolesterolitason alentamisessa, immuunijärjestelmän vahvistamisessa ja ennaltaehkäistäessä sydän- ja verisuonitautien ja sydänsairauksien syntyä. Sipuli kuitenkin tarvitsee rinnalleen myös monipuolisen, kasvispainotteisen ruokavalion.
Maun salaisuus
Sipulin hienojen makuominaisuuksien takana ovat aromaattiset, rikkiyhdisteitä sisältävät öljyt, MTK kertoo. Juuri näiden takia sipulit myös itkettävät.
Kun sipulia pilkkoo, vapautuu niistä sulfidipitoisia aineita. Tehokas keino välttyä kyyneliltä on käyttää hyvin teroitettua veistä ja leikata sipuli viiltoliikkein.
MTK:n mukaan ruokaan sipulin päämaku tulee umamista. Umami on japania ja tarkoittaa ”miellyttävää, ruokahalua herättävää makua”, perusmakua, joka tuo veden kielelle.
Monta käyttötapaa
Olipa mielessä keitto tai pataruoka, vokki tai uuniruoka, ruokaisa salaatti tai pastaruoka, alkaa kokkaus aina sipulin pilkkomisesta. MTK:n mukaan ilman sipulia keittiössä ei selviä.
Tammikuussa eletään blinikautta, jolloin raaka, huolellisesti terävällä veitsellä hienonnettu sipuli on herkkua blinin päällä yhdessä smetanan, mädin ja pippurin kanssa. Samaan tapaan sipulisilppu sopii myös hernekeiton päälle.
Alkuvuoteen ajoittuu myös appelsiinisesonki: MTK vinkkaa, että isoista, makeista sipuleista saa appelsiiniviipaleille loistoparin, kun asettelee nämä limittäin lautaselle, valuttaa päälle hunajaa ja rouhaisee pippuria myllystä. Samaan tapaan sipuli kuuluu kreikkalaiseen salaattiin tai tomaattiviipaleiden lomaan.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että varsinkin talvikautena sipuli on salaattia varten parasta marinoida. Punasipuli saa öljy-viinietikkakastikkeessa kauniin vaaleanpunaisen värin, ja sipulin maku muuttuu säyseäksi.
Kypsennä sipuli taiten
Useimpiin ruokiin sipuli kuullotetaan, eli niin sanotusti freesataan niin, että sipuli muuttuu läpikuultavaksi, mutta se ei ruskistu. MTK:n mukaan liian kuumassa sipuli kärventyy ja maku saa ikävän karvaan sävyn.
Sen sijaan kuullotettuna sipuli on raukeaa, maultaan leppynyttä. Pihvin tai maksaleikkeen päälle sipulia kannattaa kuullottaa iso keko ja halutessaan vielä makeuttaa tilkalla hunajaa tai ripauksella sokeria.
Monen herkkua ovat myös öljyssä friteeratut sipulirenkaat. MTK:n mukaan sipulirenkaita voi uppopaistaa öljyssä joko sellaisinaan tai taikinaan kastettuina.
Kierrätysvapaita ilmaiskierroksia tai 5000 käteistä
- Tuohi – Turvallinen ja luotettava
- Ei kierrätystä!
- Voitot tilille minuutissa
- Tekeekö mies tämän virheen kondomin kanssa? Voit tulla vahingossa raskaaksi
- Uuvuttaako äitiys? Näillä 7 keinolla voit ehkäistä loppuun palamista
- Haluatko panostaa omaan hyvinvointiisi? Nämä 20 arkista tapaa saavat sinut voimaan paremmin
- Oletko koira- vai kissaihminen? Tämän lemmikkisi paljastaa persoonallisuudestasi
- Oletko valmis hankkimaan lapsen? Varmista seuraavat 3 asiaa
- Näin teet laihdutusveden kotona helposti 4 eri aineksesta
- Jos olet syntynyt tässä kuussa, olet muita terveempi – kuulutko sinä tähän joukkoon?
- Vältä näitä 4 kuvaa – ne voivat pilata mahdollisuutesi Tinderissä
- Tyttöystävänä sinulla on nämä 7 tärkeää velvollisuutta – näitä et saa koskaan unohtaa
- Nämä ovat ainoat 5 syytä, jotka oikeuttavat eroamaan kumppanista tekstiviestillä
- Älä pukeudu enää näihin vaatteisiin – tekevät sinusta iäkkäämmän näköisen kuin olet
- Yksi yllättävä syy voi selittää seksin vähenemisen parisuhteessanne
- 5 asiaa, joita et saa koskaan sanoa kumppanillesi – et edes suuttuneena
- 10 salakavalaa päivittäistä tapaa, jotka saavat painosi nousemaan – teetkö näitä huomaamattasi?
- Jos sinulla on nämä 10 yllättävää piirrettä, olet poikkeuksellisen älykäs
- 5 ruokaa, joita siitepölyallergiasta kärsivän kannattaa välttää – voivat pahentaa oireita
- Tämän kokoiset rinnat ovat miesten suosikki – yllättävä tulos
- Nämä muutokset tapahtuvat kehossasi, kun kävelet 15 minuuttia päivässä
- Jos olet syntynyt tässä kuussa, olet muita terveempi – kuulutko sinä tähän joukkoon?
- Nämä 10 asiaa yhdistävät kaikkia onnellisia pariskuntia