Haluaisitko pelastaa planeetan ilmastonmuutokselta, mutta et tiedä mistä aloittaa?

Tässä olisi yksi hyvä idea, jolla voisit aloittaa. Voisit nimittäin vaihtaa ruokavaliossasi olevia asioita ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin. Näitä vaihtoehtoja esitellään Healthista -sivustolla, joista voit napata käyttöösi ne ideat, jotka onnistuisivat sinulta. Ehkä sinulla on jo käytössä osa näistä paremmin luonnolle sopivista vaihtoehdoista, mutta katso jos voisit vielä parantaa jossakin.

Vaihda latte vähemmän maitoa sisältävään kahvivaihtoehtoon

Tässä vinkissä ajatellaan, että maidon tuotannosta aiheutuu paljon kuormitusta luonnolle. Siksi kahviin pistettävän maidon määrää kannattaisi vähentää. Latteversioon voidaan pistää maitoa aika paljon, mutta esimerkiksi cappuccinoon maitoa laitetaan vain vähän.

Luonnonvarakeskus (Luke) esittelee sivustollaan tutkimustuloksia, joiden mukaan nykyisin Suomessa lehmien maitotuotos on niin suuri, että esimerkiksi ilmastovaikutus maitolitraa kohden on varsin maltillinen. Siksi kunnolla maitoa sisältävällä kahvilla ei ole täällä niin suurta vaikutusta, kuin voisi luulla. Mutta sen sijaan koko maidon voisi vaihtaa kauramaitoon, josta lisää seuraavassa kohdassa.

Onko kauramaito kuinka luontoystävällinen vaihtoehto?

Healthista sivustolla ehdotetaan vaihtamaan maidot kasvipohjaisiin juomiin. Ennen kuin vaihdat pelkästään kahviin tai teehen pistämäsi maidot kasvipohjaisiin tuotteisiin, kannattaa miettiä laitatko sitä enemmän moniin muihin asioihin. Esimerkiksi murojen sekaan voi tulla laitettua paljon enemmän maitoa kuin kahvin tai teen sekaan. Silloin voisi olla hyvä kokeilla laittaa murojen sekaan vähemmän maitoa kuin ennen. Se vähentäisi maidonkulutusta enemmän kuin kuumien juomien kohdalla vähentäminen.

Mutta jos vaihdat maidon kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin, Healthista sivuston mukaan se olisi vieläkin parempi vaihtoehto. Mutta Lukessa tehtyjen tutkimusten mukaan maidon tuotannon aiheuttamat ilmastonvaikutukset ovat suuruusluokaltaan samat kuin esim. kaurapohjaisilla tuotteilla, joilla korvataan maitotuotteita.

Vaihda juustovoileipä pähkinävoita sisältävään voileipään

Juustonkulutustakin voi vähentää tai korvata vaikka koko juuston jollakin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Jos sinulla on tapana laittaa leivän päälle juustoa, kävisikö juuston sijaan pähkinävoi? Esimerkiksi maapähkinävoin kerrotaan olevan luonnon kannalta parempi vaihtoehto. Jos se ei käy, puolita esimerkiksi juustoviipale, jonka ennen laitoit leivän päälle kokonaan. Silloin leipäsi päällä oleva juusto kuormittaa luontoa puolet vähemmän!

Valmista peruna uunin sijaan mikrossa

Uunin lämmittäminen esimerkiksi kahdeksi tunniksi voi aiheuttaa saman ilmastovaikutuksen kuin esimerkiksi kaksi suurta lattea tai viisi keskikokoista juustoviipaletta. Jos uunissa on tarkoitus kypsentää perunoita, voisiko sen tehdä sen sijaan mikrossa? Sen ilmastovaikutukset ovat silloin pienemmät, varsinkin jos uunissa tehdään vain yksi tai kaksi peruna-annosta.

Laita pitsan päälle vähemmän juustoa tai käytä vegaanijuustoa

Pitsan päälle voi huomaamattaan ripotella suuren määrän juustoa. Seuraavalla kerralla, kun teet pitsaa, kannattaa sitä laittaa vähemmän kuin ennen. Vegaanijuusto aiheuttaa noin kymmenen kertaa vähemmän ilmastonkuormitusta kuin meijerijuusto, joten voisit vaihtaa juuston myös siihen.

Vaihda kana quorniin esimerkiksi, kun teet tikka-masalaa

Vaikka tekisit kuinka kermaisen tikka-masalan, kana on silti se, joka kuormittaa siinä luontoa puolet koko ruuan kuormituksen määrästä. Siksi sen voisi vaihtaa siitä kokonaan toiseksi. Quorn on hyvä vaihtoehto, jota kannattaa kokeilla. Kana aiheuttaa siihen verrattuna jopa seitsemänkertaisen kuormituksen.

Käytä satokauden mukaisia raaka-aineita

Vihreät pavut kuljetetaan yleensä ilmateitse, joten niiden sijaan kannattaa syödä jotain muuta. Ehkä voisit vaihtaa johonkin sellaiseen, jota tuotetaan lähempänä sinua? Syö esimerkiksi satokauden mukaisia vaihtoehtoja, jota kannattaa kokeilla myös muiden raaka-aineiden kohdalla. Katso täältä Satokausi -sivustolta, mitä satokauden herkkuja on nyt tarjolla.

Tässä vielä muutama vinkki, joilla saat vaihdettua käyttämäsi vaihtoehdon luontoa vähemmän kuormittavaan vaihtoehtoon:

  • Voista kasvislevitteeksi
  • Kananmunasta aquafabaan (kikherneiden liemi, jonka saa vaahdotettua)
  • Juomat hanaveteen

Lähteet: Luke ja Healthista ja Satokausi