Kotmaisen syöpätutkimuksen hyväksi kerätään jälleen varoja.

Syöpäsäätiön vuosittainen Roosa nauha -keräys on alkanut torstaina 23. syyskuuta. Viime vuonna uudistuneen hyväntekeväisyyskampanjan tuotoilla tuetuaan nykyään rintasyöpätutkimuksen lisäksi myös muiden syöpien tutkimusta Suomessa.

”Roosa nauha -keräys ja sille tehdyt lahjoitukset hyödyttävät kaikkia syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään. Tänä vuonna yhteinen tavoitteemme on kerätä 3,5 miljoonaa euroa suomalaiselle syöpätutkimukselle”, varainhankintajohtaja Sari Meller Syöpäsäätiöstä kertoo.

Kampanjan avauspäivänä julkistettiin vuoden 2021 Roosa nauha sekä sen suunnittelija, joka on ammattinyrkkeilyn maailmanmestari Eva Wahlström. Nauhan lisäksi hän on suunnittelut myös uuden Roosa nauha -rannekkeen.

”On hienoa olla mukana keräyksessä, koska Roosa nauha -keräys on kunnianosoitus elämälle. Varoja kerätään kaikkien syöpien tutkimukseen ja toivon, että saamme tänä vuonna yhä useamman mukaan keräykseen”, Wahlström sanoo.

Rajattomuutta ja rajojen ylittämistä

Uusi Roosa nauha on maaliroiskeineen värikäs ja räiskyvä.

”Tämän vuoden Roosa nauha edustaa rajattomuutta ja rajojen ylittämistä. Rapatessa roiskuu ja saa roiskuakin. Rajattomuus edustaa minulle rohkeutta ylittää rajoja”, Wahlström kertoo.

Vuoden 2020 maaliskuussa nyrkkyilyuransa lopettanut Wahlström on itsekin rohkea rajojen rikkoja. Ammattinyrkkeilyn maailmanmestari on aiemmin valmistunut kaluste- ja tilasuunnittelijaksi Aalto-yliopistosta ja opiskelee nyt nykymuotoilua Aallossa.

Wahlström löysi itsestään halun nähdä elämän rajattomuus myös taiteen kautta. Taide näkyykin uudessa Roosa nauhassa – tältä se ja vuoden 2021 ranneke näyttävät:

Roosa nauha vuosimallia 2021. Kuva: Roosa nauha -keräys/Syöpäsäätiö
Roosa nauha -keräyksen rannekke vuosimallia 2021. Kuva: Roosa nauha -keräys/Syöpäsäätiö

Suolistosyövät tapetille

Kaikkien syöpien tukemiseksi muuttunut Roosa nauha -keräys nostaa tänä syksynä erikseen esille suolistosyövät. Syöpäsäätiön mukaan suolistosyöpä on yleinen sairaus ja etenkin levinneiden muotojen ennuste on huono.

Suomessa suolistosyöpä on naisten ja miesten toiseksi yleisin syöpätauti. Uusia suolistosyöpätapauksia todetaan Suomessa noin 3 500 vuodessa ja suolistosyövästä aiheutuu yli 1 300 kuolemaa vuosittain.

Suolistosyöpien ilmaantuvuus on nousussa. Uusien suolistosyöpien määrä kasvaa myös alle 50-vuotiailla, mutta eniten tapausmäärät kasvavat vanhemmassa väestössä.

Suolistosyöpä on sairaus, joka on hoidettavissa, ja hoitotulokset ovat sitä paremmat, mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä todetaan. Olennaisinta potilaan ennusteen kannalta on syövän varhainen toteaminen.

Valtakunnallinen suolistosyövän seulonta alkaa Suomessa pian: jo vuoden 2022 alussa. Syöpäsäätiön lahjoittajien rooli on ollut aivan oleellinen siinä, että Syöpäsäätiö on voinut tukea pitkäjänteisesti seulontoihin liittyvää tutkimustyötä.

Lahjoittajien ja Syöpäsäätiön tuki välttämättöntä

Syöpäsäätiön mukaan Suomessa on syöpätutkimuksen alueella kansainvälisen tason huippututkijoita, jotka ovat huolissaan rahoituksen jatkuvuudesta. Tutkimuksen tavoitteena on saada mahdollisimman korkeatasoista hoitoa potilaiden ulottuville, mahdollisimman nopeasti.

Syöpätapaukset on tärkeää löytää riittävän ajoissa, jotta ne ovat hoidettavissa. Lisäksi tutkijoiden tavoitteena on kehittää uusia, tehokkaampia hoitokeinoja syöpään sekä vähentää syöpäkuolemia.

Koska uudet innovaatiot vaativat pitkäjänteistä tutkimusta, rahoituksen jatkuvuus on tutkimukselle elinehto. Yksityisten lahjoittajien ja Syöpäsäätiön tuki on suomalaiselle syöpätutkimukselle välttämätöntä.

”Lahjoitus syöpätutkimuksen hyväksi on samalla investointi myös itseen tai omaan läheiseen. Syöpään sairastuu elämänsä aikana joka kolmas suomalainen”, sanoo tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors Syöpäsäätiöstä.

Syöpäsäätiön tuki takaa tutkimuksen korkealaatuisen tason ja antaa mahdollisuuden syövän hoitojen kehittämiseen pitkällä tähtäimellä.

Näin voit osallistua Roosa nauha -keräykseen

Roosa nauha -keräykseen voi osallistua syyskuun lopun ja lokakuun aikana ostamalla 4 euroa maksavia Roosa nauhoja, joita myyvät K-ryhmän kaupat, S-ryhmän ketjut ja Lindex sekä alueelliset syöpäyhdistykset ympäri Suomen. Nauhoja on myynnissä syöpäyhdistysten lisäksi Propo– sekä Colores-potilasjärjestöjen kautta.

Uutta Roosa nauha -rannekketta on myynnissä Keskon, S-ryhmän sekä Lindexin myymälöissä rajallinen määrä. Rannekkeen hinta on 9 euroa.

Syöpätutkimusta voi tukea myös ostamalla myynnissä olevia Roosa nauha -kampanjatuotteita. Lisäksi voi tehdä lahjoituksen keräykseen alla olevialla tavoilla:

  • verkossa osoitteessa roosanauha.fi 
  • lahjoitustilille FI20 2344 1800 0032 29 viitteellä 5445 ja yritykset viitteellä 54451
  • tekstiviestillä: tekstaa ROOSA numeroon 16499 (10 euron lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussa)
  • MobilePaylla: lahjoita haluamasi summa numeroon 55714

Roosa nauha -päivää vietetään 8. lokakuuta. Tämän lisäksi hyväntekeväisyysohjelma Roosa nauha Tanssii Tähtien Kanssa nähdään livelähetyksenä MTV3:lla sunnuntaina 31.10. klo 19.30.

Roosa nauha -keräys on käynnissä 23.9.-31.10.2021. Voit lukea lisää Roosa nauha -keräyksestä täällä sekä Syöpäsäätiöstä täällä.