Roosa nauhaa koristaa muusikko Juha Tapion sormenjälki, joka muistuttaa siitä, miten jokainen jättää toiseen ihmiseen jäljen.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys alkaa tiistaina 22. syyskuuta. Keräys on uudistunut, ja tästä syksystä alkaen Roosa nauha -keräyksen tuotoilla tuetaan rintasyöpätutkimuksen lisäksi muiden syöpien tutkimusta.

Roosa nauha -keräyksen suosio ja tuotot ovat viime vuosina kasvaneet ja sen myötä on mahdollista suunnata rahoitusta syöpätutkimukselle laajemmin.

”Roosa nauha -keräyksen kasvaneet tuotot antavat mahdollisuuden tukea yhä vaikuttavammin tutkimusta. Meille on tärkeää, että Roosa nauha -keräys ja sille tehdyt lahjoitukset hyödyttävät kaikkia syöpään sairastuneita”, Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen kertoo.

Keräyksellä tavoitellaan kolmen miljoonan euron ennätyspottia suomalaiselle syöpätutkimukselle. Roosa nauha -keräys on käynnissä 1. marraskuuta saakka.

Jokainen jättää toiseen ihmiseen jäljen

Tämän vuoden Roosa nauhan on suunnitellut suomalaisten rakastama muusikko Juha Tapio. Ikonista Roosa nauhaa koristaa hänen sormenjälki, joka muistuttaa siitä, että jokainen meistä jättää toiseen ihmiseen jäljen.

Roosa nauha vuosimallia 2020. Kuva: Roosa nauha -keräys/Syöpäsäätiö

Juha Tapio haastaa suomalaiset tukemaan keräystä ja samalla näyttämään, että olemme maailman välittävin kansa.

”On hienoa olla mukana Roosa nauha -keräyksessä juuri tänä vuonna, koska keräyksellä tuetaan ensimmäistä kertaa kaikkien syöpien tutkimusta. Toivon, että saamme yhä vaan enemmän ihmisiä mukaan keräykseen. Taide ja tiede ovat lähellä toisiaan, sillä molempien maali on yhteinen: tehdä elämästä parempaa”, Juha Tapio muistuttaa.

Juha Tapion sormenjälki koristaa rintanauhan lisäksi tämän syksyn uutuustuotetta: Roosa nauha -ranneketta.

”Se, että välittää ja kantaa nauhaa tai ranneketta, on pieni mutta merkittävä ele kaikille syövän kanssa eläville”, muusikko sanoo.

Roosa nauha on saanut rinnalleen rannekkeen. Kuva: Roosa nauha -keräys/Syöpäsäätiö

Syöpäalttiuden periytyvyys tapetille

Tänä syksynä Roosa nauha -keräys nostaa esiin syöpäalttiuden periytyvyyttä. Noin joka kymmenenteen syöpään liittyy perinnöllinen alttius, mutta syöpä itsessään ei periydy, ainoastaan geenivirhe, joka voi aiheuttaa syövän, periytyy.

Syöpäsäätiö on rahoittanut syövän periytyvyystutkimusta 1990-luvulta alkaen, jolloin syövän alttiusgeenejä tunnistettiin ensimmäisen kerran. Suomalaiset tutkijat ovat olleet mukana löytämässä sekä rintasyövälle että perinnölliselle paksusuolisyövälle altistavia geenejä ja geenivirheitä.
Riskigeenit on tärkeää tuntea, jotta geeninkantajat voidaan tunnistaa ja saada seurantaan. Tällä tavoin moni syöpä saadaan ehkäistyä tai hoidettua riittävän varhaisessa vaiheessa.

Pitkäjänteinen panostaminen syöpätutkimukseen on lisännyt merkittävästi ymmärrystä perinnöllisistä tekijöistä syöpien taustalla, mutta riskitekijöiden toiminnasta ei kuitenkaan vielä tiedetä riittävästi. Tutkimusta geeneistä tarvitaan lisää, jotta muun muassa yhä yksilöllistetympiä hoitoja pystytään kehittämään sairastuneiden auttamiseksi.

Syöpäjärjestöt tarjoaa maksutonta periytyvyysneuvontaa jokaiselle, joka on huolissaan mahdollisesta omasta tai läheisensä perinnöllisestä syöpäalttiudesta. Syöpäjärjestöjen periytyvyysneuvontaan voi ottaa yhteyttä puhelimitse 0800 19414 ja verkossa täällä, minkä lisäksi euvontaa antavat myös alueelliset syöpäyhdistykset.

Näin voit osallistua Roosa nauha -keräykseen

Roosa nauha -keräys rantautui Suomeen vuonna 2003, jolloin Syöpäsäätiö järjesti keräyksen ensimmäistä kertaa. Syöpäsäätiön mukaan alun perin kampanjalla haluttiin kiinnittää huomiota rintasyövän yleistymiseen ja kerätä varoja rintasyöpätutkimukseen.

Vuosien saatossa keräyksestä on tullut Syöpäsäätiön tärkein varainhankintakampanja ja samalla kampanjan teemat ovat laajentuneet rintasyövästä ensin naisten muihin syöpiin ja nyt kaikkiin syöpiin. Syöpäsäätiön mukaan muutos on tarpeellinen sekä tutkimuksen että kampanjan yhteiskunnallisten viestien takia.

Roosa nauha -keräykseen voi osallistua ostamalla 4 euron hintaisia Roosa nauhoja, joita myyvät K-ryhmän kaupat, S-ryhmän ketjut ja Lindex sekä alueelliset syöpäyhdistykset ympäri Suomen. Uutta, 9 euroa maksaavaa Roosa nauha -rannekketta on myynnissä Keskon ja S-ryhmän myymälöissä rajallinen määrä.

Syöpätutkimusta voi tukea myös ostamalla myynnissä olevia Roosa nauha -kampanjatuotteita. Lisäksi voi tehdä lahjoituksen keräykseen

  • verkossa osoitteessa roosanauha.fi 
  • lahjoitustilille FI20 2344 1800 0032 29 viitteellä 5445 ja yritykset viitteellä 54451
  • tekstiviestillä: tekstaa ROOSA numeroon 16499 (10 euron lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussa)
  • MobilePaylla: lahjoita haluamasi summa numeroon 55714

Perjantaina 9. lokakuuta vietetään Roosa nauha -päivää. Tämän lisäksi keräyksen päätöspäivänä nähdään hyväntekeväisyysohjelma Roosa nauha Tanssii Tähtien Kanssa livelähetyksenä MTV3:lla.

Roosa nauha -keräys on käynnissä 22.9.-1.11.2020. Voit lukea lisää Roosa nauha -keräyksestä täällä sekä Syöpäsäätiöstä täällä.