Ravitsemusterapeutti selittää: Tästä syystä naiset himoitsevat suklaata kuukautisten aikana

Ravitsemusterapeutin mukaan suklaahimot ovat monen tekijän summa.

Kun kuukautiset saavat vatsan kramppaamaan ja kasvot niin sanotusti kukkimaan, turvautuu moni nainen sokerisiin herkkuihin piristääkseen itseään. Yleensä ”lääke” on suklaa, jota saattaa olla jopa kotona jemmassa kuukautisvaivoja varten, mutta miksi suklaahimot heräävät juuri kuukautisten aikaan?

Australialainen ravitsemusterapeutti Melanie McGrice on julkaissut blogikirjoituksen, jossa hän selittää, miten tutkijat ovat tutkineet eri mahdollisuuksia ymmärtääkseen, mikä suklaahimot aiheuttaa. Kirjoituksesta uutisoineen The Independentin mukaan monet uskovat kaiken johtuvan hormonaalisesta epätasapainosta, joka ilmenee kuukautiskierron aikana.

Kun progesteronin ja estrogeenin tasot laskevat kuukautisten alussa, saa se naiset nälkäisemmäksi ja samalla serotoniinitasot myös putoavat, kun taas kortisolitasot nousevat tasaisesti. Stressihormoni kortisolin nousu yhdistettynä hyvän olon hormonin laskuun saa himoitsemaan sokerisia syötäviä, jotta nainen saa tehostettua serotoniinin tasoja ja piristettyä itseään.

The Independentin mukaan vaikka monet vakuuttuneita tästä teoriasta, ei McGricen mukaan ole olemassa lopullista näyttöä siitä, että hormonien epätasapainolla olisi rooli vaikuttamassa kuukautisten aikana iskeviin suklaahimoihin.

Tutkijat ovatkin perehtyneet myös mahdollisiin psykologisiin syihin kuukausittain iskevän suklaahimon taustalla. Kirjoituksessaan McGrice siteerasi vuonna 2004 ilmestynyttä tukimusta, jossa espanjalaisten ja amerikkalaisten naisten suklaahimoja vertailtiin.

Monet amerikkalaisista naisista valitsivat kuukautisensa todennäköisimmäksi ajankohdaksi, jolloin he tuntevat halua syödä suklaata. Monet espanjalaisista naisista sen sijaan kertoivat himoitsevansa suklaata päivällisaikaan tai töitä tehdessään kuukautisten sijaan.

The Independentin mukaan tämä on syy, miksi ihmsille on annettu ymmärtää, että suklaahimot aiheutuvat vihjeistä, joita ihmiset ovat itse opettaneet itselleen. Monet naiset yhdistävät kuukautisensa suklaan syömiseen, miksi he nyt automaattisesti himoitsevat suklaata juuri ennen kuukautisten alkua tai niiden aikana.

”Arvioituna nykytutkimusta, uskon suklaan himoitsemisen ennen kuukautisia olevan sekoitus fysiologiaa, psykologiaa ja kultturaalista ehdollistumista”, McGrice totesi.

”Hormonaaliset muutokset päivinä juuri ennen kuukautisia saavat meidät stressaantuneeksi ja väsyneeksi, mitä koetamme poistaa herkuttelemalla lempilohturuoalla”, hän jatkoi.

”Tämä lopulta luo kierteen, jossa himoitsemme rasvaisia ja sokerisia syötäviä, kun kuukautiset tulevat joka kuukausi”, McGrice kertoi.

Voit lukea McGricen koko kirjoituksen täällä, missä hän myös antaa vinkkejä näiden himojen pitämiseksi loitolla.

Lähde: The Independent


Lyö 1€ Huuhkajille, voita 50€

1. Avaa ilmainen pelitili iBetille ja tee talletus, joka tuplataan (esim. 25€ talletuksella saat 50€ pelirahaa).
2. Lyö 1€ veto Huuhkajille.
3. Jos Venäjä kaatuu, saat 50€ käteisvoiton.