Raskauden aikana ei tarvitse luopua kokonaan kahvista.

Raskauden aikana kiellettyjen syötävien ja juotavien listalle joutuu monta asiaa, mutta American Journal of Epidemiologyssa julkaistu tutkimus tuo vähän helpotusta siihen. Tutkimuksen mukaan kahvia on turvallista juoda raskauden aikana kohtuudella, sillä se ei vaikuta lapsen älykkyyteen sitä alentaen.

Ohiossa sijaitsevan Nationwide Children’s Hospital -sairaalan tutkijat seurasivat yli 2 000 odottavan äidin kofeiinin saantia vuosien 1959 ja 1974 välillä, milloin useampi raskaana oleva nainen joi kahvia kuin nykypäivänä.

Good Housekeepingin mukaan tutkijat mittasivat raskauden kahdessa eri vaiheessa naisten paraksantiinitasot, mikä on kofeiiniin kytköksissä oleva kemikaali. Tutkijat myös selvittivät tutkimukseen osallistuneiden naisten lasten älykkyysosamäärät 4- ja 7-vuotiaina.

Tutkijoille selvisi, että kohtuullinen määrä kofeiinia (1-2 kuppia päivässä) raskauden aikana ei alentanut lasten älykkyysosamäärää tai pahentanut heidän käytösongelmiaan. Aiempi tutkimus selvitti, ettei raskauden aikana nautittu kofeiini tehostanut riskiä lapsuusajan liikalihavuuteen ja toisen tutkimuksen mukaan kohtuullisen kofeiinin saamisen ja keskenmenon väliltä ei löydetty yhteyttä.

Kofeiinin kanssa ei kuitenkaan kannata liioitella. Esimerkiksi American Congress of Obstetricians and Gynecologists suosittelee pitäytymään 3,5 desissä (12 us fl oz) kahvia päivässä tai pienemmässä määrässä.

Good Housekeepingin mukaan kannattaa ottaa myös huomioon, kuinka paljon kofeiinia saat esimerkiksi suklaasta, teestä ja limsasta ja varmistaa, ettei päivittäinen määrä ylitä 200 milligrammaa. Jos taas imetät, pidä määrä maksimissaan kahdessa kupissa per päivä.

Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Good Housekeeping