Puolukkamehu alensi kohonutta verenpainetta rotilla ja kokeellisten tutkimusten perusteella voidaan edetä tutkimuksiin terveillä henkilöillä.

Kokeellisen tutkimuksen mukaan pitkäaikainen puolukkamehun juonti alentaa kohennutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa. Tämä ilmenee elintarviketieteiden maisteri Anne Kivimäen tekemästä väitöstutkimuksesta Helsingin yliopistossa.

Epidemiologisissa tutkimuksissa on havaittu, että runsaasti polyfenoleita sisältävät ruoat alentavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Esimerkiksi puolukka, mustikka, karpalo ja mustaherukka ovat erinomaisia polyfenolien lähteitä.

Kivimäen väitöstutkimuksessa selvitettiin kylmäpuristetun puolukka-, karpalo- ja mustaherukkamehun vaikutuksia rotilla, joista osalla oli geneettisesti korkea verenpaine. Rotat saivat mehuja 8–10 viikon ajan.

Tutkimuksessa selvisi, että laimea puolukkamehu alensi merkittävästi jo koholla ollutta verenpainetta ja enemmän polyfenoleita sisältänyt mehu paransi verisuonten heikentyneen toiminnan terveiden suonten tasolle. Mehu ei estänyt eläinkannalle tyypillistä iän mukaista verenpaineen kohoamista.

”Puolukkamehu ei korvaa lääkehoitoa, mutta se on hyvä ravitsemuksellinen lisä”, Kivimäki kertoo tiedotteessa.

Muilla marjamehuilla ei yhtä selkeitä vaikutuksia

Kohonnut verenpaine, verisuonten toimintahäiriöt sekä niihin liittyvä matala-asteinen tulehdus koskettavat suurta osaa suomalaisista. Ravinnolla on lääkehoidon ohella keskeinen merkitys näiden sairauksien hallinnassa.

Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan puolukkamehu esti matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä valtimossa. Muilla marjamehuilla ei nähty yhtä selkeitä vaikutuksia.

Vaikutusten taustalla ovat luultavasti matala-asteisen tulehduksen väheneminen sekä mekanismit, jotka liittyvät verenpaineen säätelyn keskeiseen tekijään, reniini-angiotensiinijärjestelmään, ja paikallisesti verisuonia laajentavan typpioksidin saatavuuteen.

”Näiden kokeellisten tutkimusten perusteella voidaan edetä vertaileviin kliinisiin tutkimuksiin terveillä henkilöillä, joiden verenpaine on hieman koholla, ja joille suositellaan ravitsemus- ja elintapaohjeita, mutta ei vielä lääkehoitoa”, Kivimäki sanoo.