Espanjassa tehdyn tutkimuksen mukaan lataamalla puhelinta makuuhuoneessa saatat lihoa.

Granadan yliopistossa tehty tutkimus sai selville, että puhelinten ja läppäreiden näytöiltä, televisioista ja katuvaloista tuleva keinovalo estää kehoa kehittämästä hormonia, joka taistelee liikalihavuutta vastaan. Tutkimuksesta kertoneen The Independentin mukaan tätä hormonia, melatoniinia, tarvitaan unirytmin säännöstelyssä ja se voi tehostaa aineenvaihduntaa.

Liikalihavilla rotilla tehdyistä kokeista ilmeni, että melatoniinin lisääntynyt kulutus sai rotat laihtumaan ja se myös taisteli tyypin II diabetesta vastaan. Tiedemiehet uskovatkin, että sillä voisi olla samanlainen vaikutus ihmisissä.

Tutkimusta johtanut professori Ahmad Agil kuvaili hormonia hormonaaliseksi signaaliksi, joka vapautuu yön aikana vuorokausirytmin muodostamiseksi.

”Tällä hetkellä tämä prosessi säännöllisesti keskeytyy liiallisen öisen keinovalolle altistumisen takia, mikä vähentää endogeenisen melatoniinin määrää”, Agil kommentoi.

”Esimerkiksi monilla ihmisillä on tapana nukkua niin, että lampussa on valo tai televisio tai tietokone on päällä tai verhot ovat auki”, hän jatkoi.

”On tärkeää koettaa nukkua täydellisessä pimeydessä, jotta melatoniinin tuotanto ei häiriinny”, Agil sanoi.

Lähde: The Independent