Tutkimuksessa on todettu, etteivät pitkät työpäivät ole hyvästä.

Pitkät työpäivät tappavat satoja tuhansia ihmisiä vuosittain ja tämä pahentuva trendi saattaa kiihtyä koronapandemian myötä. Tämä selviää Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yhteisestä tutkimuksesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Environment International -journalissa julkaistu ensimmäinen maailmanlaajuinen tutkimus kuolemien ja pitkien työpäivien yhteydestä osoitti, että vuonna 2016 745 000 ihmistä menehtyi halvaukseen tai sydänsairauteen, joka liittyi pitkiin työpäiviin. Tämä oli lähes 30 prosentin kasvu verrattuna vuoteen 2000.

”Työnteko 55 tuntia tai enemmän viikossa on vakava terveysriski. Haluamme tällä tiedolla edistää lisätoimia, enemmän työntekijöiden suojelua”, WHO:n ympäristö-, ilmastonmuutos- ja terveysosaston johtaja Maria Neira kommentoi Reutersille.

Tutkimuksessa käytettiin dataa 194 maasta. Yleisesti siinä todettiin, että työnteko 55 tuntia tai enemmän viikossa oli yhteydessä 35 prosenttia korkeampaan halvausriskiin sekä 17 prosenttia suurempaan riskiin menehtyä iskeemisen sydänsairauteen verrattuna 35-40 tunnin työviikkoon.

Miehet kärsivät enemmän

Reutersin mukaan tutkimus osoitti, että valtaosa menehtyneistä (72 %) oli miehiä, jotka olivat keski-ikäisiä tai sitä vanhempia. Usein kuolemat tapahtuivat myöhemmällä iällä – toisinaan vuosikymmeniä myöhemmin – kuin tehdyt työvuorot.

Tutkimus osoitti myös, että eniten pitkät työpäivät vaikuttivat ihmisiin, jotka asuivat Kaakkois-Aasiassa ja läntisen Tyynenmeren alueella. Reutersin mukaan tämä alue on WHO:n määrittelemä ja siihen lukeutuvat Kiina, Japani sekä Australia.

Tutkimus kattoi aikajakson vuosien 2000 ja 2016 välillä, joten siihen ei lukeudu koronapandemia. WHO:n viranomaisten mukaan koronan aiheuttama etätyön lisääntyminen ja maailmanlaajuisen talouden hidastuminen ovat kuitenkin saattaneet lisätä riskejä.

”Pandemia kiihdyttää kehityksiä, jotka voivat ruokkia trendiä kohti lisääntynyttä työaikaa”, WHO totesi ja arvioi, että vähintään 9 prosenttia ihmisitä tekee pitkiä työpäiviä.

WHO:n Frank Pegan mukaan työtuntien leikkaaminen olisi hyödyksi työntekijöille, koska sen on osoitettu lisäävän työntekijän tuottavaisuutta. Pega lisäsi, että talouskriisin aikana on viisas ratkaisu olla lisäämättä pitkien työtuntien määrää.

Lähde: Reuters