Pidä annoskoot kurissa – kuusi helppoa tapaa, millä se onnistuu

Vinkkien avulla pystyt kontrolloimaan syömäsi ruoan määrää, mutta silti tulemaan kylläiseksi.

Vuoden alussa moni on varmasti aikonut aloittaa uudenvuodenlupauksena jonkinlaisen dieetin tai käydä salilla monta kertaa viikossa. Cosmopolitan UK kuitenkin muistuttaa, että paras tapa ylläpitää painoa on syödä terveellisemmin ja yksi tehokkain askel siinä onnistumiseksi, on pitää huolta siitä, että annoskoot eivät ole liian suuria tai pieniä.

Tarvittavan ruoan määrä on yksilöllistä, sillä niin pituus, vartalon rakenne ja aktiviisuustasot vaikuttavat – 185-senttinen, kolmesti viikossa urheileva nainen tarvitsee enemmän ruokaa kuin 160-senttinen nainen, joka käy lähinnä kävelyillä.

Cosmopolitan UK:n mukaan monet ovat oppineet syömään suurempia annoksia kuin olisi tarpeen. Julkkisravitsemusterapeutti ja Nosh Detoxin perustaja Geeta Sidhu-Robbin mukaan tapa yliarvioida annoskoot alkaa varhaisessa vaiheessa.

”Yhdysvaltalaistutkimus selvitti, että kun 3-vuotiaile tarjoiltiin pieniä, keskikokoisia ja suuria annoksia makaroni-juustopaistosta, he söivät suurin piirtein saman määrän”, hän selitti.

”Tämä kuitenkin muuttui 5-vuotiaiden kohdalla, kun tutkimus selvitti, että mitä enemmän ruokaa heillä oli lautasella, sitä enemmän he söivät”, Sidhu-Robb jatkoi.

”Kun ikävuosia tulee lisää, meillä ei ole tapana syödä nälän tason mukaan, vaan enemmän sen mukaan, kuinka paljon ruokaa on lautasella. Vaara tässä on siis syödä liikaa ja kaikki sen mukana tulevat terveyshaitat: liikalihavuus, sydänsairaudet sekä vaikutus mielenterveyteen”, hän lisäsi.

Simppeleillä muutoksilla kuitenkin voi alkaa pienentää annoskokoja ja selvittää, mitä oma kroppasi todella tarvitsee.

”Jos sinulla on suuri lautasellinen ruokaa, syöt sen luultavasti loppuun, vaikka et olisi enää nälkäinen. Vatsalta kestää 20 minuuttia huomata, että se on täynnä ja lähettää sinulle viesti siitä. Mutta monille meistä syömishetket eivät edes kestä niin pitkään”, Sidhu-Robb kertoi Cosmo UK:lle.

”Annoskokojen hallinta auttaa sinua suhteessasi ruoan kanssa”, hän lisäsi.

Alla on kuusi vinkkiä, miten pystyt pitämään annoskoot kurissa.

Puolet lautasesta lehtivihanneksia joka aterailla. Sidhu-Robbin mukaan loput puolet ovat rasvoja, hiilihydraatteja ja proteiinia. Tämä auttaa myös ihoasi hehkumaan.

Välipalaksi ja naposteluun, pidä annoskoko nyrkkisi kokoisena. Kulutat todennäköisemmin enemmän kaloreita myöhään iltapäivällä ja varhain illalla kuin aamulla ja fiksu napostelu auttaa pysymään kylläisenä pidempään.

Syö kypsä hedelmä ennen jokaista ateriaa. Sidhu-Robb suosittelee vaihtelemaan eri värisiä hedelmiä, jotta saat kaikki vitamiinit ja mineraalit. Esimerkiksi banaani aamupalan aikaan, appelsiini ennen lounasta ja omena ennen päivällistä ei edes kuulosta pahalta tavalta napostella.

Syö hitaasti. Parempi syödä rauhassa kuin hotkia kaikki kiireellä.

”Kun syöt hitaammin, tukahduttaa se nälkähormoni greliiniä”, Sidhu-Robb sanoi.

”Nämä hormonit ovat niitä, jotka lähettävät aivoille viestejä kertoakseen, että olet syönyt ja se vähentää ruokahaluasi”, hän jatkoi.

”Tämä prosessi vie noin 20 minuuttia, joten syömällä hitaasti aivosi ehtivät saada nämä signaalit hormoneilta”, hän lisäsi.

Juo lasi vettä puoli tuntia ennen jokaista ateriaa. Vedenjuonnin lisäämisestä on varmasti hyötyä jokaiselle, mutta Sidhu-Robbilla oli myös tälle vinkille selitys.

”Ison osan ajasta kun ajattelemme olevamme nälkäisiä, olemmekin itse asiassa nestehukassa, joten veden juominen ensin auttaa tunnistamaan, oletko todella valmis syömään vai et”, hän totesi.

Lisää hyviä rasvoja joka aterialle. Hyviä rasvoja on muun muassa avokadossa ja pähkinöissä ja ne niistä voi olla paljon hyötyä.

”Rasva lisää kylläisyyden tunnetta ja sillä kestää neljä tuntia pidempään sulaa, joten pysyt kylläisenä pidempään”, Sidhu-Robb kertoi.

Rasvaakin voi kuitenkin saada liikaa, joten siksi on tärkeä pitää silmällä annoskokoja.

Jos sinua huolettaa se, syötkö oikein, tarpeeksi tai liian vähän, käänny lääkärin puoleen ja kysy neuvoja.

Lähde: Cosmopolitan UK


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.