Terveellisen painon ylläpitämiseksi on tärkeä syödä terveellisesti.

Terveellisen syömisen yhteydessä voi olla tarpeen kiinnittää huomiota annoskokoihin ja pitää huolta siitä, ettei annoskoot ole liian suuria tai liian pieniä. Cosmopolitan UK:n mukaan tarvittavan ruoan määrä on yksilöllistä, mihin vaikuttavat niin pituus, vartalon rakenne ja aktiivisuustasot; 185-senttinen, kolmesti viikossa urheileva nainen tarvitsee enemmän ruokaa kuin 160-senttinen nainen, joka käy lähinnä kävelyillä.

Cosmopolitan UK:n mukaan monet ovat kuitenkin oppineet syömään suurempia annoksia kuin olisi tarpeen. Julkkisravitsemusterapeutti ja Nosh Detoxin perustaja Geeta Sidhu-Robbin mukaan tapa yliarvioida annoskoot alkaa varhaisessa vaiheessa.

”Yhdysvaltalaistutkimus selvitti, että kun 3-vuotiaille tarjoiltiin pieniä, keskikokoisia ja suuria annoksia makaroni-juustopaistosta, he söivät suurin piirtein saman määrän. Tämä kuitenkin muuttui 5-vuotiaiden kohdalla ja tutkimus selvitti, että mitä enemmän ruokaa heillä oli lautasella, sitä enemmän he söivät”, hän selitti.

”Kun ikävuosia tulee lisää, meillä ei ole tapana syödä nälän tason mukaan, vaan enemmän sen mukaan, kuinka paljon ruokaa on lautasella. Vaara tässä on siis syödä liikaa ja kaikki sen mukana tulevat terveyshaitat: liikalihavuus, sydänsairaudet sekä vaikutus mielenterveyteen”, Sidhu-Robb lisäsi.

Simppelit muutokset apuun

Simppeleillä muutoksilla kuitenkin voi alkaa pienentää annoskokoja ja selvittää, mitä oma kroppasi todella tarvitsee.

”Jos sinulla on suuri lautasellinen ruokaa, syöt sen luultavasti loppuun, vaikka et olisi enää nälkäinen. Vatsalta kestää 20 minuuttia huomata, että se on täynnä ja lähettää sinulle viesti siitä. Mutta monille meistä syömishetket eivät edes kestä niin pitkään”, Sidhu-Robb kertoi Cosmo UK:lle.

”Annoskokojen hallinta auttaa sinua suhteessasi ruoan kanssa”, hän lisäsi.

Sidhu-Robb listasi Cosmopolitan UK:lle kuusi helppoa vinkkiä, joiden avulla voi oppia pitämään annoskoot kurissa, ja suomensimme vinkit alle.

  • Puolet lautasesta lehtivihanneksia joka aterialla. Sidhu-Robbin mukaan loput puolet ovat rasvoja, hiilihydraatteja ja proteiinia. Tämä auttaa myös ihoasi hehkumaan.
  • Välipalaksi ja naposteluun, pidä annoskoko nyrkkisi kokoisena. Kulutat todennäköisemmin enemmän kaloreita myöhään iltapäivällä ja varhain illalla kuin aamulla, ja fiksu napostelu auttaa pysymään kylläisenä pidempään.
  • Syö kypsä hedelmä ennen jokaista ateriaa. Sidhu-Robb suosittelee vaihtelemaan erivärisiä hedelmiä, jotta saat kaikki vitamiinit ja mineraalit. Esimerkiksi banaani aamupalan aikaan, appelsiini ennen lounasta ja omena ennen päivällistä – eikä tämä edes kuulosta pahalta tavalta napostella.
  • Syö hitaasti. Parempi syödä rauhassa kuin hotkia kaikki kiireellä. Sidhu-Robbin mukaan kun syöt hitaammin, tukahduttaa se nälkähormoni greliiniä. Nämä hormonit ovat niitä, jotka lähettävät aivoille viestejä kertoakseen, että olet syönyt ja se vähentää ruokahaluasi. Sidhu-Robbin mukaan tämä prosessi vie noin 20 minuuttia, joten syömällä hitaasti aivosi ehtivät saada nämä signaalit hormoneilta.
  • Juo lasi vettä puoli tuntia ennen jokaista ateriaa. Vedenjuonnin lisäämisestä on varmasti hyötyä jokaiselle, mutta Sidhu-Robbilla oli myös tälle vinkille selitys. Hänen mukaan monesti kun ajattelemme olevamme nälkäisiä, olemmekin itse asiassa nestehukassa. Veden juominen ensin auttaa tunnistamaan, oletko todella valmis syömään vai et.
  • Lisää hyviä rasvoja joka aterialle. Hyviä rasvoja on muun muassa avokadossa ja pähkinöissä ja niistä voi olla paljon hyötyä. Sidhu-Robbin mukaan rasva lisää kylläisyyden tunnetta ja sillä kestää neljä tuntia pidempään sulaa, joten pysyt kylläisenä pidempään. Rasvaakin voi kuitenkin saada liikaa, joten siksi on tärkeä pitää silmällä annoskokoja.

Jos sinua huolettaa se, syötkö oikein, tarpeeksi tai liian vähän, käänny lääkärin puoleen ja kysy neuvoja.

Lähde: Cosmopolitan UK