Päiväunien nukkuminen oli kytköksissä verenpaineen laskuun samalla tavalla kuin muiden elämäntapamuutosten yhteydessä sekä lääkityksen avulla.

Tutkimuksen mukaan päiväunet voivat alentaa verenpainetta yhtä tehokkaasti kuin verenpainelääkitys, kertoo The Telegraph. Tutkijat saivat selville, että päiväunet nukkuneilla verenpainelukemat laskivat todennäköisemmin kuin heillä, jotka eivät ottaneet torkkuja kesken päivän.

”Päiväunet vaikuttavat laskevan verenpainetta samalla tavalla kuin muut elämäntapamuutokset. Esimerkiksi suolan ja alkoholin vähentäminen voi laskea verenpainetta 3-5 mmHg”, tutkimusta tekemässä ollut kardiologi Manolis Kallistratos totesi ja lisäsi, että pieniannoksinen verenpainelääkitys yleensä laskee verenpainetta keskimäärin 5-7 mmHg.

Kreikkalaistutkimuksessa ilmeni, että päiväunien nukkuminen oli kytköksissä keskimäärin 5mmHg:n laskuun verenpaineessa. Kardiologit saivat selville, että jokaisia tunnin torkkuja kohden vuorokauden keskimääräinen systolinen verenpaine (yläpaine) laski 3 mmHg.

The Telegraph kertoo, että yleisesti keskimääräinen 24 tunnin yläpaine oli 5,3 mmHg alhaisempi päiväunia nukkuvilla kuin heillä, jotka eivät ottaneet nokosia.

”Nämä löydökset ovat tärkeitä, koska jopa 2 mmHg:n lasku verenpaineessa voi laskea sydän- ja verisuonitapahtumien, kuten sydänkohtauksen, riskiä jopa 10 prosentilla”, Kallistratos kertoi.

”Löydöksiemme perusteella jos jollakin on mahdollisuus ottaa päiväunet, voi siitä olla hyötyä korkeaa verenpainetta ajatellen. Torkuista voi tulla helposti tapa ja se ei yleensä maksa mitään”, kardiologi lisäsi.

Tutkimukseen osallistui 212 henkilöä, jotka olivat keskimäärin 62-vuotiaita ja noin puolet oli naisia. Noin yhdellä neljästä oli kakkostyypin diabetes ja/tai hän tupakoi.

Tutkimuksessa osallistujat jaettiin ryhmiin, joista toinen nukkui päiväunet ja toinen ei. Ryhmät olivat sydänsairauksien riskitekijöiden suhteen samankaltaiset, mutta päiväuniryhmässä oli enemmän tupakoijia.

Tutkijat seurasivat osallistujien verenpainetta 24 tuntia sekä merkitsivät ylös päiväunien keston (keskimäärin 49 minuuttia), elämäntapoja (mm. alkoholin, kahvin ja suolan käyttö, liikunnan määrä) sekä valtimoiden jäykkyydestä kertovan pulssiaallon. Osallistujat käyttivät ambulatorista verenpainemittaria, jolla mitattiin verenpainetta säännöllisin väliajoin tavallisen arkielämän yhteydessä.

Tuloksista huolimatta Kallistratos sanoi, etteivät tutkijat halua kannustaa ihmisiä nukkumaan tuntikausia päivässä.

”Mutta toisaalta heidän ei pitäisi tuntea syyllisyyttä, jos ottavat lyhyet torkut, huomioiden mahdolliset terveyshyödyt”, hän sanoi.

”Vaikka molemmat ryhmät saivat saman määrän lääkitystä ja verenpaine oli hyvin kontrolloitu, oli verenpaineessa silti merkittävät lasku heillä, jotka nukkuivat päivällä”, Kallistratos jatkoi.

Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan löydösten vahvistamiseksi. The Telegraph kertoo, että tohtori Sonya Babu-Narayan British Heart Foundationista suosittelee harkitsemaan toisenlaisia elämäntapamuutoksia ensin.

”Riittävä nukkuminen on tärkeää sekä yleisen hyvinvoinnin että sydämen ja verenkierron terveyden kannalta. Mutta on hyin todisteita osoittamaan, että terveelliset elämäntavat, kuten suolan ja alkoholin käytön vähentäminen, terveen painon ylläpitäminen ja säännöllinen liikunta, ovat parhaita tapoja auttamaan meitä pitämään verenpaineen alhaalla”, hän kommentoi.

”Vaikka kuulostaa houkuttelevalta vaihtaa kaikki nämä päiväuniin, on terveellisten elämäntapavalintojen tekeminen silti avainasemassa sydänkohtausten ja halvauksien estämiseksi, ottamalla samalla lääkkeitä, kun sitä suositellaan”, Babu-Narayan lisäsi.

Terveyskirjaston mukaan verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi. Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia sekä sydäninfarkteja.

Terveyskirjasto muisuttaa, että jos omat keinot eivät laske riittävästi verenpainetta, tarvitaan silloin verenpainelääkkeitä, jotka ovat tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Jos verenpaineesi huolestuttaa, juttele aiheesta lääkärisi kanssa.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täällä.

Lähde: The Telegraph