Tamponi on monen valinta kuukautissuojaksi.

Tamponin käytössä voi kuitenkin alkaa mietityttää, onko sen käyttö turvallista läpi yön. Lyhyesti sanottuna: on – mutta siinä on tietty aikaraja.

Gynekologi Elisa Felsen-Singerin mukaan tamponin käyttö nukkuessa on turvallista, kunhan tamponia ei jätä sisään yli 8 tunnin ajaksi. Taustalla on harvinainen, mutta hengenvaarallinen tila nimeltä toksinen sokkioireyhtymä (TSS), joka on yhteydessä saman tamponin liian pitkään kestäneeseen käyttöön.

”Toksinen sokkioireyhtymä nousi esiin mahdollisena riskinä tamponin käyttäjille 1979-1980”, Felsen-Singer kertoi Popsugarille.

”Erittäin imukykyiset tamponit tulivat markkinoille ja naiset pystyivät käyttämään niitä pidempiä aikoja. Se johti suotuisaan ympäristöön bakteereille, usein Staphylococcus aureusille, joka on yksi TSS:ää yleisesti aiheuttava bakteeri”, hän jatkoi.

Uusi sisään ennen unille menoa

Popsugarin mukaan erittäin imukykyisiä tamponeja ei ole enää saatavilla. Kuitenkin aina kun tamponia käytetään tuntikausien ajan, voi niistä tulla ihanteellinen ympäristö vaarallisten bakteerien kasvua ajatellen, mistä voi seurata TSS.

Öisin kannattaa pitää kiinni 8 tunnin säännöstä. Gynekologi Kelly Kasper suosittelee laittamaan uuden tamponin juuri ennen nukumaanmenoa varmistaaksesi, ettei aikaraja ylity sekä ottamaan tamponin pois heti aamulla, kun olet herännyt.

”Huolehdi hyvästä hygieniasta, kun asetat tamponin. TSS:ää aiheuttava bateeri elää luonnostaan joidenkin ihmisten käsissä”, Kasper huomautti.

Tamponeja käyttäessä on tärkeä valita itselle sopiva tamponikoko aina kuukautisvuodon mukaan ja vaihtaa se 4-8 tunnin välein. Suosi tamponin imukyvyssä sellaista, joka vastaa vuotosi runsautta.

Tunnista TSS:n oireet

Toksisen sokkioireyhtymän oireet on hyvä tunnistaa, että sitä päästään hoitamaan mahdollisimman pian. Oireet ilmenevät usein äkillisesti ja niitä ovat muun muassa:

  • äkillinen korkea kuume (yli 39 astetta)
  • lihassärky
  • huimaus, heikotus, pyörtyminen
  • oksentelu
  • ripuli
  • ihottuma, joka muistuttaa auringonpolttamaa
  • päänsärky
  • punoitus silmissä, kurkussa tai emättimessä

Jos sinulla ilmenee vastaavia oireita, poista tamponi (tai muu kuukautissuoja) heti ja ota yhteys lääkäriin. Käyttöohjeita tai lisätietoa tamponien ominaisuuksista löydät eri kuukautissuojamerkkien sivuilta.

Lähde: Popsugar