Hampaiden harjaus on äärimmäisen tärkeä tapa, mutta vääränlaisella tavalla saatat kuitenkin vahingoittaa suusi terveyttä. Nämä virheet tekee melkein jokainen, teetkö sinäkin?


Virheitä voi olla monenlaisia, joista osa on haitallisempia kuin toiset. Teetkö sinä seuraavia mokia harjatessasi hampaat?

 1. Vaihdat hammasharjaa liian harvoin
  Milloin viimeksi vaihdoit hammasharjasi? Tämä kysymys pitäisi esittää kaikille harjaajille, sillä on todella yleinen moka vaihtaa hammasharjaa liian harvoin. Asiantuntijoiden mukaan harja pitäisi vaihtaa kolmen-neljän kuukauden välein, tai jo aikaisemmin, jos harjakset alkavat näyttää kuluneilta. Hammasharjaan kertyy ajan saatossa bakteereita sekä hampaistasi että kylpyhuoneesta, joten käytännössä hierot lisää bakteereita ikeniisi, ellet vaihda harjaa riittävän usein.

 2. Peset hampaasi aamiaisen jälkeen
  Pesetkö hampaasi ennen vai jälkeen aamiaisen? Tällä valinnalla on merkitystä, sillä asiantuntijat suosittelevat hampaiden harjaamista ehdottomasti ennen aamiaista. Bakteerien määrä kasvaa suussasi yön aikana, joten ne on hyvä harjata pois heti herättyäsi. Aamiainen sisältää lisäksi usein hapokkaita ruokia, kuten appelsiinimehua, ja jos harjaat hampaasi vasta niiden nauttimisen jälkeen, harjaat hapot käytännössä entistä syvemmälle hampaisiisi.

 3. Harjaat vain kerran päivässä
  Jos harjaat hampaasi vain aamuisin (tai iltaisin), meillä on sinulle uutisia: se ei riitä! Hampaat tulee ehdottomasti harjata sekä herättyäsi että ennen nukkumaanmenoa.

 4. Harjaat liian vähän aikaa
  Hampaita harjatessa tuntuu usein, että harjausaika on ollut jo tarpeeksi pitkä, vaikka asia ei näin olisikaan. Asiantuntijat sanovatkin, että harjauksen olisi hyvä kestää 2 minuutin ajan.

 5. Käytät hammaslankaa harjauksen jälkeen
  Moni meistä panostaa hammashygieniaansa ja muistaa harjauksen lisäksi vielä langatakin hammasvälit. Moni kuitenkin tekee tämän väärässä järjestyksessä, sillä hampaiden välit pitäisi käsitellä hammaslangalla ennen harjausta, eikä sen jälkeen. Muuten olet jo pessyt hampaasi, ja lanka poistaa sen jälkeen ikäviä ruuanjäämiä hampaidesi välistä, jolloin ne jäävät juuri puhdistettuun suuhusi aiheuttamaan tuhojaan.

 6. Harjaat liian kovaa
  Tuntuu loogiselta ajatella, että hampaista tulee sitä kirkkaammat, mitä kovempaa harjaat. Liian kovalla harjaamisella vahingoitat kuitenkin ikeniäsi, jolloin ienraja saattaa nousta. Saatat myös vahingoittaa hampaiden kiillettä ja aiheuttaa hampaillesi vihlontaa. Jos hammasharjasi karvat ovat aivan lytyssä, tiedät harjaavasi liian kovaa.

 7. Huuhtelet suun hampaiden pesun jälkeen
  Tämä tulee monille yllätyksenä, mutta suuta ei saisi huuhdella vedellä heti harjauksen jälkeen. Huuhtelet nimittäin samalla hammastahnan sisältämän fluorin hyvät vaikutukset pois suustasi, vaikka sen pitäisi jäädä vaikuttamaan suuhusi pidemmäksi aikaa.

 8. Säilytät harjaasi väärässä paikassa
  Tätä et ehkä tiennyt, mutta tutkimukset osoittavat, että hammasharjan säilyttäminen toisten henkilöiden harjojen lähellä tai vessanpytyn lähistöllä lisää harjasi bakteerikantaa huomattavasti. Käytännössä aina kun vessanpytty vedetään, sieltä lentää pieniä partikkeleita ympäriinsä, myös hammasharjaasi. Kannattaa siis sulkea harja turvaan vaikkapa kaappiin, jossa on suljettavat ovet, tai vaikkapa kosmetiikkalaukkuun sisälle. Mikäli näitä mahdollisuuksia ei ole, pidä huolta, että harjasi on mahdollisimman kaukana vessanpytystä!

 9. Et harjaa kieltäsi
  Kielen unohtaminen on hampaiden harjaajille todella yleinen moka. Kieli kuitenkin kerää itseensä bakteereita ja sen harjaamatta jättäminen voi aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen ja jopa heikentää makunystyröitäsi.

 10. Jaat hammasharjasi
  Vaikka tämä tuntuu monesta käsittämättömältä, on kuitenkin yllättävän yleistä, että pariskunta jakaa hammasharjansa joko säännöllisesti tai vain silloin tällöin. Tämä on kuitenkin todella huono idea, sillä kummankin suussa olevat bakteerit siirtyvät toisellekin. Eräässä tutkimuksessa jopa 25 % vastaajista kertoi jakavansa hammasharjansa kumppaninsa kanssa! Huh!

Oliko listalla mokia, joita sinäkin olet tehnyt? Nyt sinua on varoitettu, ja osaat panostaa hampaisiisi täysillä!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Health Digest