Raskaana ollessa on tärkeää pitää itsestään hyvää huolta. Jos olet tottunut käymään salilla tai harrastamaan muuten liikuntaa ennen raskausaikaa, sinun ei tarvitse lopettaa urheilua positiiviseen raskaustestiin. Muutama asia on kuitenkin hyvä pitää mielessä oman ja lapsesi turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta.

Videolla triatlonisti Linda Baltes näyttää, miten hän treenaa raskausaikanaan. Baltesin treeni voi olla liian raskasta kevyempään liikuntaan tottuneille, mutta osoittaa hyvin sen, miten tärkeää on treenata tavalla, joka tuntuu itsestä hyvältä. Muista siis kuunnella omaa kroppaasi. Raskaana ollessa kannattaa treenata niin, että sinulla on hyvä olo treenin jälkeen.

Ammattilaiset suosittelevat raskaana oleville lajeista pilatesta, sillä se voimistaa keskivartalon lihaksia. Raskausaikana naiset tarvitsevat vahvoja jalkojaan, joten liikkeet kuten kyykyt ja sisäreisiä vahvistavat liikkeet ovat hyviä. Kun vauva syntyy, tarvitset vahvoja yläselän lihaksia kantamista ja nostamista varten.

Raskausaikana ei kannata yrittää kasvattaa voimaansa saati rikkoa omia ennätyksiään. Raskausajan treenillä pyritään ylläpitämään se voima, joka on jo saavutettu ja varmistetaan, että vartalon liikkuvuus säilyy. Vahva vartalo auttaa valmistautumaan synnytykseen.

Ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen ei kannata maata liikaa selällään, sillä se rajoittaa vauvan hapensaantia. Myös liikkeitä, joissa vartalo menee ylösalaisin tai joissa sinulla on putoamisen tai kaatumisen riski, kannattaa välttää. Turvallisimmat liikkeet ovat sellaiset, joissa olet joko sivuttain makuulla, seisomassa tai istumassa.

Liian intensiivinen aerobinen liikunta ei ole myöskään hyvästä, ja verenpaineen tai sykkeen huimaa nousua kannattaa välttää. Erityisesti raskausaikana on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja palautumisesta sekä olla treenaamatta liian kuumassa ympäristössä.

Lähde: Sportsister