Leivän päälle, dipeiksi ja lisukkeeksi sopivat monet eksoottiset höysteet ja maustekastikkeet. Näitä terveellisiä herkkuja on helppoa valmistaa itsekin.

Muiden kulttuurien keittiöt pursuavat jännittäviä ja tutustumisen arvoisia ruokalajeja.

1. Dukkah

Egyptiläinen dukkah on maustesekoitus, joka sisältää muun muassa paahdettuja pähkinöitä, seesaminsiemeniä, korianteria, jeeraa ja lukuisia kuivattuja yrttejä. Dukkahissa on paljon proteiinia. Dukkahia voi ripotella vaikkapa leivän päälle, ja oliiviöljyyn sekoittamalla siitä tulee ihana dippikastike.

2. Tahini

Lähi-idän keittiöstä tuttu tahini on kastike, joka valmistetaan seesaminsiemenistä. Siinä on paljon terveellisiä Omega-3- ja Omega-6-rasvahappoja sekä kuparia. Tahini sopii erinomaisesti salaatinkastikkeeksi ja dipiksi.

3. Tsatsiki

Tsatsiki on jogurttipohjainen, kreikkalainen kastike. Jogurtti on tunnettu probioottisista ominaisuuksistaan. Lisäksi valkosipulin allisiini ja sitruunamehun C-vitamiini ovat terveellisiä. Tsatsiki sopii esimerkiksi hampurilaiskastikkeeksi.

4. Kimchi

Korealainen, fermentoitu kimchi sisältää usein kaalia, chiliä, inkivääriä ja valkosipulia. Myös kimchillä on probioottisia vaikutuksia. Se sopii monien ruokalajien lisukkeeksi mausteista potkua tuomaan.

5. Chimichurri

Argentiinalaisen keittiön lahja maailmalle nojaa pitkälti raaka-aineisiinsa korianteriin ja persiljaan. Niissä molemmissa on paljon C-vitamiinia. Oliiviöljyn myötä chimichurrissa on myös terveellisiä rasvoja. Chimichurria kannattaa kokeilla esimerkiksi grillattujen vihannesten kaverina.

Lähde: Fitness Magazine