Turvotus on yleinen ongelma, joka voi tehdä olon kaikkea muuta kuin mukavaksi.

Vatsaa voi alkaa turvottaa etenkin syömisen jälkeen. Turvotuksen syypäätä voi selvittää muun muassa pitämällä ruokapäiväkirjaa, jonka avulla on helppo seurata, mitä on syönyt ja onko sen päivän aikana turvottanut.

Turvotuksen aiheuttajat ovat yksilöllisiä; sinun turvotuksesi voi aiheuttaa jokin sellainen, jota paras ystäväsi voi syödä ilman turvotusta, ja sama päinvastoin. Asiantuntijat ovat kuitenkin todenneet tiettyjä syötäviä yleisiksi turvotuksen aiheuttajiksi, kertoo The Sun.

Jotkut turvotusta aiheuttavista syötävistä ovat varsin arkisia, toiset terveellisemmästä päästä olevia syötäviä, jotka voivat kuitenkin tehdät temput vatsalle. Alta löydät 10 yllättävää arkisyötävää, jotka saattavat olla syypää vatsasi turvotukseen.

Ketsuppi

Ketsuppia löytyy lähes jokaisen jääkaapista ja se on monilla säännöllisessä käytössä. Pieninä määrinä siitä ei todennäköisesti ole haittaa, mutta ravitsemusterapeutti Ishika Sharman mukaan jos nautit liian paljon ketsuppia, voi siitä seurata ilmavaivoja ja turvotusta.

”Joissakin ketsupeissa on glukoosi-fruktoosisiirappia, joka imeytyy huonosti ja suurina määrinä aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotusta”, Sharma selitti Daily Mailille.

Joillakin ketsuppimerkeillä glukoosi-fruktoosisiirappia on tuotteissa vähemmän, joten tähän kannattaa kiinnittää huomiota, kun seuraavan kerran ostat ketsuppia.

Kamomillatee

Kamomillateetä käytetään monen vaivan helpottamiseen ahdistuksesta uniongelmiin ja stressiin. Sitä on The Sunin mukaan suositeltu jopa ärtyneen vatsan rauhoittamiseen, mutta joillakin se voi toimia päinvastoin. Syy on kamomillateessä olevassa fruktaanissa. Fruktaania on monissa hedelmissä, vihanneksissa ja palkokasveissa. Jos sitä saa liian paljon, voi vatsaan syntyä epämukava tunne, kun siellä ei ole tarpeeksi entsyymejä niiden käsittelemiseen. Jos olet taipuvainen turvotukseen, voi piparminttutee olla kamomillateetä parempi vaihtoehto.

Sipulit

Sipuleja käytetää monenlaisissa ruoissa, mutta nekin voivat olla turvotuksen syy. The Sunin mukaan tämä johtuu siitä, että sipuleissa on fruktoosia, joka voi suolistossa tarjota oivan kasvualustan siellä eläville bakteereille. Tämän tapahtuessa syntyy ilmaa, joka voi saada vatsan turpoamaan ja aiheuttaa paljon rupsuttelua.

Valkosipuli

Ikäviä uutisia valkosipulin ystäville: se voi aiheuttaa turvotusta. Vaikka valkosipuli on antibakteerinen, on siinä fruktaania, joka voi edistää turvotusta. Yleensä valkosipuli voi olla vatsalle hyvästä ajan mittaan. Ravitsemusterapeutti Helen Bond kertoi The Sunille, että jos ruokavaliossa on vähän kuitua, voi se viedä pois hyvät bakteerit ruoansulatusjärjestelmästä. Valkosipuli, sipulit, sikurit ja banaanit voivat auttaa ruokkimaan tätä hyvää bakteeria ja saada sen kukoistamaan ja parantamaan vatsan ja suoliston terveyttä.

”Emme voi sulattaa näitä (prebiootteja), joten ne saapuvat vatsaamme sellaisenaan ja tarjoavat juhla-aterian miljoonille ystävällisille apureille, joita sisuksistamme löytyy – ruokkien, stimuloiden ja tukien niiden kasvua”, Bond sanoi.

”Tämä vuorostaan voi auttaa pitämään ruoansulatusjärjestelmän hyvässä kunnossa”, hän lisäsi.

Vähäsokeriset ja sokerittomat juomat

Tällaiset juomat ovat hyvä tapa vähentää sokerin saantia, mutta näissä usein käytetään keinotekosia makeutusaineita, jotka eivät ole mitään terveysihmeitä. The Sunin mukaan joidenkin ihmisetn voi olla vaikea sulatta keinotekoisia makeutusaineita, mikä lisää ilmavaivojen ja turvotuksen todennäköisyyttä. Yleisimmät syylliset ovat sukraloosi ja aspartaami. Myös hiilihapolliset juomat voivat aiheuttaa vatsaongelmia.

Pähkinät

Kourallinen pähkinöitä on usein todettu mainioksi välipalaksi, koska pähkinöissä on paljon ravintoaineita ja terveellisiä rasvoja. Pähkinöissäkin on fruktaania, joten saatat huomata turvotusta syötyäsi etenkin pistaaseja, cashewpähkinöitä, manteleita ja hasselpähkinöitä.

”Mantelit ja hasselpähkinät voivat aiheuttaa ongelmia suurina määrinä, kun taas pistaasit ja cashew’t voivat olla sopimattomia joillekin”, DNA Dietitianin johtaja Rachel Clarkson kertoi Daily Mailille.

Avokado

Avokadon suosio lähti huimaan kasvuun joitakin vuosia sitten. Vaikka se on hyvä lisä ruokavalioon, voi sen liiallinen syöminen olla aiheuttaa vatsaongelmia. Sharman mukaan tämä johtuu sokerialkoholeista, polyoleista, joita vatsa imee huonosti.

”Lisäksi avokadossa on runsaasti kuitua ja runsaskuituisten syötävien tiedetään aiheuttavan turvotusta”, Sharma sanoi.

Avokadosta ei tarvitse luopua, mutta sitä kannattaa annostella fiksusti, jotta saat siitä hyödynnetty sen hyvät puolet ilman huonoja puolia.

Bran flakesit

Muroista tutut bran flakesit, täysjyvävehnähiutaleet, ovat täyttävien aamupalamurojen juttu. Kuitu on tärkeää terveyden kannalta, se voi laskea sairausriskejä, estää ummetusta ja auttaa ruoansulatusta. Liiallinen kuitujen saaminen voi kuitenkin aiheuttaa joillakin vatsaongelmia. Esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymää poteville suositellaan tällaisia leseitä kuiduksi auttamaan oireiden hallintaa, mutta leseiden syöminen saattaa aiheuttaa monille turvotusta.

”Leseiden kuidut tarjoavat polttoaineen ruoansulatuselimistön bakteereille, mikä voi johtaa ilmantuotannon lisääntymiseen ja näin ollen aiheuttaa enemmän turvotusa”, ravitsemusterapeutti Nicola Moore selitti.

Parsakaali

Vaikka vihanneksissa on monia terveyshyötyjä, voi niillä olla hintansa: jotkut niistä voivat The Sunin mukaan tehdä olon ilmavaivaiseksi ja pöhöttyneeksi. Yksi niistä on parsakaali, jota vatsan on vaikea pilkkoa sen runsaan kuitupitoisuuden takia. Kaali sekä lehtikaali kuuluvat myös samaan joukkoon, ja jos vatsasi on taipuvainen turvotukseen, kannattaa seurata aiheuttavatko nämä sinulle turvotusta. Parsa on usein hyvä vaihtoehto, samoin porkkana, kesäkurpitsa ja pinaatti, mutta niitäkään ei kannata popsia liikaa.

”Mutta jos syöt parsaa joka ilta ja sinulla on turvotusta, kannattaa harkita parsan vähentämistä ja seurata, helpottaako turvotus”, Clarkson neuvoi.

Karhunvatukka

Herkulisessa karhunvatukassaon myös samoja polyoleja kuin avokadossa. Elimistön on hankala pilkkoa niitä eivätkä ne välttämättä imeydy, mikä johtaa turvotukseen. Myös jotkin paljon sokeria sisältävät hedelmät, kuten ananas ja mango, voivat olla kuluttavia ruoansulatuselimistölle. Jos tämä on sinulle ongelma, suosittelee The Sun pitäytymään rypäleissä, mustikoissa tai mansikoissa, jotka ovat vatsalle helpompia.

On hyvä muistaa, että turvotuksen taustalla voi olla myös jokin sairaus, kuten keliakia tai ärtyneen suolen oireyhtymä. Tämän takia turvotus kannattaa ottaa puheeksi myös lääkärissä käydessä.

Kerroimme aiemmin syötävistä, joista voi olla apua turvotukseen. Voit lukea lisää aiheesta täällä.

Lähde: The Sun, Daily Mail