Vältä seuraavia ruokia, jos haluat välttää turvonneen vatsan

Vaivaako sinua ruokailun jälkeinen turvotus? Siinä tapauksessa kannattaa etsiä syyllisiä seuraavalta listalta, sillä nämä osittain erittäin terveellisetkin ruuat voivat aiheuttaa epämiellyttävän turvotuksen.

 1. Prosessoidut ruuat
  Suola on turvonneen mahan ykkösvihollinen, sillä se sitoo itseensä paljon vettä, joka puolestaan aiheuttaa turvotusta. Turvotuksen estämiseksi kannattaa välttää kaikkia prosessoituja ruokia, kuten pikaruokaa, kastikkeita, leikkeleitä ja vaikkapa donitseja.

 2. Rasvaiset ruuat
  Myös rasvaiset ruuat aiheuttavat turvotusta, sillä niiden sulattaminen ruuansulatuksessasi kestää muita ruokia pidempään. Näitä ruokia kannattaa toki välttää muistakin syistä, sillä tyydyttyneestä rasvasta on paljon muitakin haittoja turvotuksen lisäksi.

 3. Maitotuotteet
  Jugurttia lukuun ottamatta maitotuotteilla on tapana aiheuttaa turvotusta, sillä monen kohdalla maitotuotteiden sisältämä laktoosi aiheuttaa ongelmia. Jos et löydä tarvitsemaasi maitotuotetta laktoosittomana, osta apteekista laktoosia pilkkovia kapseleita ennen kuin syöt maitotuotteita. Se saattaa auttaa turvotukseen.

 4. Omenat
  Vaikka omenat lasketaankin kokonaisuudessa terveellisiksi, niin turvotusta ne ikävä kyllä aiheuttavat terveellisyydestään huolimatta. Tämä johtuu omenien sisältämästä korkeasta fruktoosipitoisuudesta. Jos omenan syömisen jälkeen vatsa turpoaa, kannattaa hedelmä vaihtaa vaikkapa kiiviin tai banaaniin, jotka puolestaan auttavat vatsan turvotukseen.

 5. Pavut
  Pavut ja linssit voivat aiheuttaa turvotusta kuitujensa vuoksi. Turvotusta lukuun ottamatta ne ovat kuitenkin todella terveellisiä ravintoarvojensa puolesta. Jos haluat saada papujen ja linssien terveelliset ominaisuudet, kannattaa lisätä niitä ruokavalioon pikkuhiljaa, jolloin suolistokin tottuu niihin paremmin.

 6. Kaalit
  Vaikka kaikenlaiset kaalit ovatkin sinänsä todella terveellisiä, voi niiden syöminen suurissa määrin aiheuttaa turvotusta vatsanseudulla. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä, eivätkä kaikki kaalit aiheuta kaikissa reaktioita. Kannattaa kokeilla yksitellen, mikä kaali sopii sinulle ja mikä ei.

Nappaa neuvot talteen ja jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Everyday Health