Nämä arkiset teot ovat todella haastavia tehdä, kun on masentunut – 7 esimerkkiä

Simppelit asiat voivat tuntua masentuneesta todella haastavilta.

Päivittäinen elämä ja arkiset teot voivat tuntua todella haastavalta, kun sairastaa masennusta. Luultavasti jokainen masentunut tietääkin, miten fyysisesti heikentävä sairaus se voi olla; simppelikin asia voi tuntua siltä kuin se olisi vuori, jonka yli pitäisi kiivetä ja samalla ei osaa sanoa, miksi se tarkalleen tuntuu niin vaikealta tehdä.

Masennusta sairastava Lucy Dimbylow listasi Metron sivuilla arkisia tekoja, jotka hänestä tuntuvat todella vaikealta tehdä – näihin seikkoihin voikin moni masentunut samaistua.

1. Nouseminen ylös sängystä

Tämä voi olla yksi suurimmista masennukseen liittyvistä kliseistä, mutta se on totta: masentuneena on pirun vaikea päästä ylös sängystä. Dimbylow kirjoittaa, kuinka peiton alla voi sulkea muun maailman ulos ja antautua unen maailmaan. Hän kertoo käyttävänsä itse tunnin sääntöä; herääpä hän mihin aikaan tahansa, hänen on noustava ylös sängystä tunnin sisään.

”Tavoitteen asettaminen antaa minulle jotain, mihin pyrkiä ja samalla antaa aikaa ja tilaa valmistaa itseäni henkisesti edessä olevaa päivää varten”, hän kirjoittaa.

2. Ruoanlaitto

Pastan keittäminen ei vie kauaa ja on simppeliä, mutta sekin voi tuntua haastavalta. Yksinkertaisinkin ateria voi tuntua uuvuttavalta tehdä, kun on masentunut. Dimbylow kertoo tuntevansa syyllisyytä, kun hyväksyy aterioita ystäviltä, mutta kun alamaissa tuntuu pelastukselta, kun ei joudu ajattelemaan ruokaa.

3. Ruokaostokset

On vaikea olla kiinnostunut ruoasta, kun ei ole ruokahalua eikä pysty ajattelemaan tuntia pidemmälle – saati suunnittelemaan useamman päivän ruokatarpeita. Täytyy mennä kauppaan, tehdä ostokset ja laittaa vielä kaikki kotona niille kuuluviin paikkoihin.

”Rehellisesti sanoen, on helpompi elää voileivillä ja täytekekseille”, Dimbylow kirjoittaa.

4. Lukeminen

Vaikka kirjojen pariin uppoutuminen olisi lempiharrastus, masentuneena voi kuitenkin olla vaikea keskittyä, juonikuviot unohtuvat mielestä ja lopulta vain luovuttaa lukemisen.

”Se on yksi harmittavimmista masennuksen seurauksista, koska tuntuu kuin olisin menettänyt ison osan itsestäni”, Dimbylow toteaa.

Tämä voi päteä myös muiden harrastuksien kohdalla, elokuvien katsomisesta liikuntaan.

5. Puhelimessa puhuminen

”Jos soitat minulle enkä vastaa, on mahdollista, että olen henkisestä pahassa paikassa”, Dimbylow kertoo.

Viestittely voi tuntua helpommalta, kun taas puhelimessa puhuminen voi tuntua ahdistavalta.

6. Fyysinen läheisyys

Kyse ei ole vain seksistä, vaan masentuneena voi olla vaikea olla muutenkin fyysisesti lähellä kumppaniaan.

”Tunnen oloni ällöttävän epäviehätäväksi ja vältän mieheni kosketusta: en ansaitse hänen rakkauttaan ja hellyyttä”, Dimbylow kirjoittaa esimerkkinä omasta elämästään.

7. Liikunta

Lähde lenkille, se saa sinun olosi tuntumaan paremmalta. Monet voivat sanoa jotain tällaista, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

”Kotoa poistuminen voi tuntua mahdottomalta, kun olet masentunut”, Dimbylow kirjoittaa.

Hän jatkaa, miten salille tai lenkille meneminen ovat pois laskuista. Hyvinä päivinä hän pyrkii saattamaan tyttäresä kouluun, mutta huonona päivänä hän ei välttämättä pääse edes kynnyksen yli.

”Kunnon aerobinen liikunta? Ei tule tapahtumaan”, hän päättää.

Lue Dimbylow’n kirjoitus kokonaan täällä.

Jos olet masentunut tai läheisesi on masentunut, voi apua saada muun muassa oman alueen terveydenhuollosta, Mielenterveystalon sivujen kautta tai MIELI Suomen Mielenterveys ry:n sivujen kautta.

Lähde: Metro


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.