Miehistä yli puolet ei osaa nimetä yhtäkään vaatekappaletta, jossa tuntisi olonsa seksikkäimmäksi.

Vaatteilla ja asusteilla voi tehostaa itsetuntoa ja saada olon seksikkäämmäksi. Suomalaisten kohdalla parhaiten tähän tarkoitukseen toimivat eroottiset alusvaatteet, jotka ovat sekä naisten että miesten suosikkeja, selviää Kaalimato.comin teettämästä kyselystä.

Suomalaisista naisista lähes puolet (47 %) tuntee olonsa seksikkäimmäksä seksikkäissä alusvaatteissa. Seksikästä oloa tuovat myös korkokengät (22 %), mekot (21 %), sukkahousut tai stay-upit (12 %) sekä farkut (6 %).

Miesten kolmen kärkeen kipusivat seksikkäät alusvaatteet (15 %), farkut (8 %) ja puku (7 %). Miehistä yli puolet (56 %) ei kuitenkaan osaa nimetä yhtäkään vaatetta tai asustetta, jossa olo olisi seksikäs.

”Länsimaisessa kulttuurissa itsensä ilmaiseminen erilaisin ulkoisin tavoin, kuten laitetuilla hiuksilla, meikillä tai vaatetuksella on naisille keskimäärin miehiä tärkeämpää. Miehillä seksikkyyden tunne kumpuaa kenties toisenlaisista asioista, kuin vaatetuksesta”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen arvelee.

Trikoot ja tatuoinnitkin tuovat seksikkään olon

Seksikkäät alusvaatteet koetaan kaikissa ikäluokissa ylivoimaisesti seksikkäimpänä vaatetuksena, mutta alle 25-vuotiaiden keskuudesssa ne ovat suosituimpia. Lisäksi Kaalimato.comin mukaan alle 25-vuotiaat kokevat muita ikäluokkia useammin olonsa seksikkääksi myös muissa vaatteissa ja asusteissa.

Tutkimuksessa ilmeni, että alle 25-vuotiaat ja 25–34-vuotiaat kokevat olonsa muita ikäryhmiä useammin seksikkääksi tatuoituna. Alle 25-vuotiaiden vastauksissa korostuu myös trikoiden ja minihameen suosio.

Minihameet eivät kuitenkaan ole vain nuorten juttu. Tutkimuksessa paljastui, että 55-64-vuotiaista suomalaisista lähes joka kymmenes kokee olonsa seksikkäimmäksi minihame päällään.

Erilaiset asusteetkin voivat saada tuntemaan olon seksikkäimmäksi. Kyselyssä mainintoja saivat muun muassa hattu, aurinkolasit, silmälasit, lipps sekä kello, joka oli suosittu etenkin alle 25-vuotiaiden keskuudessa.

Nuorten paineet näyttää hyvältä eri luokkaa kuin ennen

Yli 25-vuotiailla oli selvästi vaikeampi nimetä jokin vaate tai asuste, joka saa olon tuntumaan seksikkäimmältä kuin alle 25-vuotiailla. En osaa sanoa -vastauksien määrä kasvoi siirryttäessä ikäryhmästä aina vanhempaa kohti, ja eniten niitä tuli 55-64-vuotiailta (54 %), yli 65-vuotiailta (53 %) sekä 45-54-vuotiailta (49 %).

Lavikaisen mukaan nykypäivänä nuorten käsitys seksikkyydestä perustuu helposti erilaisiin ulkoisiin tunnusmerkkeihin, sillä sosiaalisen median luoma ulkonäkökeskeisyys ja paineet näyttää muiden silmissä hyvältä ovat aivan eri luokkaa kuin ennen.

”Se, että vanhemmissa ikäluokissa nuoria pienempi osuus kokee olonsa seksikkääksi tietynlaisissa asuissa ei silti suinkaan tarkoita, että vanhemmilla ihmisillä olisi jollain tapaa nuoria huonompi itsetunto”, seksuaaliterapeutti kertoo.

”Päinvastoin, vanhemmat ehkä tunnistavat paremmin sen, että tunne seksikkyydestä voi kummuta sisältä päin itsensä hyväksymisestä ja hyvästä itsetunnosta – ei pelkästä vaatetuksesta”, hän lisää.

Punaiset nahkasaappaat ja sukkanauhavyöt

Lavikainen muistuttaa, että iän myötä kehossa tapahtuu väistämättä muutoksia. Näiden muutoksien käsitteleminen voi olla hänen mukaan eri tavalla haastavaa, mikäli oma itsetunto on jo nuoresta pitäen rakentunut pelkkien ulkoisten tekijöiden varaan.

”On siis tärkeää oppia jo varhain, että seksikkyyden ei tarvitse kummuta vain ulkoisista asioista, vaan se voi hehkua sisältä käsin. Halutessaan omaa seksuaalisuuttaan saa tietenkin ilmentää vapaasti myös pukeutumisellaan”, Lavikainen korostaa.

Kaalimato.comin verkkosivuilla suomalaiset pääsivät itse kertomaan, minkälaisilla vaatteilla ja asusteilla he saavat aikaan itsevarman ja seksikkään olon ja miksi. Tällaisia vastauksia he antoivat:

”Punaiset nahkabootsit saavat oloni aina itsevarmaksi ja seksikkääksi. Ne jalassa minun yli ei kävellä, vaan minä määrään.”
-Nainen 30 vuotta

”Mustat pitsiset rintaliivit ja mustat silkkiset stringit, joissa on pitsireuna. Mies on ilmaissut, että ne ovat hänen suosikkinsa, ja näytän seksikkäälle ne päällä. Tulee itsevarma olo, kun tietää, että mies tykkää juuri siitä ja toivoo minun pukevan sellaiset. Sen lisäksi tunnen itseni itsevarmaksi istuvissa farkuissa, jotka korostavat muotojani. Naiseus ja sitä myöten itsevarmuus korostuu, kun on rakennekynnet ja korkokengät.”
-Nainen 21 vuotta

”Parhaimmat vaatteet näin miehellä ovat omasta mielestä puku tai muu vastaava siisti vaatetus. Olisi kyllä kiva, kun jokin toisi miehillekin jotain uutta/laajempaa valikoimaa kuin jotkin stringimalliset alusasut, jotka ei oikein omaan, eikä varmaan monen muunkaan mieleen sovi. Naisystävälläni tykkään kyllä eniten lyhyistä mekoista, jotka paljastavat sopivasti kiusoitellen. Etenkin silloin, jos niitä käyttää jo koko illan kotona, niin sänkyyn mennessä on halut kovat.”
-Mies 24 vuotta

”Itse tunnen olevani hieman seksikkäämpi aavistuksen kireämmissä shortseissa, kun nivusissa pullottaa hieman näkyvämmin, muttei kuitenkaan liiaksi. Kesäaikaan monen naisen katse viipyileekin etumuksessa tavallista pidempään. Seksikkyys ja itsevarmuus kumpuavat sisältäpäin, vaatteet antavat vain ”hieman makua”.”
-Mies 40 vuotta

”Kun kyseessä on seksikkäin asuste, nousee ylitse muiden ehdottomasti sukkanauhavyö ja pitkät sukat! Käytän sukkanauhavyötä niin harvoin, että jokainen kerta saa aina oloni todella itsevarmaksi ja seksikkääksi. Sukkanauhavyössä yhdistyy metalliset klipsut, pitsi, eikä se peitä samalla tavalla kuin sukkahousut vaan jättää jalkoja näkyviin. Lisäksi sukat, joissa on pitsireunus ovat niin klassisen seksikkäät. On myös hauskaa käyttää sukkanauhavyötä mekon alla ja välillä kiusoitella kumppania vilauttamalla sukan reunaa ja klipsua. Itsevarmuus vaan kasvaa!”
-Nainen 21 vuotta

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhti-toukokuussa 2020 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.