Tällaiselle käytökselle on myös oma terminsä.

Erään sanonnan mukaan nainen on naiselle susi, ja erään tutkimuksen valossa tämä pitää paikkansa etenkin työpaikalla, sillä enemmistö naisia kokee heidän naispuolisten työkavereidensa kiusaavan heitä, kertoo The Independent. Tutkimuksen mukaan 70 prosenttia naisista kokee, että toimistonsa naiset ovat kiusanneet heitä ja sen johdosta heidän eteneminen urallaan on mennyt kitukasvuiseksi.

Tällaisesta käytöksestä käytetään nimitystä Queen bee syndrome, eli mehiläiskuningatarsyndrooma. Se ilmenee, kun naiset kohtelevat naiskollegoitaan lannistavalla tavalla joko vähätellen heitä tai käyttäen omaa sosiaalista asemaansa manipuloidakseen muita ajattelemaan heistä ikävästi.

Development and Learning in Organisations -journalissa julkaistussa tutkimuksessa tätä syndroomaa kuvailtiin suurimmaksi haitaksi työpaikallaan eteneville naisille. Heitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa työpaikan vahvoihin ja kunnianhimoisiin naisiin.

”Mehiläiskuningattaren kiusanteko tulee ilmi tavoilla, jolla voi olla pysyviä negatiivisia vaikutuksia henkilön uraan ja koko organisaatioon”, konsultantti Cecilia Harvey kirjoittaa tutkimuksessa.

Mehiläiskuningatarsyndrooma voi vaikuttaa koko yritykseen negatiivisesti

Harveyn mukaan mehiläiskuningattaret usein estävät muita taitavia ja lupaavia naisia etenemästä työpaikalla. Hän siteerasi Workplace Bullying Instituten tutkimusta, jonka mukaan 58 prosenttia työpaikkakiusaajista on naisia, ja nämä ihmiset valitsevat toisia naisia uhreikseen lähes 90 prosenttia ajasta.

Mehiläiskuningatarsyndroomalla voi olla negatiivinen vaikutus yritykseen kokonaisuutena, johtaen tuottavaisuuden vähentymiseen, alhaisempaan kannattavuuteen ja työntekijöiden tyytyväisyyden vähentymiseen.

”Johdon täytyy kehittää monipuolisempi ja realistisempi käsitys naisista, johon sisältyy heidän aggressiivisten taipumusten tunnistaminen ja uhriutumisen muoto, mitä naiset todennäköisimmin käyttävät”, Harvey totesi ja lisäsi, että syndrooman kohtaaminen voi johtaa positiivisiin organisatorisiin tuloksiin.

The Independentin mukaan Harveyta motivoi tutkimuksen tekemisessä omat kokemukset työpaikkakiusaamisesta ja kuvaili kohtaamiaan naisia kouluaikojen ilkeiden tyttöjen aikuisversioina, jotka olivat paljon laskelmoivampia kuin teini-ikäiset versionsa.

”Tämä lisää uuden monimutkaisen kerroksen siihen vanhaan ajatukseen, että seksistiset miehet pidättelevät naisia. Jos organisaatiot haluavat lisätä naisten määrää kokeneempien työntekijöiden rooleissa, täytyy heidän ottaa huomioon mehiläiskuningatarongelma”, Harvey huomautti.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent