Vaikka kylpypommit voivat tehdä kylvystä entistä ihanamman ja rentouttavamman, voi niiden käyttö olla haitaksi emättimelle.

Kylpypommeja on moneen lähtöön ja veteen liuetessaan ne voivat värjätä veden erilaisin värein ja luoda kylpyhuoneeseen ihanan tuoksun, josta nauttia kylvyssä rentoutuessa. Ei siis ihme, että monet naiset ovat hullaantuneita niihin, mutta Metron mukaan kylpypommit voivat kuitenkin aiheuttaa vahinkoa naisten jalkovälissä erilaisin tavoin.

Jotta kylpypommit näyttäisivät ja tuoksuisivat ihanilta, valmistajat joutuvat lisäämään niihin paljon hajusteita ja väriaineita. Tämä on Metron mukaan ongelma emättimelle, sillä sen herkkä pH-tsapaino ei reagoi hyvin minkään hajustetun kanssa.

”On hyvä idea välttää hajustettuja saippuoita, geelejä ja antiseptisiä aineita, koska ne voivat vaikuttaa emättimen terveelliseen bakteerien ja pH-tasojen tasapainoon ja aiheuttaa ärsytystä”, Royal College of Obstetricians and Gynaecologistsin edustaja, lääkäri Vanessa Mackay selitti.

”Käytä tavallisia, hajusteettomia saippuoita pestäksesi häpyalue, ei emätintä, hellästi päivittäin. Kuukautisten aikana peseminen useammin kuin kerran päivässä voi olla avuksi”, Mackay ohjeisti.

Metron mukaan jos olet huomannut olevasi taipuvainen hiivatulehdukselle, voivat kylpypommit olla syypää. Kun hajustetut tuotteet häiritsevät emättimen hyviä bakteereja, voi se aiheuttaa esimerkiksi hiivatulehdusta tai bakteerivaginoosin ja inflammaatiota.

Kylpypommit voivat häiritä emättimen tasapainoa, vaikka niiden käytöstä ei tulehdusta seuraisikaan. Tasapainon muuttuminen voi johtaa ärsytykseen, turvotukseen ja kipuun ja vaikka et havaitsisi fyysisiä oireita, ei alapääsi välttämättä ole onnellisimmillaan kylpypommikylvyn jälkeen; Metron mukaan pitkällä aikavälillä saatkin emättimesi epätasapainoon, stressaantuneeksi ja onnettomaksi.

Hajusteiden ja väriaineiden lisäksi joissakin kylpypommeissa käytetään glitteriä, joka hankaa, päätyy joka paikkaan ja sitä on vaikea saada pois. Glitteriä tuskin kukaan haluaa omaan emättimeensä edes hellivän kylvyn muodossa ja Metron mukaan glitteriä sisältäviä kylpypommeja kannattaa välttää.

Osa kylpypommeista sen sijaan valmistetaan orgaanisista, luonnollisista ainesosista, mutta sekin voi olla liikaa emättimelle. Kylpypommien käyttö voi saada myös nauttimaan kylvyssä olosta pidempään ja Metron mukaan jos vietät tunnin kylpyammeessa, voivat kaikki hajusteet, lika ja kuuma vesi ärsyttää virtaputkea ja aiheuttaa virtsatieinfektion.

Metron mukaan tämä kaikki ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kylpypommien käytöstä ja kylvyistä pitäisi luopua kokonaan; samalla tavalla seksikin voi aiheuttaa hiivatulehdusta, pissatulehdusta ja sotkea emättimen pH-tasapainoa.

Emättimen hyvinvoinnista voi kuitenkin huolehtia kylpypommeja käyttäessä ja kylvyistä nauttiessa. Alla on muutama vinkki:

– Vaihda kylpypommit eteerisiin öljyihin, joita käyttämällä voit saada saman rauhoittavan, tuoksuvan vaikutuksen. Laita kylpyveteen vain muutama tippa eteeristä öljyä.

– Valitse luonnollisia kylpypommeja värjättyjen kemikaalipommien sijaan. Ne eivät ole täydellisiä ja kuten yllä mainittiin, luonnollisetkin voivat olla haitaksi emättimelle, mutta ne ovat silti parempi vaihtoehto kuin synteettisin tavoin hajustetut kylpypommit.

– Vältä glitteriä.

– Älä istu kylvyssä tunteja. Se voi olla houkuttelevaa, mutta se voi johtaa virtsatieinfektioon. Metron mukaan rajoita kylvyssä olo puoleen tuntiin korkeintaan.

– Käy suihkussa kylpypommia käytettyäsi. On aina hyvä idea huuhdella pois tuotteiden jäämät lämpimällä vedellä ennen kuin poistut kylvystä.

– Ole tietoinen omasta emättimestäsi. Jos olet taipuvainen tulehduksiin ja ärsytykseen, ei kylpypommien käyttö kenties ole paras idea sinun kohdalla. Jos taas alapääsi on helppohoitoinen, voit Metron mukaan selvitä rentouttavasta kylvystä niin, ettet joudu murehtimaan sen aiheuttamaa haittaa.

– Rajoita kylpyjen määrää. Vaikka noudattaisit kaikkia näitä vinkkejä, ei silti ole fiksua käydä lämpimässä kylvyssä täynnä erilaisia tuotteita joka päivä. Rajoita maksimissaan yhteen kertaan viikossa.

Lähde: Metro