Monella päiväunet ovat osa arkea ja nykyisin jopa isot yritykset, kuten Google, kehottavat työntekijöitään pitämään päiväunitaukoja.

Päiväunien nukkumisessa on monia hyviä puolia. Se voi muun muassa tehostaa aivojen tehoa, saa sinut enemmän valppaaksi ja parantaa muistiasi sekä jättää jälkensä vyötäröösi: unen puute voi laukaista nälkää ja johtaa ylensyöntiin.

Nyt kun päivätkin ovat niin pimeitä, voi monella päiväunet tulla todella tarpeeseen. Alla on viisi vinkkiä, miten saat torkuistasi kaiken ilon irti parhaiten.

1. Löydä kultainen keskitie

Kuten monen muunkin asian kohdalla, myös päiväunien suhteen ajoitus on kaikki kaikessa. Psykiatrian opettaja, tohtori Michael Grandnerin mukaan paras ajankoha on niin lähellä keskipäivää kuin mahdollista.

”Ennen lounasta on liian varhain ja jos pötköttelet liian myöhään päivällä, se sekoitaa yöuniasi. Nyt kun pimeä tulee aiemmin, on paras ajoitus keskipäivän ja kello 15 välissä”, Grandner neuvoo.

2. Pidä torkut lyhyenä

Nukkuminen niin pitkään kuin nukuttaa ei ole hyvä idea. Tehotorkkujen ideaali kesto on 20-30 minuuttia.

”Puolen tunnin jälkeen aivojen toiminnat eivät tehostu yhtä hyvin ja muitakaan päikäreiden etuja ei saa yhtä hyvin”, Grandner sanoo ja lisää, että jos torkut kestävät yli tunnin, niiden aikana menee syvempään uneen ja torkuilta herää pökkyräisenä, mikä voi vaikuttaa siihen, miten loppupäivä menee.

3. Suosi sohvaa

Grandnerin mukaan sängyssä torkkuminen viestittää kehollesi, että olet laittamassa yöunille ja se voi saada sinut yöuni-tilaan. Päiväunille sopii parhaiten unipaikka, joka on mukava, mutta ei liian mukava. Siispä kannattaa suosia sohvaa.

4. Pidä ympäristö hiljaisena

Päiväunet pitäisi nukkua hiljaisessa ympäristössä ja pimeässä, mutta ei kuitenkaan pilkkopimeässä.

”Aivoja ei kannata sekoittaa ja saada luulemaan, että olet menossa yöunille”, Grandner sanoo.

Lämpötila kannattaa pitää hieman viileänä.

5. Yhdistä kahvi ja torkut

Tämä vaikuttaa vaistonvastaiselta, mutta vuonna 2003 japanilainen tutkimus toi ilmi, että kahvikupillisen juominen juuri ennen päiväunia voi edistää rauhallisia torkkuja. Kofeiinin vaikutus alkaa vasta noin 20-30 minuuttia sen jälkeen, kun sitä on nauttinut. Jos pidät torkkusi 20-30 minuutin mittaisina, heräät juuri, kun kahvi alkaa vaikuttaa.

Monella töissä tai koulussa olevalla voi olla kuitenkin vaikeuksia nukkua päiväunet Grandnerin suosittelemaan aikaan. Hän kuitenkin vakuuttaa, että lepo ilman untakin voi olla yhtä hyödyllistä ja suosittelee rentoutumaan, sulkemaan silmät, hengittämään syvään ja virkistyt 20-30 minuutissa.

Kerroimme aiemmin, miten päiväunet voivat alentaa verenpainetta yhtä tehokkaasti kuin verenpainelääkitys. Lue aiheesta lisää täällä.

Lähde: HuffPost