Anteeksipyynnössä kannattaa kiinnittää huomiota niin siihen, mitä sanoo kuin miten ja milloin sen sanoo.

Jokainen joutuu toisinaan pyytämään anteeksi tekojaan tai sanomisiaan elämässään olevalta ihmiseltä. Anteeksipyyntöä esittäessä on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten sen tekee.

Pure Wow -sivusto listasi neljä yleistä virhettä, joita anteeksipyyntöä esittäessä tehdään. Kun vältät alle listattuja tapoja, onnistut anteeksipyynnössä paremmin ja se tulkitaan oikein, aidoksi pahoitteluksi.

Sanot: ”Anteeksi, mutta…”

Mutta-sanan käyttäminen heikentää sitä edeltävien sanojen vilpittömyyttä. Pure Wow’n mukaan tehokkaimmat anteeksipyynnöt ovat lyhyitä, aitoja ja yleensä niissä on vain kolme osaa: tunnustus kuinka teot ovat vaikuttaneet häneen, ’Olen pahoillani/Pyydän anteeksi’ ja suunnitelma siitä, miten aiot jatkossa varmistaa, ettei vastaavaa tapahdu toiste.

Sanot: ”Olen pahoillani, että sinusta tuntuu..”

Tämä tapa mitätöi toisen ihmisen tunteet, keneltä olet pyytämässä anteeksi ja vierittää syyn hänen harteilleen. Eli se kuulostaa siltä kuin sanoisit ’Olen pahoillani, että tekoni satutti sinua, mutta en ole pahoillani siitä, mitä tein.’ Kun on kyse anteeksipyynnösstä, vilpittömyys ja nöyryys kannattavat. Tämä ei ole se hetki, jolloin olla ylpeä tai koettaa olla oikeassa – olettaen siis, että pyrit anteeksiantoon etkä lisäkaunoihin.

Selität tilannetta liikaa

On eri asia antaa konteksti sille, miksi kohtelit toista ihmistä kuin kohtelit, ja selittää tekosi siihen pisteeseen, että siitä tulee tekosyy. Pure Wow antoi tästä esimerkin: sanotaan, että ystäväsi kävi vasta läpi todella ikävän eron ja sinusta tuntuu, ettet ollut hänen tukenaan tarpeeksi. Älä sano, että ’Anteeksi, kun olen ollut poissaoleva. Minulla oli töissä esitelmä ja piti suunnittella synttäri-illalliset ja minulla oli toiset treffit sen Tinderissä tapaamani tyypin kanssa, kenestä kerroin sinulle ja…’ Sen sijaan jos koet, että sinun täytyy antaa ystävällesi hieman näkemystä tilanteeseesi, sano ’Anteeksi, kun olen ollut poissaoleva. Minulla on ollut monta rautaa tulessa viime aikoina.’

Ajoituksesi on väärä

Ihanteellinen anteeksipyyntö ei tule liian aikaisin tai liian myöhään. Aikaisen suhteen on huomattava se, että jotkut ihmiset kaipaavat hieman aikaa rauhoittuakseen. Jos pyydät anteeksi liian varhain, saattaa hän olla vielä tilanteessa, ettei ole valmis antamaan anteeksi. Toisaalta, jos odotat liian pitkään, voi se antaa kuvan, ettei sinua kiinnosta oikaista tekojasi. Löydä kultainen keskitie ja olet tiellä kohti onnistunutta anteeksipyyntöä. Muista kuitenkin, että suuressa osassa tapauksia on parempi pyytää anteeksi myöhään kuin ei ollenkaan.

Lähde: Pure Wow