Onko mitään sen parempaa, kuin pitkä laiskottelulle pyhitetty sunnuntai, jolloin ehtii ottamaan myös nokoset?

The List-sivusto selvitti, että miten päiväunet kannattaa ottaa, jotta ne eivät häiritse yöunia. Olet ehkä huomannut, että jos olet ottanut päivällä tirsat, et sinä iltana saakaan unta kovin helposti. Se voi vaikuttaa myös siihen, että et herääkään seuraavana aamuna kovin virkeänä.

Älä nuku liian kauan

Tirsat voi ottaa myös siten, että ne eivät häiritse yöunia. On todettu, että jos päiväunet ovat 30–90 minuutin mittaiset, on se parempi vaihtoehto kuin yli 90 minuutin mittaiset yöunet. Pitemmät päiväunet näkyivät myös siinä, että silloin esiintyi myös muistiongelmia. Se kuitenkin johtui aika varmasti väsymyksestä, koska pitkät unet olivat häirinneet yöunta.

Paras kelloaika päiväunille

Myös päiväunien kellonajalla on suuri merkitys. Väsymys iskee päivällä usein kello 13–15 välillä, jolloin on myös tieteellisesti paras aika ottaa tirsat. Jos päiväunilta herätessä olo ei ole kovin hyvä, olet nukkunut liian pitkät päiväunet. Siitä tiedät, että mikä aika ei ainakaan sinulle sovi. Ota seuraavalla kerralla lyhyemmät unet, ja saatat löytää sinulle sopivimman ajan.

Niksejä hyvien päiväunien otolle

Kun on aika ottaa päiväunet, laita kello soimaan, jotta et nuku liian kauan. Kun heräät, roiskuta kylmää vettä naamallesi tai mene kirkkaaseen valoon, jolloin herääminen on helpompaa. Jotta päiväunien ottaminen olisi oikein tehokasta, juo ennen niitä kupillinen kahvia. Kofeiini alkaa virkistämään noin puolen tunnin kuluttua eli silloin, kun sinun on aika herätä. Se on totta, että ennenaikainen kahvi voi auttaa sinua heräämään.

Lähde: The List