On helppoa huomata, että liikunta antaa paremman mielen. Liikkuminen on aina hyvä idea.

Mutta se miten mieli paranee, voi liittyä siihen millä tavalla olet harrastanut liikuntaa. Healt -sivustolla on saatu tunnistettua kolme erilaista vaikutustapaa, joilla liikunta parantaa mielenterveyttä. Niistä jokainen liittyy johonkin tietynlaiseen liikuntamuotoon.

Tiedostamiseen liittyvät lajit

Koordinaatiokykyyn vaikuttavat haastavat urheilulajit vaikuttavat suuresti kognitiivisiin kykyihin. Ne tekevät sitä enemmän kuin pelkkä tavallinen kuntoilu, jotka nekin vaikuttavat siihen kuitenkin vähän. Eli mitä enemmän harrastaa tällaisia lajeja, sitä paremmin voi henkisesti. Sellaiset vahvistavat luonnetta, jolloin voi paremmin myös mieleltään. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi tennis ja jalkapallo. Niitä harrastaessa opitaan toimimaan paremmin paineen alla, koska se pitää onnistua myös näitä lajeja harrastaessa.

Muistiin perustuvat lajit

Varsinkin aerobiset liikuntamuodot, kuten juokseminen, vaikuttavat muistiin. Kun tällaisen lajin parissa hikoillaan kovasti, pumppaa keho samalla suuren määrän neurokemikaaleja, jotka stimuloivat uusien aivosolujen syntymistä. Se on aivojen alue, joka liittyy pitkäkestoiseen muistamiseen. Kun muistaa paremmin, se auttaa myös parantamaan mielenterveyttä. Se voi suojata myös esimerkiksi taudeilta, joissa muisti ei toimi kunnolla, kuten dementia ja Alzheimer.

Mielialaan liittyvät lajit

Vain yksi harjoituskerta voi auttaa mielialan parantumisessa. Jokainen harjoituskerta auttaa aivoja vapauttamaan kemikaaleja, kuten serotoniinia, joka säätelee mielialaa, unta ja nälkää sekä endorfiineja, jotka nostavat mielialaa. Parhaat liikuntamuodot tähän ovat voimaharjoittelu ja aerobinen liikunta, jollaisia ovat esimerkiksi kävely, juoksu ja pyöräily.

On todettu, että sellaisilla ihmisillä, jotka harrastavat liikuntaa enemmän, on todettu vähemmän masennusta. Liikkuminen parantaa myös unenlaatua ja pituutta, joka on myös tärkeää mielenterveyden ja mielialan kannalta.

Kannattaa kokeilla mikä liikuntamuoto vaikuttaa parhaiten sinun mielialaasi. Parhaan tunnelman voi antaa esimerkiksi tanssi lempimusiikin tahdissa tai vaikka viiden kilometrin juoksulenkki.

Lähde: Health