Koti on saanut oman päivän kalenteriin, kun Suomessa vietetään ensimmäistä kodin päivää lauantaina.

Kodilla on selvä merkitys suomalaisten onnellisuuteen. Koti on terveyden ja ihmissuhteiden rinnalla tärkein suomalaisten onnellisuuteen vaikuttava tekijä, paljastaa Asuntosäätiön laaja Kotionnellisuus-tutkimus.

”Maailman onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa, ja oli kiinnostavaa selvittää kodin yhteyttä suomalaisten onnellisuuteen. Tekemämme tutkimus osoittaa, että koti on merkittävä onnen lähde”, Asuntosäätiön viestintä- ja markkinointijohtaja Johanna Otranen kertoo.

Asuntosäätiön tutkimus vahvisti osaltaan myös suomalaisten yleistä tyytyväisyyttä elämäänsä: kolme neljästä (75 %) kokee olevansa onnellinen. Tutkimuksen mukaan onnellisia ihmisiä löytyy yhtä paljon kaikenlaisista kodeista.

”Asumismuodolla tai talotyypillä ei ole merkitystä suomalaisten yleiselle onnellisuudelle. Samoin kaupungissa tai maaseudulla asuvien kotionnellisuus syntyy samankaltaisista asioista”, Otranen sanoo.

Kolme erilaista onnellisuusryhmää

Tutkimuksesta ilmenee, että suomalaisten yleisimmin kotona koetut tunteet ovat myönteisiä: kotiin kiinnittyvät vahvimmin rauhallisuus, onni ja ilo. Negatiivisista tunteista esiin nousevat väsymys ja yksinäisyys.

Tutkimuksen mukaan kotionnellisuutta lisäävät eniten kodin turvallinen ja rauhallinen sijainti sekä oma tila ja rauha. Myös kodin koko ja toimivuus ovat tärkeitä kotionnellisuuden lisääjiä.

Kotona ei haluta suorittaa, vaan mieluiten levätä ja rentoutua. Monet asiat, joihin ihmiset käyttävät paljon aikaa, kuten television katselu tai sosiaalinen media, eivät tutkimuksen mukaan näytä lisäävän onnellisuutta.

Tutkimuksessa tunnistettiin myös kolme ryhmää, joiden onnellisuus kumpuaa samankaltaisista asioista:

  • Iloa ihmisistä ympärillä -ryhmän (43 %)kotionnellisuus syntyy puolisosta, lapsista ja muista läheisistä
  • Onnea omasta rauhasta -ryhmälle (39 %)kodin sijainti ja ominaisuudet ovat erityisen merkityksellisiä
  • Läheisyyttä lemmikeistä -ryhmään (19 %)kuuluvat nauttivat paitsi lemmikeistään, myös kotiympäristön luonnonläheisyydestä

Kodin päivästä vuosittainen juhlapäivä

Suomessa vietetään kaikkien aikojen ensimmäistä kodin päivää lauantaina 9. lokakuuta. Asuntosäätiön mukaan jatkossa kodin päivä on vuosittain aina lokakuun toisena lauantaina.

”Kalenteri on täynnä erilaisia teemapäiviä, mutta maailman tärkeimmältä paikalta, kodilta, on sellainen puuttunut. Koti ansaitsee ehdottomasti oman päivänsä kalenteriin”, Otranen sanoo.

Kodin päivää vietetään kotoilemalla tehden juuri niitä tavallisia, mukavia asioita – yhdessä läheisten kanssa tai omasta rauhasta nauttien.

”Kotionnellisuus-tutkimuksemme mukaan lauantai on suomalaisten suosikkipäivä. Lauantaina tyypillisesti vietämme myös eniten aikaa kotona, joten kodin päivää on luontevaa viettää juuri lauantaina” Otranen kertoo.

Kodin päivän tunnelmia voi jakaa somessa tunnuksella #kodinpäivä. Voit tutustua Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimuksen tuloksiin tarkemmin täällä.

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Kesällä 2021 tehtyyn väestökattavaan tutkimukseen osallistui 1 579 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia.