Kasvisruoan syöminen on terveellistä sekä hyvästä ympäristölle.

Kasvissyönnin hyvät vaikutukset yhdessä erilaisten kampanjojen kanssa voivat innostaa kokeilemaan kasvisruoanlaittoa. Monille tällainen kokeilu voi kuitenkin tarkoittaa vain tylsien salaattien tai mauttoman tofun syömistä, ja jos ruoasta ei nauti, on hyvin mahdollista, että kasvisruokavalion noudattamisesta ei tule tapa.

Kasvis- tai vegaaniruokavalio ei kuitenkaan ole tylsää – päinvastoin. Shapen mukaan makuja, koostumuksia ja värejä on löydettävissä runsaasti, kunhan vain muuttaa sitä, mihin kiinnittää huomiota.

”Vegaanilla tavalla kokkaamisessa ei ole kyse siitä, mitä aineksia et voi käyttää; siinä on kyse siitä runsaasta määrästä ruokia, joita voit käyttää”, vegaanikokki Chloe Coscarelli sanoi.

”Avaa silmäsi kaikille aineksille, jotka olet saattanut sivuuttaa aiemmin. Voit tehdä ’makkaraa’ farrosta, ’juustoa’ macadamiapähkinöistä ja ’pekonia’ siitakesienistä”, Coscarelli mainitsi esimerkkinä.

Kasvispohjaisen syömisen hyvin tunteva Coscarelli listasi Shapelle yleisimpiä virheitä, joita hän näkee kasvispohjaisesti ruokaa laittavien tekevän. Paina hänen vinkit mieleesi ja onnistut jatkossa paremmin kasvis- ja vegaaniruokien valmistuksessa.

1. Et muista maustaa ja koristella annoksiasi

Tofu voi todella olla tylsää, jos sitä ei mausta, mutta ihan samalla tavalla kananrinta olisi sellaisenaan melko tylsää syötävää.

”Liha on vain väline, jota ihmiset käyttävät makujen kantamiseen ja noita ihan samoja kastikkeita, mausteita ja yrttejä voi käyttää kasvisruokien kanssa sekä tekniikoita, kuten tapaa saada savuinen maku lihaan”, Coscarelli sanoi ja kehotti huolehtimaan, että ruoka on yhtä täynnä makua kuin se olisi, jos kokkaisit liharuokaa.

Myös viimeistelevät yksityiskohdat vaikuttavat paljon. Hän suosittelee laittamaan pastan tai hummuksen päälle savustettua paprikaa, joka antaa viimeistelevän, savuisan maun ja koristelemaan aasialaiset annokset esimerkiksi pilkotulla kevätsipulilla.

”Kun lisää tämän viimeisen ripauksen väriä tai makua, voi se vaikuttaa paljon siihen, että annoksesta tulee todella unohtumaton sekä ulkoisesti että maultaan”, Coscarelli lisäsi.

2. Koetat tehdä kaiken itse

Monissa kasvispohjaisissa resepteissä voi olla vaiheita ja tekniikoita, jotka vaativat paljon aikaa. Coscarelli kehottaa ottamaan rennommin.

”Nämä vaiheet ovat mainioita, jos sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä siihen, mutta älä arastele poiketa reseptin ohjeista, käyttää omaa makumaailmaasi ja intuitiota ja ottaa hieman riskejä ja oikaista, jotta ehdit tehdä kaiken oman aikataulusi mukaan”, hän neuvoi.

Muista myös, ettei kaikkea tarvitse tehdä alusta alkaen. Monet valmiskastikkeet ovat kasvisruokavalioon tai jopa vegaaniruokavalioon sopivia, mikä mahdollistaa sen, että voit olla ruokien kanssa luova ja säästää aikaa.

3. Ajattelet, että ruoan pitää olla täydellistä

”Ystäväni Lisa kerran teki mitä herkullisimman porkkanakakkutriflen”, Coscarelli sanoi Shapelle.

”Kun kysyin häneltä, miten hän keksi tällaisen jälkiruoan, hän sanoi kaiken alkaneen siitä, kun hän koetti tehdä tavallista porkkanakakkua ja siitä tuli kamala sekä se mureni osiin, joten hän päätti leikata sen kuutioksi, kerrosti sen kuorrutteella, lisäsi hieman marjoja ja muutti sen ’trifleksi’. Nerokasta”, hän jatkoi.

Joten jos ruoanlaitossa annoksesi todella menee metsään ja hajoaa osiin, rakenna siitä jotain uutta – se silti maistuu mahtavalle. Toinen kikka jonkin mennessä pieleen, on vaihtaa nimeä ja kutsua sitä joksikin muuksi kuin mitä tavoitteli.

”Kerran äitini ja minä teimme perhejuhliin vegaanibrownieita, jotka eivät täysin kypsyneet, ja äiti opetti minua nimeämään ne uudelleen suklaakohokasneliöiksi. Kaikki rakastivat niitä ja halusivat reseptin, mutta äitini kertoi sen olevan perhesalaisuus”, Coscarelli kertoi.

Lähde: Shape