Lisääntynyt valo ja plussan puolelle kohoavat asteet vaikuttavat sinuun eri tavoin.

Huhtikuu on alkanut ja moni on saattanut huomata, kuinka pidentynyt valoisan aika ja lämpimämmäksi muuttuvat päivät ovat voineet vaikuttaa omaan olotilaan; askel voi olla kepeämpi ja kevättä on rinnassa.

Huffington Postin mukaan kyse ei ole sattumasta, sillä lämpimämmät päivät vaikuttavat suoraan mielialaasi ja käytökseesi. Alle onkin listattu erilaisia tapoja, miten kevät vaikuttaa olotilaasi.

1. Ulkona auringossa oleminen on yhdistetty mielialan parantumiseen…

Aiheen ”kultakanta” on vuonna 2004 julkaistu Michiganin yliopiston tutkimus, joka osoitti, että vähintään 30 minuuttia miellyttävässä säässä ulkona olleet ihmiset (joko matkustaen lämpimään talvikuukausina tai ottaen ilon irti lämpimämmistä kevätpäivistä puistossa) olivat paremmalla tuulella. Tätä tukee vuonna 2014 julkaistu Michiganin yliopiston tutkimus, jonka mukaan ulkona oleminen voi johtaa parempaan mielenlaatuun ja vähentää stressiä.

2. … mutta näin ei välttämättä ole myöhemmin kesällä

Sään ja mielialan välinen yhteys on positiivinen tiettyyn pisteeseen asti, Huffington Post kertoo. Vuoden 2004 Michiganin yliopiston tutkimus nimittäin selvitti myös, että positiiviset asenteet nuutuivat erityisen läkähdyttävässä säässä, mitä myös Huffington Postin mukaan muut tutkimukset tukevat.

Vaikka kesän myötä tulevat auringoisemmat päivät ja kirkkaammat värit, on Stanfordin yliopiston psykiatrian ja käyttäytymistieteiden kliinisen apulaisprofessori Brent Solvasonin mukaan ihmisillä suurempi riski saada lämpöhalvaus ja kärsiä nestehukasta lämpimämpien kuukausien aikana.

”On olemassa selvää epämukavuuden tunnetta johtuen lämmön ahdistavuudesta”, Solvason sanoi Huffington Postille.

Sekä nestehukka että lämpöhalvaus voivat vaikuttaa mielialaan tai käytökseen ja pahimmillaan vaurioittaa aivoja.

3. Olet yleisesti onnellisempi, kun päivät ovat pidempiä

Vermontin yliopiston psykiatrisen tieteen professori Kelly Rohanin mukaan ihmiset tuntevat olonsa paremmiksi pidempinä päivinä ja kun auringonpaistetta on enemmän saatavilla.

”Kaamosmasennus on pitkälti sidottu siihen, kuinka pitkiä päivät ovat. Vaikka kevät tulee joinain vuonna hitaammin, päivät ovat silti pitkiä. Nuo auringonpaisteen lisätunnit vaikuttavat suuresti”, Rohan sanoi.

4. Lämpimät kelit saavat seksin pyörimään mielessä

Scientific Americanin mukaan ihmisten lisääntymisessä vaikuttaisi olevan yhteyksiä vuodenaikoihin. Euroopassa maaliskuussa syntyy kymmenen prosenttia keskimääräistä enemmän vauvoja, mikä tarkoittaa sitä, että vauvat ovat saaneet alkunsa kesäkuun seudulla. Tutkimusten mukaan myös miesten testosteronitasot ja naisten ovulaatioon liittyvie hormonien tasot nousevat keskimääräistä korkeammalle kesäkuussa.

5. Saatat kuntoilla enemmän keväällä

Mikä olisikaan mukavampaa kuin kuntoilla ulkona auringossa? Pohjois-Carolinan yliopiston asiantuntijoiden mukaan yksi tapa, miten ihmiset nauttivat keväästä, on aktiivisemmat elämäntavat. Kuntoilu voi tehostaa endorfiineja, samaa hyvänolon kemikaalia, johon myös lämpimämpi sää voi vaikuttaa.

6. Lämpimämpi sää saa sinut kekseliäämmäksi

Alussa mainittu Michiganin yliopiston tutkimus selvitti myös, että nautittavissa ilmastoissa ulkona oleminen voi parantaa muistia ja laajentaa kognitiivista tyyliä, joka on yhdistetty luovempiin ajatuksiin.

”Miellyttävässä säässä ulkona oleminen todella tarjoaa tavan nollata mielenlaatuasi”, tutkimuksen tekoon osallistunut Matthew Keller sanoi.

”Kaikki ajattelevat sään vaikuttavan mielialaan, mutta tämän teorian suurimmat testit… eivät löytäneet yhteyttä, joten menimme takaisin ja saimme selville, että on kaksi tärkeää muuttujaa: kuinka paljon aikaa vietät ulkona ja mikä vuodenaika on. Jos menet talvesta kevääseen ja vietät paljon aikaa ulkona, on siinä huomattava muutos”, hän jatkoi.

Oletko huomannut kevään vaikuttaneen mielialaasi? Kerro se kommenteissa!

Lähde: Huffington Post