Nämä mausteet kannattaa sisällyttää omaan ruokavalioonsa.

Sen lisäksi että erilaisilla mausteilla ja yrteillä voi korostaa ja rikastuttaa ruoka-aineiden makua, niistä on makuhermojen hellimisen lisäksi iloa myös kehon kokonaisvaltaisen terveyden ja sairauksien ehkäisyn kannalta.

Näitä mausteita kannattaa käyttää usein:

1. Kuivattu chili

Chilille ominaisen voimakkaan maun takana on kapsaiini, joka voi alentaa iho- ja suolistosyöpien riskiä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että ruuan maustaminen chilillä auttaa syömään vähemmän kaloreita.

2. Muskottipähkinä

Muskottipähkinässä on antibakteerisia ominaisuuksia, ja tutkimusten mukaan se auttaa torjumaan listeriaa, e.colia ja salmonellaa.

3. Juustokumina eli jeera

Jeera on tunnettu tulehdusta vähentävistä ja antioksidanttisista ominaisuuksistaan, mistä johtuen se voi hillitä kasvaimen kasvua.

4. Kurkuma

Kurkuman sisältämä aktiivinen ainesosa on nimeltään kurkumiini. Se voi ehkäistä syövän leviämistä. Kurkumiini voi auttaa myös ehkäisemään kakkostyypin diabetesta.

5. Kaneli

¼-1/2 teelusikallista kanelia päivässä auttaa alentamaan verensokeria, LDL-kolesterolia ja triglyseridien määrää kakkostyypin diabetesta sairastavien kehoissa.

6. Inkivääri

Inkivääristä on apua pahoinvointiin ja siitä voi olla apua myös närästykseen ja turvotukseen.

7. Salvia

Salvia auttaa alentamaan kolesterolia ja verenpainetta, jolloin sen nauttiminen säännöllisesti ehkäisee sydän- ja verenpainetauteja.

8. Piparminttu

Piparminttu on hyvä C-vitamiinin ja A-vitamiinin lähde. Se tukee ruuansulatusta ja voi helpottaa ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivän oireita.

9. Valkosipuli

Valkosipuli tuhoaa syöpäsoluja ja voi estää kasvainten kasvua. Tutkimusten mukaan jo 1-2 valkosipulinkynttä viikossa riittää, kun halutaan saavuttaa syöpää torjuvia hyötyjä. Valkosipulinkynnen leikkaamisen jälkeen sen kannattaa antaa ”levätä” 10-15 minuuttia ennen valkosipulin lisäämistä ruokaan.

Lähde: Fitness Magazine