Ahdistus- ja paniikkikohtaukset eivät ole mukavia kenenkään mielestä. Kohtauksen saa kuitenkin menemään nopeammin ohi, jos osaa tehdä oikeita asioita.

Kärsitkö välillä ahdistus- tai paniikkikohtauksista? Vaikka kohtaukset ovatkin vaarattomia, mukavia ne eivät ole. Kohtauksia on kuitenkin mahdollista helpottaa kotikonstein, jotka ovat kaikki hyvin yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa.

Seuraavan kerran, kun kohtaus iskee, kokeile yhtä tai useampaa seuraavista keinoista!

 1. Harrasta liikuntaa –vaikka vain 5 minuutin ajan
  Liikunta parantaa oloasi usein jo muutamassa minuutissa, kun kehoosi vapautuu endorfiineja. Liikunnan ei edes tarvitse olla raskasta, kevyt kävelykin riittää!

 2. Haistele appelsiinia
  Tutkimukset ovat osoittaneet, että kuoritun appelsiinin haistelu voi laskea stressitasoja merkittävästi ja auttaa mielialan vaihteluihin.

 3. Harhauta itseäsi
  Katso hauskaa sarjaa Netflixistä, kuuntele musiikkia, kokeile uutta reseptiä tai järjestä vaatekaappisi! Tärkeintä on, että löydät mieluisaa tekemistä, joka siirtää ajatuksesi pois ahdistuksesta.

 4. Peru menosi
  Menojen peruminen voi tehdä sinut onnelliseksi, sillä saat tarpeellista aikaa itsellesi. Eräs tutkimuskin osoittaa, että menojen peruminen todellakin parantaa oloasi ahdistuksen hetkellä.

 5. Syö fermentoitua ruokaa
  Tämä kuulostaa oudolta, mutta hapankaalin, jugurtin ja vaikkapa kimchin syöminen voi parantaa oloasi, jos sinua ahdistaa.

 6. Mene kävelylle jonnekin, missä on puita
  Tutkimusten mukaan erityisesti puiden läheisyys auttaa ahdistukseen.

 7. Painele kylmää vettä korviesi taakse tai ranteillesi
  Näissä kehon osissa on paljon verisuonia, ja kun ne viilenevät, koko kehosi rauhoittuu.

 8. Väritä aikuisten värityskirjaa
  Värittäminen vähentää stressiä sekö parantaa keskittymistä ja unen laatua.

 9. Mene painopeiton alle makoilemaan
  Painopeiton alla nukkuminen muistuttaa samaa tunnetta, kuin jos sinua halattaisiin tai pidettäisiin sylissä. Painopeitto siis voi rauhoittaa ahdistuksen hetkellä.

 10. Leiki koirasi kanssa
  Jos sinulla ei ole omaa koiraa, kysy voitko viedä naapurin koiran lenkille. Lemmikkien omistajat ovat yleisesti onnellisempia kuin he, joilla ei ole lemmikkejä.

 11. Suunnittele vain seuraavat 12 tuntia elämästäsi
  Jos elämä ahdistaa, on helpompi keskittyä pienempiin pätkiin kerralla. Älä mieti koko tulevaisuuttasi kerralla, vaan keskity vain muutamiin tunteihin kerralla.

 12. Vietä aikaa puutarhassasi
  Puutarhanhoito vähentää tutkitusti stressiä, ahdistusta ja masennusta. Jos sinulla ei ole puutarhaa, istuta vaikkapa kasveja ruukkuihin sisällä tai parvekkeellasi.

 13. Meditoi
  Meditoinnin on todettu jopa muuttavan aivoja, positiiviseen suuntaan tietenkin! Meditoinnin on todettu vähentävän sekä pelkotiloja, ahdistusta ja stressiä.

 14. Anna itsellesi lupa olla ahdistunut hetken
  Voit myös antaa itsellesi hetken aikaa tuntea ahdistusta ja tilaa purkaa sitä jotenkin. Mene ulos ja huuda, nyrkkeile, juokse tai heittele asioita seinään (mieluiten jotakin, mikä ei häiritse naapureita tai ole kallista ja rikkimenevää). Tunteen purkaminen voi tehdä sinulle hyvää!

Seuraavan kerran kun olet ahdistunut, kokeile jotain edellä mainituista neuvoista!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Pure Wow