Tutkimukset ovat löytäneet selityksiä sille, miksi naisilla voi olla kylmä herkemmin kuin miehillä.

Kumppanisi potkii peittoa pois päältään, kun taas sinä vedät sitä enemmän kohti korvia, että olet kunnolla sen lämmössä. Työpaikalla kaipaat lämpimän patterin lähelle, kun taas viereisen työpisteen mieskollega vain vähentää vaatetta.

Vastaavia tilanteita on lukuisia, joissa naisella on kylmä ja mies ei ole moksiskaan. Glamourin mukaan sille onkin tutkimuksin osoitettuja selityksiä, miksi naisia palelee helpommin kuin miehiä.

Alla viisi syytä, miksi sinä saatat olla jatkuvasti vilukissa ja kumppanisi ei:

1. Naisilla on korkeampi lämpötila

University of Maryland School of Medicinen tekemän tutkimuksen mukaan vaikka kehon lämpötila vaihtelee ihmisestä ja päivästä toiseen, ovat naisten lämpötilat jatkuvasti korkeammat kuin miehillä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että naisilla olisi lämpimämpi, vaan päinvastoin: Glamourin mukaan kun keho on tottunut olemaan lämmin, kylmä ilma tuntuu entistä viileämmältä.

2. Ehkäisyä käyttävillä naisilla lämpötila on vielä korkeampi

Yllä oleva tuplautuu, jos käytät hormonaalista ehkäisyä. Vaikka et huomaisi sitä, hormonit vaikuttavat kehon lämpötilaan. Glamourin mukaan koska ehkäisy vaikuttaa naissukuhormoneihin, voi se myös nostaa lämpötilaasi entisestään ja tehdä sinut entistä herkemmäksi kylmälle.

3. Naisilla on kylmemmät raajat

Moni nainen alkaa ensimmäisenä huomata, että hänen kätensä ja jalkansa ovat jäässä, kun heillä on kylmä. The Lancet -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan naisten kädet ja jalat ovatkin muutaman asteen kylmemmät kuin miesten. Jos kätesi ja jalkasi kärsivät, on Glamourin mukaan epätodennäköistä, että muutkaan osat sinusta olisivat mukavan lämpöisenä.

4. Naisten aineenvaihdunta on hitaampi

Journal of Applied Physiology -julkaisussa ilmestyneen artikkelin mukaan miesten aineenvaihdunnan taso on noin 23 prosenttia korkeampi kuin naisten. Samalla kun aineenvaihdunta muuttaa ruokaa ”polttoaineeksi” keholle, kehosi lämpenee. Joten naisten vartalot ovat kylmempiä kuin miesten, koska aineenvaihdunta on hitaampaa.

5. Rakennusten lämpötilat pohjautuvat miesten aineenvaihdunnan tasoihin

Glamourin mukaan Nature-journalissa on julkaistu tutkimus, josta selvisi, että työpaikkojen termostaatit pohjautuvat 1960-luvulla kehitettyyn malliin, mikä ottaa huomioon vain miesten aineenvaihdunnan – luultavasti, koska siihen aikaan toimistoissa oli vähemmän naisia huomauttamassa siitä, että siellä on kylmä.

Lähde: Glamour