Maukas ja terveellinen ruusukaali on nyt parhaimmillaan – näihin makupareihin se kannattaa yhdistää

Ruusukaalin makupariksi sopivat hyvin niin pähkinät, sienet kuin sitrushedelmät.

Nyt on ruusukaalin aika, muistuttaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK). Terveellinen ja maukas ruusukaali on juuri nyt parhaimmillaan ja MTK:n mukaan sitä saa lähiruokana ainakin marraskuun puoliväliin saakka.

Kotimaassa on saatu määrältään keskinkertainen, mutta laadultaan hyvä ruusukaalisato. MTK:n mukaan nykyisissä lajikkeissa herkullinen maku on aistittavissa heti ilman pakkasen puraisua.

Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali, mutta se sisältää monipuolisesti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Ruusukaalista saa hyvin myös kuitua sekä C- ja K-vitamiineja, folaattia ja kaliumia.

Ja mikä parasta: muiden kaalikasvien tavoin myös ruusukaalissa on elimistön hyvinvointia edistäviä ja suojaavia yhdisteitä.

Monia makupareja

Ruusukaalin terveellisyyden lisäksi yksi sen hyviä puolia on se, että se kypsyy ruoaksi nopeasti. MTK:n mukaan ruusukaalit voi kypsentää kokonaisina tai ne voi puolittaa ja irrotella uloimpia lehtiä.

Ruusukaaleja voi valmistaa esimerkiksi paistamalla niitä voi-öljyseoksessa pannulla viitisen minuuttia tai antaa niiden kypsyä uunissa 200 asteessa 20 minuutissa. Ne voi myös keittää pienessä määrässä vettä tai kypsentää höyrykattilassa napakankypsiksi.

MTK:n mukaan ruusukaalit sopivat hyvin syksyisiin kausiruokiin, kuten kokonaisten paistien seuraan sekä poro-, sorsa-, peura ja karitsa-aterioille. Ruusukaalin makupareja ovat myös muun muassa siemenet, pähkinät sekä mantelit ja mausteiksi käyvät chili ja inkivääri, hunaja ja valkosipuli.

Kauden sienet ja omenat ovat nekin hyviä kumppaneita ruusukaalille ja samoin ovat sitrushedelmät. Kuivatut hedelmät tai marjat, esimerkiksi kuivatut karpalot, antavat ruusukaalille mukavasti makeutta.

Viikolla 41, eli 5.-11. lokakuuta vietetään valtakunnallista ruusukaaliviikkoa. Kokeile silloin ruusukaalia esimerkiksi lämpimänä ruusukaalisalaattina, karamellisoituna tai vaikkapa piirakassa sinihomejuuston kaverina.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.