Päärynä on herkullinen hedelmä, jota viljellään yhä enemmän myös Suomessa.

Kotimaisen päärynän sesonki on Satokausikalenterin mukaan syys-marraskuussa, mutta jos haluat maistaa kotimasta päärynää, kannattaa toimia nopeasti. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan kotimaista päärynää on myynnissä reilun kuukauden ajan ja sitä kannattaa toivoa lähikauppaan myyntiin.

”Nyt kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä kotimaisen päärynän sato myydään nopeasti”, liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo.

Päärynä ei ole helppo viljeltävä; sitä viljellään Suomessa aivan sen pohjoisimmalla menestymisvyöhykkeellä. Uudet lajikkeet sekä viljelykokeet ovat tuoneet kuitenkin varmuutta päärynäntuotantoon.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan päärynän päätuotantoaluetta ovat Ahvenanmaa sekä eteläinen Suomi, missä kesän lämpösumma riittää kypsyttämään päärynäpuun hedelmät. Viljelyalat ovat Suomessa kasvaneet viime vuosina, ja esimerkiksi Ruokaviraston mukaan päärynää viljellään tänä vuonna 27 hehtaarin alalla ja sitä viljeleviä tiloja on yhteensä 44.

Suosittuja päärynälajikkeita ovat Clara Frijs, Concorde ja Conference. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan kotimainen päärynäsato on maukasta ja makeaa, sillä kesän pitkä päivä ja viilenevä syksy saavat aikaan sen ominaisen maun.