Vaikka lumesta tehdyt jälkiruoat voivat olla näyttäviäkin, ei niitä välttämättä kannata popsia.

Sosiaalisessa mediassa on innostuttu julkaisemaan paljon kuvia jälkiruoista, joiden tekemiseen on käytetty lunta. Cosmopolitanin mukaan pääasiassa lumijälkkärit ovat erilaisia jäätelöitä, joihin esimerkiksi Pinterestistä löytyy ohjeita.

Toinen trendi on tehdä lumicocktaileja, joissa yhdistyy siis alkoholi ja lumi. Myös näihin on ohjeita Pinterestin puolella.

Etenkin lapsilla voi houkuttaa syödä ylipäänsä lunta, mutta onko se hyvä idea terveyden kannalta? Tätä on Cosmopolitanin mukaan selvitetty tuoreessa tutkimuksessa.

Tutkijoille selvisi, että lumi imee itseensä autojen pakokaasun myrkyllisiä orgaanisia yhdisteitä – tuskin haluaisit laittaa jäätelökulhoa käyvän auton pakoputken viereen ja sitten syödä sitä, joten lumijäätelön tekeminen ei ehkä ole paras idea.

Pakokaasut eivät kuitenkaan ole ainoa asia, joka saastuttaa lunta. Lumihiutaleet alkavat korkealla ilmakehässä, missä vesihöyry tiivistyy ja muodostaa kristalleja, ja Cosmopolitanin mukaan kun lumihiutaleet viimein pääsevät alas maahan, ovat ne imeneet ja kerryttäneet lisää kristalleja, joissa on jäämiä kaasu- ja hiukkaspäästöistä.

Tutkimusta tekemässä olleen Parisa A. Ariyan mukaan osa paikoista voi olla pahempia lumen syömisen kannalta kuin toiset. Jos olet kaupunkialueella, jossa on liikennettä ja saasteita, kannattaisi lumijälkkäreistä ja -drinkeistä pysyä loitolla.

Maaseudulla se ei ole kuitenkaan yhtä pahasta.

”Annan lunta lapsilleni syrjäisillä kanadalaisilla alueilla jopa juuri kaupunkialueen ulkopuolella”, Ariay kertoi.

Kannattaa silti miettiä, haluaako popsia lumesta tehtyä jälkiruokaa vaiko vain taiteilla tavallisesta jäätelöstä näyttävän annoksen. Jos lumijälkiruoat kuitenkin houkuttavat, muista välttää keltaista lunta.

Voit lukea lumitutkimuksesta lisää täällä.

Maistuisiko sinulle lumijälkiruoka? Mitä mieltä olet ylipäänsä ajatuksesta lumen syömisestä? Kerro se kommenteissa!

Lähde: Cosmopolitan