Talvilomakausi on Suomessa influenssa-aikaa ja valitettavasti myös matkojen peruuntumisia esiintyy paljon kyseisenä aikana, toteaa palvelupäällikkö LähiTapiolan korvauspalveluista.

Koulujen talvilomat ovat parhaillaan käynnissä Etelä-Suomessa ja jatkuvat porrastetusti muualla Suomessa seuraavien parin viikon ajan. Rinteessä, jäällä sekä laduilla sattuu paljon tapaturmia ja esimerkiksi LähiTapiolan korvauspalveluissa tapaturmien ruuhkapiikki ajoittuu juuri talvilomakaudelle.

LähiTapiolan mukaan tyypillisesti tapaturmavammat tulevat erilaisissa kaatumistilanteissa, yhteentörmäyksissä ja horjahtamisissa. Yleisiä vammoja ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, erilaiset raajojen murtumat sekä pään alueen vammat.

Myös kaaduttaessa syntyvät yläraajojen, erityisesti ranteiden vammat tai murtumat ovat yleisiä, ja niitä tulee sekä laskettelumäessä että hiihdossa. Alaraajojen vammoissa talvilomakaudella korostuvat erityisesti nilkan ja polven vammat ja lisäksi on paljon kaaduttaessa päähän kohdistuneita vammoja, mutta ne ovat kuitenkin pääosin lieviä.

”Ihan kylmiltään ei kannattaisi lähteä urheilemaan. Monet venähdykset olisivat vältettävissä lämmittelemällä ennen urheilusuorituksia”, palvelupäällikkö Heidi-Maria Hänninen LähiTapiolan korvauspalveluista kertoo tiedotteessa.

”Laskettelu ja muut lajit kannattaa aloittaa tauon jälkeen maltilla ja harrastaa omien taitojen rajoissa. Liian vaikeat laskettelurinteet ja alkoholi lisäävät myös molemmat tapaturmariskiä”, hän muistuttaa.

Talvilomakausi on Suomessa influenssa-aikaa

Hänninen sanoo, että suomalaiset matkustavat talvilomakaudella paljon sekä kotimaassa että ulkomailla. Influenssa-aika osuu myös talvilomakaudelle ja influenssaepidemian vilkkaimpien viikkojen arvioidaan olevan tänä vuonna vasta edessä.

”Talvilomakausi on Suomessa influenssa-aikaa ja valitettavasti myös matkojen peruuntumisia esiintyy paljon kyseisenä aikana. Matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisen kuluja, mikäli vakuutettu tai hänen lähiomaisensa sairastuu äkillisesti ja odottamattomasti”, Hänninen sanoo.

”Myös vakavat tapaturmat ja lähiomaisen kuolema ovat korvattavia reissun peruuntumisen syitä. Korvaamme peruuntumisen kuluja siltä osin kuin matkanjärjestäjä ei ole niistä ensisijaisesti vastuussa”, hän lisää.

Hännisen muistuttaa, että urheilusuorituksia tulee myös välttää myös sairaana, sillä silloin riski tapaturmiin kasvaa ja myös mahdollisuus vakavampiin liitännäissairauksiin lisääntyy kuumeisena urheillessa.

Toimi näin tapaturman sattuessa:

  • Ilmoita aina jollekin, missä olet urheilemassa, jos olet yksin. Pidä mieluusti matkapuhelinta mukana, jos liikut yksin tai porukassakin vähän liikennöidyllä alueella.
  • Vakavissa vammoissa soita aina 112:en. Tällaisia vammoja ovat päähän kohdistuvat vammat ja tajuttomuus, vaikea hengitysvaikeus sekä selvät raajojen virheasennot.
  • Ehkäise paleltumien syntyminen. Älä jää vamman jälkeen makaamaan pitkäksi aikaa hankeen.
  • Raajojen vammoissa eli käsi- ja jalkavammoissa pidä loukkaantunut raaja mahdollisimman liikkumattomana, mahdollisuuksien mukaan kohoasennossa ja tuettuna siteellä. Tarvittaessa voi hyödyntää vaikkapa kaulaliinaa. Voit myös pitää kylmää jälkihoitona vammakohdassa, mutta älä laita jäätä tai lunta suoraan iholle.