Kesällä herkutellaan monilla syötävillä, mutta yksi on monelle ylitse muiden: kotimainen mansikka.

Mansikoiden ystäville voidaan kertoa hyviä uutisia: kotimaisen mansikan satokausi on varmuudella käynnistynyt, tiedottaa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto (HML). Juhannuspöytäänkin siis saa tarjolle kotimaista mansikkaa.

HML:n mukaan viime päivien suotuisat kasvuolosuhteet ovat kirineet mansikan kasvua kiinni. Juhannusviikon aluksi mansikkamäärät ovat maltillisempia, mutta viikon edetessä määrät alkavat kasvaa.

Kasvun ja kypsymisen kannalta kevät ja alkukesä ovat olleet mansikalle suotuisia. Sopiva määrä lämpöä ja sadetta ovat taanneet sen, että mansikan pääsadosta odotetaan laadukasta.

”Satokaudesta odotetaan kokonaisuudessaan onnistunutta, sillä alkukesän kasvuolosuhteet ovat olleet otollisia mansikalle”, liiton puheenjohtaja Tarja Matomäki toteaa.

Makeuden salaisuus

Kotimainen mansikka on ihanan makea ja tähän salaisuus on säässä, tarkemmin sanottuna lämpötiloissa. HML:n mukaan makeutta mansikoihin on muodostanut lämpötilan voimakas vaihtelu yön ja päivän välillä.

”Pitkä päivä ja vuorokauden lämpötilavaihtelut saavat aikaan mansikalle sen ominaisen maun”, liiton tiedotteessa kerrotaan.

Kotimainen mansikka on lähiruokaa parhaimmillaan: mansikoita tuotetaan ympäri maata, jolloin kuljetusaika on lyhyt ja mansikat ovat tuoreita. Suomalaiset ovat myös innostuneet poimimaan mansikoita itse tiloilla.

”Viime vuonna itsepoiminta oli todella suosittua kuluttajien keskuudessa, kun lomamatkat kohdistuivat koti-Suomeen. Monet viljelijät odottavat kuluvasta kesästä viime kesän vertaista itsepoimintakesää”, liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo.

Oman seutusi mansikan suoramyynti- ja itsepoimintatilat löydät täältä.