Torstai-iltana selviää, onko Suomi ja The Rasmus mukana viisufinaalissa.

Euroviisujen toinen semifinaali käydään torstaina 12. toukokuuta kello 22 alkaen. Suomea edustava The Rasmus nousee lavalle ensimmäisenä, ja sen jälkeen luvassa on noin parin tunnin odotus ennen kuin selviää, kutsuuko lauantain finaali vai ei.

The Rasmus on ollut jo yli viikon Italian Torinossa, missä viisut järjestetään. Bändin viisushow on täysin uusi verrattuna UMK-finaalissa nähtyyn esitykseen ja Ylen mukaan intensiivisen Torinon harjoitusviikon jälkeen The Rasmus on täynnä itsevarmuutta.

”Eka treeniviikko meni todella hyvin! Puitteet ovat loistavat ja meillä on vahva luotto Euroviisujen ammattimaiseen lavatiimiin, joka on ottanut hienosti haltuun haastavan esityksemme toteutuksen”, bändi kommentoi.

”Viisutunnelma Torinossa on käsinkosketeltava ja ihmiset hymyilevät ystävällisesti. On suuri kunnia edustaa Suomea näin upeassa tapahtumassa”, he lisäävät.

Viime vuonna Blind Channel vei Suomen viisufinaaliin ja sijoittui siellä kuudenneksi. Euroviisut voitti Italian Måneskin.

18 maasta 10 jatkoon

Torstain semifinaalissa kisaa yhteensä 18 maata, joista kymmenen pääsee finaaliin. Jatkoon menevät maat ratkaistaan yleisöäänten (50%) ja maiden tuomaristojen (50%) äänten perusteella.

Suomen jälkeen torstaina lavalle nousevat Israel, Serbia, Azerbaidžan, Georgia, Malta, San Marino, Australia, Kypros, Irlanti, Pohjois-Makedonia, Viro, Romania, Puola, Montenegro, Belgia, Ruotsi sekä Tšekki. Maat esiintyvät tässä järjestyksessä.

Suomessa asuvat voivat äänestää toisessa semifinaalissa, mutta omaa maata ei voi äänestää. Semifinaaliin osallistuvien maiden lisäksi toisessa semifinaalissa äänestävät suoraan finaaliin menevistä rahoittajamaista Saksa, Iso-Britannia ja Espanja.

Viisujen ensimmäisen semifinaali kilpailtiin tiistaina 10. toukokuuta. Siinä olivat mukana Albania, Latvia, Liettua, Sveitsi, Slovenia, Ukraina, Bulgaria, Alankomaat, Moldova, Portugali, Kroatia, Tanska, Itävalta, Islanti, Kreikka, Norja sekä Armenia, joista kursiivilla merkityt maat menivät finaaliin.

Saksan, Iso-Britannian ja Espanjan lisäksi rahoittajamaat Italia ja Ranska ovat suoraan finaalissa. Edeltävän vuoden voittaja pääsee myös finaaliin, mutta viime vuoden voittajamaa Italialla olisi ollut varma finaalipaikka joka tapauksessa.

Euroviisujen toinen semifinaali näytetään suorana lähetyksenä Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomen ja YleX3M:n taajuuksilta kello 22 alkaen. Äänestysohjeet löydät täältä, lisätietoa viisuista voit lukea täältä ja alta voit katsoa maistiaisen The Rasmuksen esityksestä Euroviisujen 2. harjoituksista.