Euroviisut 2021 saatiin päätökseen lauantaina ja sunnuntain välisenä yönä.

Suomea edustanut oululaislähtöinen Blind Channel sijoittui Euroviisuissa sijalle 6. kappaleella Dark Side. Sijoitus on Suomen viisuhistorian toiseksi paras, ja edellä on vain viisut vuonna 2006 kappaleella Hard Rock Hallelujah voittanut Lordi.

Suomi sai finaalissa yhteensä 301 pistettä, joista 83 pistettä tuli jokaisen osallistujamaan asiantuntijaraadeilta ja 218 pistettä yleisöäänestyksestä. Jos viisut olisivat ratkenneet pelkkien yleisöäänten perusteella, olisi Suomi ollut neljäs.

”Huippufiilis. Saatiin kaikki mitä lähdettiin hakemaan, ja vielä helvetisti enemmän: maailmanlaajuinen major-levydiili, listaykkönen ja ryyppäyskavereita Italiasta. Kokemus oli ikimuistoinen ja tästä keväästä saatu oppi on jotain sellaista, mitä ei voi ostaa”, Blind Channel kertoi Ylen tiedotteessa finaalin jälkeen.

”Sovittiin jätkien kanssa että kun päästään Suomeen, niin puhalletaan pari viikkoa. Sen jälkeen meidän täytyy kuitenkin tehdä maailman paras rock-albumi”, bändi lisää.

Blind Channelin muodostavat Niko Vilhelm, Joel Hokka, Joonas Porko, Olli Matela, Tommi Lalli sekä Aleksi Kaunisvesi. Kuusikko teki etenkin yleisöön vaikutuksen, mistä saatiin hyvä osoitus finaalin yleisöpisteiden lisäksi torstaina käydyssä semifinaalissa, jossa yleisö aloitti äänekkäät Finland-huudot ennen kuin Suomen finaalipaikka selvisi.

Rockbändi vei voiton Italiaan

Euroviisujen voitto meni tänä vuonna Italiaan, joka lähti viisuihin Suomen tapaan raskaamalla musiikilla. Italiaa edustanut Måneskin sai 524 pistettä kappaleellaan Zitti E Buoni.

Italia oli yksi viisujen ennakkosuosikeista. Sekä kertoimenlaskijoiden että Spotifyn kuuntelijadatan perusteella tehtyjen ennustusten perusteella Italia oli ottamassa viisuvoiton, kuten lopulta kävikin.

Euroviisuihin osallistui tänä vuonna yhteensä 39 maata, joista 26 kilpaili finaalissa. Voittajamaa Italian jälkeen kärjessä olivat Ranskan Barbara Pravi Voilà-kappaleella (499 pistettä) ja Sveitsin Gjon’s Tears kappaleella Tout l’Univers (432 pistettä).

Suomen edelle menivät myös Islannin edustaja Daði og Gagnamagnið kappaleella 10 Years (378 pistettä) sekä Ukrainan edustaja Go_A kappaleella Shum (364 pistettä). Koko tuloslistan löydät täältä sekä tarkat tiedot siitä, kuinka paljon pisteitä kilpailijat saivat ja mistä maasta, löydät täältä.

Alta voit katsoa ensin Blind Channelin esityksen Euroviisujen finaalista ja sen alta löydät voittajamaa Italian esityksen. Lisää Blind Channelin viisumatkasta ja bändistä itsestään löydät Ylen Uuden Musiikin Kilpailun Instagram-sivuilta kuin Blind Channelin omista some-kanavista Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, YouTubessa sekä TikTokissa.