Suomi on muutaman vuoden tauon jälkeen mukana viisufinaalissa.

Suomea Euroviisuissa edustava Blind Channel otti odotetusti paikan viisufinaalista. Toisessa semifinaalissa torstai-iltana esiintynyt violent pop -yhtye sijoittui kymmenen parhaan joukkoon.

Suomen esitys erottui muiden semifinalistien joukosta raivokkaalla energiallaan ja lavashow’llaan, joka Ylen mukaan on kerännyt kehuja medialta ensimmäisistä harjoituksista alkaen. Blind Channel on harjoitellut esitystä ahkerasti koko kevään.

Suomea ja Blind Channelia kannustavia pidettiin jännityksessä aivan semifinaalin tulosjulkistuksen loppuun asti. Finaaliin päässeet maat julkistetaan satunnaisessa järjestyksessä ja Suomi paljastettiin viimeisenä.

Ennen kuin Suomi mainittiin, tapahtui jotain uskomatonta: paikalla oleva yleisö aloitti äänekkäät Finland-huudot, vaikka viimeisen finaalipaikan kohtaloa jännitti useampi maa. Semifinaalin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa bändi itse mainitsi yleisön kannustuksen.

”Kun oli enää yksi paikka jäljellä, odotimme mitä tapahtuisi ja sitten yleisö alkoi huutaa ’Suomi, Suomi’. 3 000 ihmistä teki niin. Se oli suurin voitto tänä iltana. Yleisö oli puolellamme ja teimme vaikutuksen”, Blind Channelin Niko Vilhelm kertoi medialle.

Alla olevalla julkaisulta kuulet yleisön Finland-huudot.

Suomi 16. esiintyjä finaalissa

Suomen lisäksi torstai-illan semifinaalissa olivat mukana San Marino, Viro, Tšekki, Kreikka, Itävalta, Puola, Moldova, Islanti, Serbia, Georgia, Albania, Portugali, Bulgaria, Latvia, Sveitsi sekä Tanska. Näistä kursiivilla merkityt pääsivät Suomen kanssa viisufinaaliin.

Ensimmäinen semifinaali käytiin tiistaina 18. toukokuuta, ja siitä jatkopaikan nappasivat Liettua, Venäjä, Ruotsi, Kypros, Norja, Belgia, Israel, Azerbaidžan, Ukraina sekä Malta. Euroviisujen suuret rahoittajamaat Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa sekä viime vuoden voittajamaa Alankomaat menivät suoraan finaaliin.

Finaali käydään lauantaina 22. toukokuuta ja Suomi esiintyy finaalissa toisen puoliskon alussa 16. esiintyjänä. Lauantain finaalilähetyksessä nähdään myös Suomen tähän astinen ainoa viisuvoittaja Lordi, joka on mukana finaalilähetyksen Rock The Roof -osiossa ja esittää voittokappaleen Hard Rock Hallelujah.

Euroviisujen finaali esitetään lauantaina kello 22 alkaen Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa, minkä lisäksi sen voi kuunnella myös Radio Suomesta ja Yle X3M:ltä. Viisufinaalin esiintymisjärjestyksen löydät täältä, Blind Channelin kommentit lehdistötilaisuudesta löydät täältä (englanniksi) ja alta voit katsoa Blind Channelin esityksen semifinaalista.