Suomalaisilla on torstai-iltana jännitettävää: miten Euroviisujen semifinaalissa käy? Tuleeko paikka finaalista?

Kertoimien valossa finaalipaikkaa voi pitää jo varmana. Unibetin kertoimenlaskijat ovat arvioineet, että Suomea edustava Blind Channel sijoittuu torstain semifinaalissa viidenneksi.

Unibetin mukaan Suomen kerroin (15,00) on melko suuri verrattuna torstain semifinaalin kärkikolmikkoon Islantiin (2,80), Bulgariaan (3,00) ja Sveitsiin (3,50). Viides sija kuitenkin riittäisi selvästi kymmenen finaaliin menevän maan joukkoon.

Kerroin sille, että Suomi pääsee lauantain finaaliin on 1,04, kun taas finaalista tippuminen toisi veikkaajan rahat takaisin peräti kertoimella 8,00. Unibetin omistavan Kindred Groupin Suomen maajohtaja Antti Tikan mukaan semifinaalien lopputulosta on aina haastava arvioida Euroviisujen äänestysjärjestelmän vuoksi.

”Maan sijoitus saattaa osittain riippua siitä, mitkä maat ovat sen kanssa samassa semifinaalissa. Hyvä kappale ei välttämättä pääse finaaliin asti, jos se ei puhuttele samaan semifinaaliin valikoituneita muita maita”, Tikka toteaa.

”Nyt Suomen viisukansa voi kuitekin jo aloittaa valmistautumisen lauantai-iltaan, sillä Blind Channelin finaalipaikka näyttää kertoimien valossa täysin selvältä”, hän jatkaa.

Paluu finaaliin ja kärkikymmenikköön?

Blind Channelin katseet olivat viisuviikon alussa tiukasti torstain semifinaalissa. Takana on muun muassa lavaharjoituksia, pressitilaisuuksia ja haastatteluja; Ylen mukaan kaikki on sujunut hienosti, ja yhtyeellä on tulevasta koitoksesta luottavainen olo.

”Eka viikko oli mahtava, ja ollaan tosi fiiliksissä meidän show’sta. Oli hienoa, että päästiin treenaamaan kaksi kertaa ja tekemään esitykseen vielä viimeisiä viilauksia. Odotamme innolla loppuviikkoa. Show’sta tulee eeppinen”, bändi hehkutti alkuviikosta.

Suomi on edellisen kerran päässyt Euroviisujen finaaliin vuonna 2018 Saara Aallon esittämällä Monsters-kappaleella ja tätä aiemmin vuonna 2014, jolloin viisuedustajana oli Softengine kappaleella Something Better. Aalto jäi finaalissa toiseksi viimeiseksi ja Softengine sijalle 11.

Unibetin mukaan kertoiminen perusteella Suomi on tällä hetkellä sijoittumassa loppukilpailussa sijalle 10-12. Luvassa on siis poikkeuksellisen menestyksekäs viisuvuosi; edellisen kerran Suomi sijoittui kärkikymmenikköön vuonna 2006, kun Lordi voitti Euroviisut.

Kertoimenlaskijoiden mukaan Euroviisujen voittajasuosikit ovat Italia (3,40), Ranska (4,25) ja Malta (6,50). Pohjoismaista vahvin voittajasuosikki on heti Maltan jälkeen neljäntenä kertoimissa oleva Islanti (13,0), kun taas perinteikkään euroviisumaan Ruotsin kerroin on sama kuin Suomella (67,00).

Osa finalisteista on jo selvillä

Suomen kanssa torstain semifinaalissa kilpailee 16 muuta maata, ja Blind Channel nousee lavalle aivan semifinaalin loppupäässä, esiintymispaikalla 14. Semifinaalista valitaan jatkoon kymmenen maata yleisöäänien ja tuomariston äänien perusteella.

Euroviisujen semifinalit on jaettu kahteen osaan. Tiistaina 18. toukokuuta käydyssä ensimmäisessä semifinaalissa kilpailivat Liettua, Slovenia, Venäjä, Ruotsi, Australia, Pohjois-Makedonia, Irlanti, Kypros, Norja, Kroatia, Belgia, Israel, Romania, Azerbaidžan, Ukraina sekä Malta (kursiivilla merkityt 10 maata pääsivät finaaliin).

Suomen kanssa samassa semifinaalissa ovat San Marino, Viro, Tšekki, Kreikka, Itävalta, Puola, Moldova, Islanti, Serbia, Georgia, Albania, Portugali, Bulgaria, Latvia, Sveitsi sekä Tanska. Euroviisujen suuret rahoittajamaat Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa sekä viime vuoden voittajamaa Alankomaat menevät suoraan finaaliin.

Suomalaisittain mielenkiintoinen semifinaali käydään torstaina 20. toukokuuta kello 22 alkaen sekä itse finaali lauantaina 22. toukokuuta kello 22 alkaen, ja molemmat lähetetään suorana Yle TV1:llä, Yle Areenassa, Radio Suomessa ja Yle X3M:llä. Suomalaiset voivat äänestää viisujen torstai-illan semifinaalissa sekä finaalissa joko tekstiviestillä, puhelimella tai Euroviisujen virallisella sovelluksella, ja ohjeet näkyvät suoran lähetyksen aikana.

Alta voit katsoa Euroviisujen YouTube-kanavalla julkaistun lyhyen maistiaisen Blind Channelin toisista lavaharjoituksista. Blind Channelia ja viisuhuumaa suomalaisesta näkökulmasta voit seurata Instagramissa Blind Channelin ja Uuden Musiikin Kilpailun sivuilta.