Liikunnalla ja fyysisellä aktiivisuudella on suuri merkitys terveyden kannalta, mutta se koskee myös henkistä hyvinvointia.

Australialaisen Adelaiden yliopiston tutkimus onkin havainnut, että kuntoilun lopettaminen voi aiheuttaa sen, että henkilölle kehittyy masennusoireita, uutisoi The Independent. Tutkija Julie Morgan perehtyi siihen, miten merkittävä kuntoilun puute voi vaikuttaa aktiivisiin aikuisiin analysoimalla aiempia tutkimuksia.

Tutkimuksessa arvioitiin 152 aikuista, joista 50 oli naisia. Jokainen osallistuja oli aiemmin kuntoillut ainakin kolmesti viikossa vähintään kolmen kuukauden ajan ja jokainen kuntoilukerta kesti ainakin 30 minuuttia.

The Independentin mukaan kuntoilun lopettamisen vaikutus henkilöiden mielenterveydelle oli lähes välitön joidenkin kohdalla. Tutkimuksessa ilmeni myös, että naisosallistujilla masennusoireita ilmeni todennäköisemmin kuin miehillä.

”Joissakin tapauksissa tämän kuntoilumäärän lopettaminen aiheutti merkittävästi masennusoireita vain kolmen päivän jälkeen”, Adelaiden yliopiston psykiatrian laitoksen johtaja, professori Bernhard Baune kommentoi.

”Muut tutkimukset osoittavat, että ihmisten masennusoireet lisääntyivät 1-2 viikon jälkeen, mikä on silti aika pian kuntoilun lopettamisesta”, hän lisäsi.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Morgan on korostanut, että kuntoilun puutteen ja masennusoireiden välisestä korrelaatiosta ei ole merkittävää määrä tutkimuksia.

”Riittävä fyysinen aktiivisuus ja kuntoilu ovat tärkeitä sekä fyysisen että henkisen terveyden kannalta”, Morgan sanoi.

”Laajat kliiniset todisteet osoittavat, että säännöllinen liikunta voi vähentää ja hoitaa masnenusta. On kuitenkin rajoittuneesti tutkimksia siitä, mitä tapahtuu masennusoireille, kun liikunta lopetetaan”, hän lisäsi.

Tutkijat huomauttivat, että lisätutkimukset aiheesta ovat tarpeen, jotta voidaan saada tarkempia tuloksia, koska otosjoukko oli tässä tutkimuksessa melko pieni.

Morganin tutkimus julkaistaan Journal of Affective Disorders -journalissa. Voit lukea siitä lisää täällä.

Kerroimme aiemmin, että masennus voi aiheuttaa muistiongelmia. Voit lukea lisää tästä aiheesta täällä.

Lähde: The Independent