Saunassa on helppo rentoutua, mutta saunominen tekee hyvää myös muilla tavoilla, jota on nyt tutkittu lisää.

Saunan terveyshyötyjä on tutkittu jo paljon, mutta tässä viimeisimmässä tutkimuksessa keskityttiin säännöllisen saunomisen tuomiin etuihin. Yksi merkittävä terveydellinen hyöty säännöllisestä saunomisesta liittyy sydämen sykkeeseen ja verisuonten laajentumiseen, joka mahdollistaa sen, että verenkierto paranee. Parantunut verenkierto voi mahdollisesti taas lievittää lihaskipuja ja niveltulehduksia sekä parantaa nivelten liikettä.

Kun saunoo, se vähentää myös stressiä, joka sekin voi johtua verenkierron parantumisesta. Stressin vähentyminen taas voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tätä päätelmää tukee myös Suomessa tehty tutkimus, jossa kaksi tai kolme kertaa viikossa saunassa käyneistä osallistujista koki 22 % vähemmän todennäköisesti äkillisen sydämeen liittyvän kuoleman kuin ne, jotka kävivät saunassa vain kerran viikossa.

Tutkimuksen mukaan säännölliset saunakäynnit voivat myös auttaa astmaa sairastavia, koska se auttaa avaamaan ilmatiet ja vähentää liman kertymistä.

Vaikka saunalla on monia terveysvaikutuksia, tutkimuksessa todettiin, että tätä pitää tutkia vielä lisää, jotta voidaan olla varmoja. Samalla varoitettiin myös, että sauna ei sovi, jos kärsii tietynlaisista sairauksista.

Lähde: Healthdigest