Ravintolisänä markkinoitava aminohappo helpotti kaikkia krapulaoiretyyppejä.

Alkoholin nauttimisen jälkeen moni herää uuteen päivään krapulaoireiden, kuten päänsäryn, pahoinvoinnin ja yleisen ahdistuneisuuden kera. Nyt krapulaan on kuitenkin löydetty lääke, kiitos suomalaistutkimuksen.

Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että ravintolisänä markkinoidulla aminohappo l-kysteiinillä voidaan vähentää alkoholin nauttimisesta seuraavia krapulaoireita. Kyseessä on ensimmäinen tutkimus maailmanlaajuisesti, jossa yksinkertaisen aminohapon, kuten l-kysteiinin, on havaittu vähentävän krapulaoireita.

Kansanterveystieteen dosentti Peter Erikssonin johdolla suoritetussa tuplasokkotutkimuksessa koehenkilöt nauttivat alkoholia kolmen erillisen kokoontumisen aikana. Alkoholin lisäksi koehenkilöt nielivät tabletteja, jotka sisälsivät joko lumelääkkeen (plasebon), 600 mg l-kysteiiniä tai 1200 mg l-kysteiiniä, minkä lisäksi tabletit sisälsivät vitamiineja.

Helsingin yliopiston mukaan koehenkilöiltä mitattiin kokoontumisten yhteydessä hengityksestä alkoholipitoisuus sekä alkoholin aineenvaihduntatuotteiden pitoisuudet. Tämän lisäksi he täyttivät alkoholin nauttimista seuraavana aamuna kyselykaavakkeet, joiden perusteella arvioitiin krapulaoireiden voimakkuutta.

Tutkimuksessa selvisi, että l-kysteiini reagoi etanolin ensimmäisen metaboliitin, asetaldehydin kanssa. Helsingin yliopiston mukaan asetaldehydi on myrkyllinen tuote, joka aiheuttaa suuren osan krapulaoireista, ja lisäksi se on karsinogeeni.

Tutkimuksessa havaittiin tilastollisesti merkittävä yhteys l-kysteiinin ja krapulaoireiden vähenemisen välillä. Sama vaikutus havaittiin kaikkien krapulaoiretyyppien kohdalla, eli l-kysteeni helpotti päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta.

Tutkimus julkaistiin Alcohol and alcoholism -lehdessä ja voit tutustua siihen lisää täällä.