Torstaina 1. huhtikuuta käynnistyy jälleen Mielinauha-kampanja kotimaisen mielenterveystyön hyväksi.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan useampi kuin joka kolmas suomalainen (38 %) kokee hyvinvointia heikentävää kuormitusta elämässään. Kyselyn mukaan eniten suomalaisia kuormittavat korona ja siihen liittyvät rajoitukset.

Koronakriisiin liittyvä sosiaalinen eristäytyminen näkyy erityisesti alle 25-vuotiaiden nuorten aikuisten vastauksissa. Heistä 41 prosenttia kertoo sosiaalisen eristäytymisen kuormittaneen tai muuten heikentäneen omaa hyvinvointiaan.

Naiset kokevat hyvinvointia heikentävää kuormitusta miehiä enemmän: naisista 43 prosenttia ja miehistä 32 prosenttia kertoi kokevansa hyvinvointiaan heikentävää kuormitusta. Naisten vastauksissa sekä koronatilanne että huoli perheestä korostuvat selvästi miehiä enemmän.

Koronakriisin lisäksi suomalaisia kuormittavat tulevaisuuden epävarmuus, työhön liittyvät asiat, oma terveys sekä rahaan ja toimeentuloon liittyvät asiat.

Etenkin naiset kaipaisivat nykyistä enemmän apua

Kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta (61 %) oli havainnut mielenterveyden ongelmia omassa elämässään tai lähipiirissään. MIELI ry:n mukaan luku on täsmälleen sama kuin neljä vuotta sitten tehdyssä vastaavantyyppisessä kyselytutkimuksessa.

Tavallisimmin vastaajat olivat tunnistaneet uupumusta (46 %) tai masennusta (40 %). Alle 25-vuotiaista nuorista aikuisista peräti kolme neljästä (75 %) oli havainnut itsessään tai lähipiirissään uupumusta.

Myös ahdistusoireet korostuvat nuorten vastauksissa. Alle 35-vuotiasta noin kaksi kolmesta kertoi havainneensa ahdistusoireita omassa elämässään tai lähipiirissään.

Joka viides kyselyyn vastannut suomalainen on kohdannut vuoden aikana tilanteen, jossa joko itse tai läheinen oli tarvinnut apua mielenterveyteen, mutta apua ei ollut saatavilla tai sitä ei ollut riittävästi. Apua kaipasivat nykyistä enemmän erityisesti naiset ja 18–34-vuotiaat.

Mielinauha-kampanjalla varoja mielenterveystyöhön

Kuormittuneisuuden kasvu kasvattaa myös mielenterveystyön tarvetta. 1. huhtikuuta käynnistyvä Mielinauha-kampanja kerää varoja juuri kotimaiseen mielenterveystyöhön sekä kriisiauttamiseen.

”Kyselymme mukaan korona on kuormittanut meitä merkittävästi. Apua ja tukea tarvitaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Positiivista on se, että uskallamme puhua mielen hyvinvoinnista ja pyytää apua. Mielenterveyttä voi aina vahvistaa”, MIELI Suomen Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kertoo.

Mielinauha-kampanjan viesti on tänä vuonna Mieli ei näy ulospäin, mutta sen voi kuulla. Mielinauhan teksti Mitä kuuluu? kehottaa meitä kaikkia kysymään kuulumisia, olemaan toisillemme läsnä, kuuntelemaan ja keskustelemaan yhdessä siitä, miten jaksamme tänään

”Mitä kuuluu? -kysymys on yksinkertainen, mutta usein ratkaiseva. Joku toinen välittää ja näkee sinut. Mielenterveystyötä voi tukea osallistumalla Mielinauha-kampanjaan”, MIELI ry muistuttaa.

Kaija Koo tähdittää Mielinauha-kampanjaa

Mielinauha-kampanjan kasvona on tänä vuonna koko kansan rakastama taiteilija Kaija Koo, joka on löytänyt oman voimansa kovien koettelemusten jälkeen. Ensimmäisen kerran sosiaalisten tilanteiden pelon tähti koki, kun hänen isänsä menehtyi lento-onnettomuudessa vuonna 1986.

”Silloin eristäydyin maailmasta. Pelästyin jopa puhelimen soittoääntä, enkä uskaltanut vastata. Kamppailu takaisin tasapainoon oli tuskallinen”, hän kertoo.

”Jos tiedät, että toiselle on sattunut kauheita, häntä ei tarvitse pelätä. Pienet eleet painuvat mieleen. Lauseiden ei tarvitse olla ihmeellisiä. Voi sanoa vain vaikkapa sen, ettei löydä sanoja”, kampanjakasvo lisää.

Voit osallistua Mielinauha-keräykseen lahjoituksilla, aloittamalla oman Mielipotti-keräyksen sekä ostamalla 4 euroa maksavan Mielinauhan, jota on myynnissä 1.4.-30.6.2021. Lisätietoa kampanjasta, lahjoitustavoista sekä nauhan ostopaikoista löydät täältä, kun taas alta voit katsoa vaikuttavan, minuutin kestävän kampanjavideon.