Ajan vietto ystävien kanssa kera lasillisen viiniä voi suojata Alzheimerin tautiin menehtymiseltä.

Alkoholijuoman nauttiminen yhdessä ystävien kanssa voi estää tutkimuksen mukaan aikaisen kuoleman Alzheimerin taudin takia. Tutkijoiden mukaan lasillinen viiniä vaikuttaisi alentavan kuoleman riskiä dementian takia 77 prosentilla.

Telegraphin mukaan tutkijat kuitenkin uskovat, ettei vaikutuksen syy ole välttämättä itse alkoholissa, vaan siinä, että kohtuudella alkoholia käyttävillä ihmisillä on rikkaampi sosiaalinen verkosto, mikä on yhdistetty pidempään ja parempilaatuiseen elämään.

”Tutkimuksemme tulokset viittaavat kohti mahdollista, posiitivista yhteyttä kohtuullisen alkoholinkäytön ja Alzheimerin tautia sairastavien kuolleisuuden välillä”, tutkimusta johtanut professori Frans Boch Waldorff tanskalaisyliopistosta kommentoi.

”Emme voi kuitenkaan pelkästään tämän tutkimuksen pohjalta rohkaista näitä potilaita kohtuulliseen alkoholinkäyttöön tai varoittaa heitä siitä”, professori lisäsi.

Telegraphin mukaan alkoholin tiedetään vahingoittavan aivosoluja ja tutkijat uskoivatkin alkoholin olevan haitallista Alzheimerin tautia sairastaville. Selvittääkseen pahensiko alkoholi Alzheimerin tautia, tutkijat seurasivat 12 kuukaden ajan 321 ihmistä, joilla tauti oli varhaisessa vaiheessa, tarkkaillen heidän alkoholin nauttimista.

Noin yksi kymmenestä osallistujasta ei juonut alkoholia ja noin yksi 20:stä joi enemmän kuin kolme annosta päivittäin. Noin 17 prosenttia osallistujista joi 2-3 annosta, mikä vastasi isoa lasillista viiniä.

Telegraphin mukaan kuolleisuusluvuissa ei ollut merkittäviä eroavaisuuksia eniten ja vähiten juoneiden kohdalla. Riski kuolla kuitenkin laski 77 prosentilla heillä, jotka joivat viinilasillista vastaavan määrän päivittäin.

Eri Alzheimerin tautiin liittyvien järjestöjen mukaan tuloksia ei kuitenkaan pitäisi mieltää luvaksi juoda enemmän, mutta tulokset voivat osoittaa, kuinka laajasta sosiaalisesta verkostosta voi olla hyötyä.

”Alkoholin juominen on usein sosiaalista toimintaa ja tekijöiden, kuten sosiaaliset kanssakäymiset, on osoitettu olevan hyödyksi dementiaa sairastaville, joten tällä voi olla roolinsa tuloksissa”, tohtori ja Alzheimer’s Societyn tutkimus- ja kehitysjohtaja Doug Brown kommentoi.

”Tämä voi olla mielenkiintoinen aihe tutkittavaksi, jos se voi auttaa meitä tunnistamaan sosiaalisia tai lääketieteellisiä tekijöitä, jotka auttavat dementiapotilaita elämään pidempään”, Brown jatkoi.

Alzheimer’s Research UK -järjestöön kuuluvan tohtori Laura Phippsin mukaan jotkut tutkimukset ovat väittäneet kohtuullisen alkoholin nauttimisen voivan suojata aivoja.

”Mutta lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan tämän selvittämiseksi ja auttamaan määrittelemään tarkka, ’turvallinen’ määrä alkoholin juomiselle terveiden ihmisten ja dementiaa sairastavien kohdalla”, Phipps sanoi.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open -journalissa.

Lähde: Telegraph